AKİT MENÜ

Ekonomi

Faizsiz bankalar üvey evlat değil

Türkiye’deki 4 katılım bankasının sektörden aldığı yüzde 5’lik payın yetersiz olduğunu ve yeni oyuncular için tüm kolaylıkları gösterdiklerini belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, “Sektördeki katılım banka sayımızı da artırmayı arzu ediyoruz” dedi.

2014-05-27 21:44:08

İBRAHİM ACAR / İSTANBUL - Türkiye’de faaliyet gösteren dört katılım bankası Albaraka, Kuveyt Türk, Bankasya ve Türkiye Finans’ın bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) dün 13. Olağan Genel Kurulu’nu yaptı. İstanbul’da yapılan Genel Kurul toplantısına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, BDDK Başkanı Mukim Öztekin, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ile dört katılım bankasının müdürleri ve yöneticileri katıldı.

TKBB Dönem Başkanı Ufuk Uyan’ın açılış konuşmasıyla başlayan Genel Kurul toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankalarının yasal düzenleme açısından artık üvey evlat değil, öz evlat olduğunu söyledi. Bunun önemli ölçüde 2005 düzenlemelerinde gerçekleştirildiğini belirten Babacan, katılım bankalarının sektöre ve Türkiye ekonomisine sağladığı katkıların artarak sürmesi temennisinde bulundu.

YÜZDE 5’LİK PAY ÇOK AZ

Babacan, katılım bankalarının finans sektöründeki yüzde 5’lik payının çok daha yüksek seviyelere çıkması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Sektördeki katılım bankası sayısını da artırmayı hedeflediklerini belirten Babacan, “Bunun özel sektör eliyle olmasını istiyoruz ama daha önceden de açıkladığımız gibi Ziraat, Halkbank, Vakıfbank bu sektöre girmeye karar verdi. Her banka bu konuda farklı stratejilerini sürdürüyor” dedi. Babacan, küresel finansal krizde sektörün dünya genelindeki tablosuna bakıldığında konvansiyonel bankalara göre çok daha sağlam bir duruş sergilediğinin görüldüğünü dile getirdi.

Babacan, “Katılım bankaları bir yandan kar zarar paylaşım esaslı enstrümanlar sunarak fon kullananlarla aralarında sağlam bir risk paylaşım mekanizması kurmakta ve yapılan işlemleri gerçek varlıklara ve değerlere dayandırmak suretiyle finansal sistemin kırılganlıklarını sınırlamaktadır” dedi.  

BDDK Başkanı Mukim Öztekin de “Faizsiz bankacılık kapsamındaki faaliyetlerin müstakil kurumlar tarafından icra edilmesi noktasında hassas ve bir o kadar kararlıyız” şeklinde konuştu.

Yorumlara Git

Tarihi gerçeği çarpıttılar! Türklerin sembol ismini Rum yaptılar

Diyarbakır’ın değerlerine saygısızlık! DEM’den skandal şehit Gaffar Okkan kararı

İstifa etmişti! New York'ta Erdoğan'ı bakın kim karşıladı!

Bursa'da eğitim uçağı düştü!

Yunanlar duyurdu: ABD'den Türkiye'ye S-400 teklifi!