Oruç
Uzmanı iftar saati sonrası fazla yemek yemeyin diyerek vatandaşları uyardı!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, Ramazan ayında olmamız nedeniyle iftar sonrası yapılan bazı hataları dillendirdi. İftar saatini sonrası servis edilen yemeklere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek vatandaşları hataya karşı bilgilendirip anlattı, oruç tutanların yapmaması gereken hataları açıkladı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek özellikle sahurun atlanmaması gerektiğini vurguladı. İftar sonrası yapılan bazı hataların ise sindirim problemlerine, kilo alımına ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
SAHURU ATLAMAK BÜYÜK HATA
Ramazan ayında yaklaşık 13 saatlik açlık ve susuzluk sürecinin yaşandığını hatırlatan Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, sahurun mutlaka yapılması gerektiğini belirtti. Sahur yapmadan oruç tutmanın bitkinlik, sinirlilik, baş dönmesi ve aşırı susama gibi problemlere neden olabileceğini vurgulayan Ciğerli, sağlıklı bir sahur için şu önerilerde bulundu:
Protein içeriği yüksek besinler (yumurta, süt, peynir, ceviz) tüketilmeli.
Hafif ve dengeli bir öğün tercih edilmeli.
En az 4 bardak su içilmeli.
Aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı.
"Protein içeriği yüksek besinlerin tok tutucu özelliği vardır. Yumurta, süt, peynir, ceviz, az tuzlu zeytin ile birlikte hafif bir öğün tercih edilmeli veya çorba ile sebze yemekleri tüketilmelidir. Vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyveler sık tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, daha uzun süre tok kalmayı sağlayacaktır. Sahur vakti, en az 4 bardak su tüketilmelidir. Sahurda aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulmalıdır."
İFTARDA HIZLI VE FAZLA YEMEK TÜKETMEYİN
Gün boyu aç kalan vücut, iftarda hızla yemek tüketme eğiliminde oluyor. Ancak bunun kan şekerinin ani yükselmesine, mide rahatsızlıklarına ve aşırı kalori alımına yol açtığını belirten Ciğerli, şu uyarılarda bulundu:
İftara hafif yiyeceklerle başlayın: Çorba, zeytin, peynir gibi hafif besinler tüketin.
15 dakika ara verin: Çorba ve kahvaltılıklardan sonra vücuda zaman tanıyın, sonra ana yemeğe geçin.
Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketin: Beyaz ekmek ve pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek ve kepekli makarna tercih edin.
Protein ve kalsiyum tüketimine özen gösterin: Yoğurt veya ayran gibi besinlerle denge sağlayın.
AŞIRI YAĞLI VE TUZLU BESİNLERDEN UZAK DURUN
İftar sonrası aşırı yağlı ve tuzlu gıdalar tüketmenin gün içinde daha fazla susamaya ve vücutta ödem oluşmasına neden olacağını belirten Ciğerli, özellikle şu besinlerden uzak durulması gerektiğini söyledi:
Kızartmalar
Hamur tatlıları
Aşırı tuzlu ve baharatlı yiyecekler
Şeker oranı yüksek içecekler ve tatlılar
Ramazan’da doğru beslenmek, hem mide sağlığını koruyarak sindirim problemlerini önlemek hem de sağlıklı kilo kontrolü sağlamak için büyük önem taşıyor. Uzmanlar, iftar ve sahurda doğru beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.