AKİT MENÜ

Ekonomi

Enflasyonda talep eksenli baskı yok!

‘Mayıs ayı enflasyonu’nun zirveyi bulacağını ancak, gelecek 12 aya bakıldığında atıl bir kapasitesinin görüneceğini ifade eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun haziran ayından itibaren de düşüşe geçeceğini belirtti.

2014-05-28 22:02:03

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyon haziranda açıklanacak rakamla zirveyi bulacak. Muhtemelen haziran ayı sonrasında enflasyon TCMB’nin tahminleri çerçevesinde düşmeye başlayacak” dedi.

9. Türk-Arap Ekonomi Forumu’nun açılışının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Şimşek, Merkez Bankası’nın kredibilitesinin Türkiye açısından çok önemli olduğunu, TCMB’nin bağımsız olmasının, kurumsal reform anlamında en büyük kazanımlarından biri olduğunu söyledi.

EKONOMİDE ÇIKTI AÇIĞI VAR

Bakan Şimşek, IMF ve S&P’nin açıklamalarına ilişkin bir soruya ise, son 12 ayda trendi yaratan kur ve işlenmemiş gıda fiyatları düşünüldüğünde, enflasyonun mayıs ayında zirveyi bulmuş olacağını, gelecek 12 aya bakıldığında ise atıl kapasite olduğunu vurguladı.

“Teknik tabirle, Türkiye ekonomisinde bir çıktı açığı var. Talep eksenli bir baskı yok. Döviz kurunda da göreceli bir istikrar var. Global enerji fiyatlarında bir artış söz konusu değil. Geçen yılla aşağı yukarı aynı seviyelerde. Gıda fiyatları öngörülmesi zor bir değişken ama, enflasyonu etkileyen 3-4 faktörden yüzde 75-80’i yılın ikinci yarısında enflasyonda aşağı yönlü bir trendi gerektiriyor. Enflasyonda aşağı yönlü beklentilerimizi destekliyor. Önemli olan enflasyonun nerede olduğu değil, gelecek 12 ayda nereye doğru gideceğidir. Enflasyon tekrar TCMB’nin hedeflerine doğru inişe geçecek” dedi.

Şimşek, TCMB’nin iç talebi makul düzeyde tutacak politikalarına güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiğine inandığını kaydetti. Şimşek vergide birçok sorunun çözümünün iyi ve güzel bir reform olduğunu ifade etti.

Şimşek, 9. Türk-Arap Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada da, bu forumda sadece hükümet yetkililerinin değil, hem Türkiye, hem de Arap camiasının iş adamlarının da bir araya geldiğini belirterek, Türkiye ve Arap dünyası için reformların sürmesi ve bazı Arap ekonomilerinin çeşitlenmesinin önemli olduğunu kaydetti.

ARAP DÜNYASI UYANIYOR

MENA Bölgesine bakıldığında, çok net bir şekilde en büyük zorluğun siyasi geçiş dönemi olduğunu ve bunun iyi yönetilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Şimşek, “Bu dönemdeki makro ekonomik istikrar da kritik önem taşıyor. Ekonominin çeşitlendirilmesi önemli zorluklardan biridir. İş ortamının iyileştirilmesi yatırımları cezbedilmesi açısından çok önemli. Altyapıyı da geliştirmeniz gerekiyor ki kalkınma olsun, yatırım çekilebilsin” diye konuştu. Şimşek, siyasi görünüme bakıldığında çok büyük bir gelecek vaat ettiğini anlatarak, “Arap dünyası uyanıyor, uzun vadede daha fazla demokrasi, refah, istikrar olacak” ifadesini kullandı.

Yorumlara Git

Tarihi gerçeği çarpıttılar! Türklerin sembol ismini Rum yaptılar

Diyarbakır’ın değerlerine saygısızlık! DEM’den skandal şehit Gaffar Okkan kararı

İstifa etmişti! New York'ta Erdoğan'ı bakın kim karşıladı!

Bursa'da eğitim uçağı düştü!

Yunanlar duyurdu: ABD'den Türkiye'ye S-400 teklifi!