AKİT MENÜ

Ekonomi

Davos’ta Türkiye’nin dinamizmi konuşuldu

İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl 23-27 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomi Forumu’na (WEF) Türkiye, 2009 yılında yaşanan moderatör krizinden bu yana ilk kez rekor düzeyde katılım gösterdi. Davos zirvesine bu yıl Türkiye’nin dinamizm

2013-01-29 21:12:41

İSTANBUL / ZÜRİH
Dünya Ekonomi Forumu Avrupa Direktörü Martin Bruncko, Türkiye’nin dünyanın en dinamik ekonomilerinden biri olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a foruma katılması için açık davette bulundu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın krize dair çözüm önerileri zirveye damgasını vurdu. Uluslararası Çalışma Örgütü Başkanı (ILO) Guy Ryder’ın ekonomik kırılganlığın konuşulacağı bir panelde moderatöre, ‘’Türkiye’nin kırılganlıkla ne alakası var’’ demesi ise hafızalarda yer etti.
Bu yıl toplam 100 ülkeden 2 bin 500’ün üzerinde katılımcı ile 50 başbakan ve devlet başkanının yer aldığı Dünya Ekonomi Forumu’nun gündeminde Avrupa Birliği’nin geleceği konusundaki endişeler, parasal genişlemenin etkileri, küresel ekonomideki kırılganlıkların artması yer aldı.
Bu yıl teması ‘’Dirençli Dinamizm’’ olarak belirlenen Dünya Ekonomi Forumu’nun Avrupa Direktörü Martin Bruncko, Türkiye’nin dirençli dinamizm için örnek teşkil ettiğini belirterek, ‘’Dirençli dinamizm akla Türkiye’yi getiriyor. Türkiye sadece Avrupa değil, dünyanın en dinamik ekonomilerinden biri’’ dedi. Bruncko, ayrıca 2009 yılında Davos’ta yaşanan krizin geride kaldığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın foruma yeniden katılması için davette bulundu.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Türkiye ekonomisi ve dünya ekonomisinin istikametiyle ilgili açıklamaları, zirve katılımcıları tarafından ilgiyle takip edildi. Forumda en çok tartışılan ve gündem yaratan konuşmaysa İngiltere Başbakanı David Cameron’ın İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılabileceği yönündeki endişelerin arttığı bir ortamda Davos’ta yaptığı konuşma oldu.
BABACAN KRİZ VERGİLERİNE KARŞI
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa’daki vergi artırımı yoluyla krizden çıkış arayışının doğru olmadığını açıkladı. İsviçre’ye seyahati sırasında, uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Babacan, Tobin vergisi’nin daha önce Brezilya tarafından kullanıldığını ve işe yarayan bir enstrüman olmadığının söyledi.
Avrupa’nın 11 ülkesinin uygulayamaya koymayı planladığı ‘’finansal işlem vergisinin’’ ise ‘’popülizm’’ örneği olduğunu belirterek, vergi artışını çare olarak gören Avrupalı liderlere mesaj vermiş oldu. Özellikle dünyanın ‘’zengin vergisi’’ diye adlandırılan ek vergilerle krizden kurtulma arayışı içerisinde olduğu,  Fransa’nın vergi oranlarını yüzde 75’e çekme hazırlığı yaptığı bir dönemde, Babacan’ın kriz vergilerine karşı olduğunu belirtmesi daha bir önem kazandı.
Davos’ta, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Aile, Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı farklı oturumlarda dikkatle izlenen oturumlara katıldı.

Yorumlara Git

En sessiz denizaltıları bile tespit edecek! Bir teknoloji geliştirildi!

Sokak lezzetleri restoranı iflas etti!

Sebebi çok şaşırttı! O ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Asya ülkesi Malezya Kralı Çin'de: Diplomatik ziyarette bulundu!

Kadıköy’de kazanan Galatasaray!