Tarım
Üreticiler dona karşı böyle nöbet tutuyor!
Türkiye’nin önemli kayısı üretim merkezlerinden Iğdır’da, baharın ortasında etkili olan soğuk hava dalgası sebebiyle üreticiler bahçelerinde ateş yakarak zirai donla mücadele ediyor.
This browser does not support the video element.
“Doğu’nun Çukurova’sı” olarak bilinen Iğdır’da, ilkbaharın gelişiyle çiçek açan kayısı ağaçları, zirai don tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Iğdır'da yıllık 50 bin ton üretim yapılırken, ilkbaharın gelişiyle çiçek açan kayısı ağaçlarında güzel görüntüler oluştu. Deniz seviyesinden 5 bin 176 metre yükseklikte yer alan ve yıl boyunca zirvesi buzullarla kaplı olan Ağrı Dağı'nın eteklerindeki Iğdır Ovası, çiçeklerle beyaza büründü. Kentte zirai dona karşı da önlemler alındı. Üreticiler özellikle kayısı ağaçlarının zarar görmemesi için bahçelerinde ateş yakıyor.
Çok eski bir geleneği uyguluyorlar
Üretici Hasan Vurgun, kent ekonomisinde önemli bir yere sahip olan kayısının iç pazarın yanı sıra Rusya, İtalya ve Azerbaycan gibi Arap ülkelerine de gönderildiğini ifade etti. Vurgun, "Gece sıcaklık sıfırın altına düştüğünde çiçeklenen ve olgunlaşmaya başlayan kayısıların donmasından endişe ediyoruz. Bu yüzden bahçelerdeki ağaçlar arasında ateş yakarak soğuğa ve dona karşı önlem alıyoruz. Bu çok eski bir gelenek. Her yıl 600 dönümlük bahçemde yaklaşık bin ton kayısı elde ediyorum. Çiftçilerimize bu tür durumlarla başa çıkabilmeleri için eğitim verilmeli. İyi bir kazanç için iyi tarım yapmak şart. Son yıllarda ateş yakmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.