AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Bu çaylar 'Eyvah' dedirtti! İçiyorsanız dikkat: Mide, bağırsak rahatsızlıklarını tetikliyor

Havaların soğumasıyla birlikte kış çaylarına olan ilgi artarken, aktarlarda bitkisel ürünlere yönelik yoğun bir talep yaşanıyor. Özellikle bağışıklık sistemini destekleyen bitki çayları, soğuk algınlığına karşı doğal bir kalkan olarak görülüyor. Uzmanlar ise bitki çaylarının doğru tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Peki, bitki çaylarını nasıl tüketmeliyiz?

IHA
Güncelleme Tarihi:

Yılın en soğuk günlerinin yaşandığı şu dönemde grip ve soğuk algınlığına karşı korunmak isteyen vatandaşlar, ıhlamur, kuşburnu, adaçayı, ebegümeci, ayva yaprağı, altın otu gibi doğal ürünlere yöneliyor. İHA'dan Emel Yiğit'in haberina göre Aktarlardan alınan bu bitkiler, tek başına veya karışım halinde demlenerek tüketiliyor.

Kış çaylarının faydalarına dikkat çeken aktar esnafı, her hastalık için farklı bitkiler önerildiğini belirtiyor.
Boğaz ağrısı şikayeti olanlara ebegümeci ve adaçayı, öksürük problemi yaşayanlara ayva yaprağı, soğuk algınlığına karşı ise ıhlamur ve kuşburnu öneriliyor.

BİTKİ ÇAYLARINDA DOZ AŞIMINA DİKKAT!

Bitkisel ürünlerin fazla tüketiminin bazı sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, kontrollü tüketim konusunda uyarıyor.
Fazla miktarda tüketilen bitki çaylarının bağırsak florasını bozabileceğini ve mide sorunlarına neden olabileceğini belirten uzmanlar, en fazla bir hafta düzenli kullanım sonrası ara verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Doğal ürünlerin bilinçsiz kullanımının vücut dengesini olumsuz etkileyebileceği belirtilirken, özellikle hamileler ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin bitki çayı tüketmeden önce bir uzmana danışması öneriliyor.

IHLAMUR BULMAK ZORLAŞIYOR, FİYATLAR YÜKSELDİ

Özellikle ıhlamur, son dönemde artan fiyatıyla dikkat çekiyor. Orman yangınları ve doğadaki azalma nedeniyle piyasada ıhlamur bulmak giderek zorlaşıyor.
Bu durum fiyatları ciddi şekilde artırırken, vatandaşlar çaylarını daha küçük miktarlarda almak zorunda kalıyor. Güncel fiyatlara bakıldığında, ıhlamurun kilosu 2 bin TL, kuşburnunun kilosu 200 TL, paketli kış çayları ise 60-90 TL arasında değişiyor.

TAZE VE AZ KURUTULMUŞ BİTKİLER TERCİH EDİLMELİ

Bitki çaylarının sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için fazla kurutulmamış ve taze ürünlerin tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar, doğru saklama koşullarında muhafaza edilen bitkilerin vitamin değerlerini daha iyi koruduğunu ve etkisini artırdığını ifade ediyor.

KIŞ AYLARINDA DOĞRU BİTKİ ÇAYI KULLANIMI

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitki çaylarına yönelenler, doğru kullanım ve kaliteli ürün tercihi ile hem sağlığını koruyabilir hem de hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebilir.

Her bitkinin farklı bir faydası olduğu unutulmamalı ve bilinçsizce tüketimden kaçınılmalıdır. Özellikle doğal çayların çok uzun süre kaynatılmaması ve günlük tüketim miktarının aşılmaması gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor.

Yorumlara Git

Başkan Erdoğan: Barış ancak adaletle mümkün

Netanyahu'dan yalan üstüne yalan! İsrail kasabı çocukları katlettiğini yalanladı

Osmanlı'nın önemli isimlerindendi: İsrail İzzet el Kassam'ın kabrine saldırdı!

Artık her şeyi açık açık konuşuyorlar! Küresel haydut Venezuela petrolüne ne olacağını ilan etti

Galatasaray’da bahis depremi! Gözaltına alınabilirler!