AKİT MENÜ

Gündem

AYM yetkisini aşmasın

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yerel seçimler sonrasında CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’ın yaptığı başvuru ile ilgili yeni belgeler isteyen Anayasa Mahkemesi’ni uyardı. Seçimlerle ilgili son mercinin YSK olduğunu, AYM’nin davayı inceleme yetkisi bulunmadığını hatırlatan Bozdağ, “Umarım AYM işin esasına girmeden bunu reddeder. İşin esasına girerek karar verirse, Anayasayı da, kendi kuruluş kanununu da çiğnemiş olur” dedi. 

Güncelleme Tarihi:

YENİ AKİT / TBMM BÜROSU - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yerel seçimler sonrasında CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’ın yaptığı başvuru ile ilgili yeni belgeler isteyen Anayasa Mahkemesi’ni uyardı. Seçimlerle ilgili son mercinin YSK olduğunu hatırlatan Bozdağ, “Umarım AYM işin esasına girmeden bunu reddeder. İşin esasına girerek karar verirse, Anayasayı da kendi kuruluş kanununu da çiğnemiş olur” dedi. 

DAVAYI İNCELEME YETKİSİ YOK

Meclis’te basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Bakan Bozdağ, AYM’nin Mansur Yavaş’ın başvurusu ile ilgili YSK’dan bilgi istemesiyle ilgili soruya, “İşin doğrusu AYM’nin Ankara seçimlerinin iptaline ilişkin açılan davayı inceleme yetkisi yoktur. Çünkü AYM’ye bireysel başvuru yolu ancak yargı kararlarına karşı yapılabilecek bir yoldur. O da yargı yolu tüketildikten sonra. YSK kararlarına karşı AYM’ye bireysel başvuru yoluna gidilemez. Anayasa hükmü çok açık. Anayasa diyor ki, ‘seçime ilişkin ihtilafları kesin olarak karara bağlamak YSK’nın görevidir.’ Bunun anlamı şu? YSK’nın kararları kesindir, yargıya taşınamaz. Bireysel başvuru yoluyla olsa da taşınamaz. Ancak anayasa bununla da yetinmiyor ‘YSK kararlarına karşı hiçbir merciye başvurulamaz’ diyor. Çok açık, yani herhangi bir yargı merciine de başvurulamaz, bireysel başvuru yoluna da başvurulamaz. O nedenle AYM’nin bireysel başvuru yoluna giden herhangi bir vatandaşımızın bu yöndeki istemini esasa girmeden, ön incelemeden kabul edilemez görüp reddetmesi gerekir” dedi. 

KARAR VERİRSE ANAYASA’YI ÇİĞNER

AYM’nin Twitter kararında olduğu gibi yasanın vermediği bir yetkiyi kullanmaya çalıştığını belirten Bozdağ, “YSK’nın kararları AYM’nin incelemesine tabi tutulamaz. Aksi takdirde Türkiye’de seçimleri kesinleştirme imkânı olmaz. Seçimlere mahkemelerin karışmaması gerekir. Seçimleri partiler yapıyor, bizim sistemimizde partiler yönetiyor, oylamayı partiler yaptırıyor, sayımı, dökümü partiler yapıyor, tutanakları partiler birleştiriyor. YSK’da bile son kararı partilerin olduğu heyetler veriyor” diye konuştu. Türkiye’nin en başarılı yaptığı işlerin başında seçimler geldiğini hatırlatan Bozdağ, “Türkiye bu yönüyle dünyaya örnek olmuştur. Son mahalli idareler seçimi de gayet sağlıklı ve başarılı geçmiştir. Her türlü eleştiri de daha sonra YSK kararlarıyla da sona ermiştir. Umarım AYM işin esasına girmeden bunu reddeder. Eğer işin esasına girerek bir karar verirse bana göre anayasayı da, kendi kuruluş kanununu da çiğnemiş olur” diye konuştu.  

Yorumlara Git

Acun Ilıcalı’dan skandal iddialara cevap Samandıra’da… Bir daha tekrarlanmayacak dedi ve…

Kararını duyurdu: Çileden çıktı ve bir daha diyerek sözleri söyledi...

Başkan Erdoğan duyurdu! Kredi notu 3 kuruluş tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu

24 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Eski Lübnan Başbakanı Hariri'den, ülkenin güneyindeki halka destek olma çağrısı