Kadın - Aile
Çay demleme şampiyonu, işin sırrını paylaştı! Tavşan kanı çay nasıl demlenir?
Çay, Türkiye genelindeki en çok tüketilen içeceklerin başında gelmektedir. Peki tavşan kanı ve lezzetli çay nasıl demlenir? Şampiyonu işin sırrını paylaştı...
Çay, Türkiye genelindeki en çok tüketilen içeceklerin başında gelmektedir. Peki tavşan kanı ve lezzetli çay nasıl demlenir? Rizeli "Türkiye Çay Demleme 2018" şampiyonu Gülhanım Delihasan, lezzetli çay demlemenin püf noktalarını verdi.
Türk çayı, siyah yapraklıdır ve en sert türlerinden biridir. Genellikle Asya ülkelerinde yeşil çay ve benzeri çaylar tüketilir. Çayın her kültürde ayrı bir önemi bulunur ve genellikle kadim bir kültürü de temsil eder.
Türkiye'de de bu durumun böyle olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde çay çoğunlukla Rize'de ve Trabzon'un doğu tarafında üretilmektedir. Fabrikalarda işlenen çay evlerimize kadar girmekte ve sofralarımıza misafir olmaktadır.
Çay, en çok tüketilen içeceklerin başında gelse de demleme konusunda her zaman beklentiler karşılanamayabilir. Oysa lezzetli ve taşvan kanı çay demlemenin incelikleri bulunuyor. Rizeli çay demleme şampiyonu Gülhanım Delihasan açıkladı.
Gülhanım Delihasan, Rize Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “En İyi Çay Dmeleme ve Sunum” yarışmasında 1. oldu. Delihasan’a göre lezzetli çay demlemenin püf noktaları şunlar:
Şu çok önemli. Önce alt demliğimizdeki su kaynamalı. Ve üst demliğimize kaynar suyu ilave etmeliyiz. Onun üzerine çayımızı ilave etmeliyiz. Bu konuda çok karışıklık oluyor. Önceden demleyenler oluyor, çayı yakıyor, tadını bozuyor. Bu kriter çok önemli. Tabii ki porselen demlik veya bakır demlik çok çok önemli bu konuda.
ÇAY NEDEN ACI OLUR?
Çayın demlenme süresi uzarsa, içerisindeki tennin isimli madde daha fazla sirayet eder ve böylelikle çayın acılaşmasına yol açar. Ayrıca, çay demleme esnasında suyun sıcaklığının da aşırı fazla veya düşük olmaması gerekmektedir.
Su fazla sıcaksa eğer çay yapraklarını haşlar. Bunun sonucu olarak çay aromasını kaybeder ve tadı acımsı olur. Soğuk su da çayın iyi dem almasını engeller ve olması gereken lezzeti vermez. Oolong veya siyah çay gibi yarı ve tam okside çaylar daha yüksek ısıdaki suyla demlenir.