AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Osmanlı döneminde padişahların, Kanuni Sultan Süleyman’ın favori lezzeti: Helva-i Hakani

Osmanlı'nın önemli isimlerinden birisi olan Fatih Sultan Mehmed'in en sevdiği Helva-i Hakani yeniden gündem oldu. Osmanlı döneminde padişah sofralarının baş köşesinde yerini alan en gözde helvalardan bir tanesiydi. Helva-i Hakani nedir? Osmanlı saray mutfağından Helva-i Hakani'nin hikayesi

Selma Savcı
Güncelleme Tarihi:

Osmanlı saray mutfağı, günümüze ulaşan birbirinden lezzetli yemek tarifleri ile Türk yemek kültürüne yön veren önemli bir kılavuz halindedir. Yerli ve yabancı kaynaklarda da kayda geçen binlerce reçetenin yer aldığı Osmanlı mutfak kültüründe, tatlı ve helvalara da ayrıca özen gösterilirdi. Saray mutfağında hazırlanan birbirinden lezzetli helvalar sultanların sofralarında baş köşede yer alırdı.

Tarihi kayıtlarda, Osmanlı döneminde özel günlerde, kutlamalarda ve şölenlerde hazırlanarak servis edilen onlarca helvanın ismine rastlamak mümkündür.
Bu helvalar arasında yer alan Helva-i Hakani de, "Hakan Helvası" olarak adlandırılarak padişahların gözdesi olarak öne çıkıyor.

FATİH SULTAN MEHMED'İN EN SEVDİĞİ HELVA

Badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişlerle süslenen üzerine ise gül suyu ve tarçın eklenerek hazırlanan Helva-i Hakani, Osmanlı padişahları tarafından en sevilen ve en çok tüketilen tatlıydı. Helva-i Hakani için bazı kayıtlarda Fatih Sultan Mehmed’in en sevdiği tatlı olarak bahsedilir.

Asırlardan günümüze aktarılan bu enfes tarif, günümüzde hala Edirne ve çevresinde özel günlerde, davet ve kutlamalarda sık sık yapılarak ikram edilir.

Helva-i Hakani Tarifi İçin Malzemeler

Yarım çay bardağı un
Yarım çay bardağı pirinç unu
Yarım çay bardağı buğday nişastası
65 gram tereyağı
1 çay bardağı çiğ badem
75 gram kaymak
Şerbeti İçin;

1, 5 su bardağı süt (bardak ölçüsü 200 ml)
150 gram bal

Helva-i Hakani Tarifi Nasıl Yapılır?

Çok severek yapıp yediğimiz ve tadı lezzetli bu helvayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu helva eski Osmanlı helvası!

İlk önce bademler kaynar suya konup 10 dakika bekletilir.
Kabukları kendini bırakınca elle bastırılarak bademler kabuklarından çıkartılır.
Bir kabın içine kuru malzemeler karıştırılıp kenarda bekletilir.
Küçük bir tencerenin içinde süt kaynatılıp ocaktan alınır.
5 dakika sonra içine bal eklenip eritilir ve bekletilir. Teflon tavaya yağ eklenip bademler yağ ile kısık ateşte kavrulur. Bademler renk alınca bir kısmı ayrılır (sunumda üzerini süslemek için).
Tavaya kuru malzemeler karıştırılıp renk alana kadar kavrulur.
Süt karışımı yavaş yavaş ilave edilip kısık ateşte 10 dakika sürekli karıştırarak kavrulur.
Kaymak eklenip helvaya yedirene kadar karıştırılıp ocaktan alınır. Sunum tabağına alınıp ayırdığımız bademlerle süslenip, üzerine bal gezdirip servis edelim.
Afiyet olsun!

Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu'nun altın çağını yaşadığı bir dönemde hüküm sürmüş ve sadece siyasi zaferlerle değil, aynı zamanda kültürel ve mutfak zenginlikleriyle de ön plana çıkmıştır. Osmanlı mutfağı, çeşitli baharatlar, malzemeler ve ustalıkla kullanılan pişirme teknikleriyle tanınan bir mutfaktır ve dönemin Avrupası'nda da büyük bir üne sahiptir. Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanatı, bu zengin mutfak kültürünün en parlak dönemlerinden birini temsil eder.

Yorumlara Git

Gerçek çok geçmeden ortaya çıktı! Halk TV’den deprem bölgesindeki çalışmalara itibar suikastı

CHP geldi kazalar hız kazandı. İETT otobüsünden börekçiye ziyaret

NATO karargahında kritik toplantı

Fransız gazetesi ‘ABD dahil hiçbir ülke bunu başaramadı’ Dünya standartlarını Türkiye belirliyor

CHP’nin Hamas’a neden ‘terörist’ dediği belli oldu! Özel’in sağ kolu Coca Cola Bayii