AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Osman Müftüoğlu zararlı deyip duyurdu! kullanmayın bırakın!

Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz Füme et sağlığımızın işleyişine ve yapısına zarar veriyor olabilir. Osman Müftüoğlu, canlı yayında füme et tüketimi ile ilgili herkesi yakından ilgilendiren yeni bir uyarı yayınlandı. Sağlık nedeniyle bu kez füme etlerin kullanımın bırakılması ile ilgli doğru bir gıda değil dedi.

Selma Savcı
Güncelleme Tarihi:

This browser does not support the video element.

Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz Füme et sağlığımızın işleyişine ve yapısına zarar veriyor olabilir. Osman Müftüoğlu, canlı yayında füme et tüketimi ile ilgili merak edilen soruya açıklık getirdi.

binbir derde deva olan Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır ama bu detayı kimse bilmiyor...

Füme Et Nedir? Nasıl Yapılır, Yenir?

Füme Et: Tütsülenmiş İnce Dilimler

Et tüketimi, sağlıklı yaşamın sırlarından biridir. Çeşitlerine göre etleri, öğünlere paylaştırdığınızda günlük enerji ihtiyacının bir kısmını karşılarsınız. Et tükettiğinizde kalp sağlığını ve beyin sağlığını korursunuz. Çünkü düzenli olarak et tüketmek, sinirleri uyarır ve B vitamini sayesinde kan dolaşımını düzenler.

füme et, bu yazımızda merak edilen özellikleriyle karşınızda olacak.

Füme Et Nedir?

Füme et, çeşitli etlerin daha uzun süre içinde tüketilmesi için tütsüleme işleminden geçmesiyle hazırlanan et türüdür.
Füme etler, özel olarak tütsüleme işleminden geçer. Bu işlem doğal ortamda odundan çıkan islerle yapılır. Seri üretimde ise tütsüleme cihazları kullanılarak hazırlanabilir.
Balık, tavuk, hindi, dana etlerinin kullanılmasıyla ortaya çıkan füme et, çeşitli tarifleri lezzetlendirir.
Bu etleri hazırlamanın amacı, çiğ etin daha uzun ömürlü olmasıdır.
Çok eski zamanlarda etlerin bozulmaması ve daha sonraki zamanlarda tüketilmesi için etler tütsülenirdi. Eski çağlardan gelen bu özellik, şimdilerde şarküteri reyonlarının zenginleşmesine vesile olmuştur.

Pek çok insanın severek yediği füme etler, özel bir aromaya sahiptir. Aroması ise; tütsülenme işleminden gelmektedir.
Tütsüleme sırasında kullanılan odunun kokusu, ete sineceği için iştah açan bir aroma bırakacaktır.

Füme Et Nasıl Yapılır?

Füme et yapımı, özel teknikler istemektedir. Füme etin lezzetlenmesi için bazı ağaçlardan alınan odunların kullanılması önerilir.

Elma, kiraz ve erik ağaçları gibi meyve ağaçların odunları ile meşe, kayın ve palamut gibi yapraklı ağaçlar füme et için en uygun ağaçlardır. Çünkü bu ağaçların kendine has kokusu, ete de geçeceği için etin lezzetini artıracaktır.

Tütsülenecek etler ince dilimler halinde kesilir. Füme etin özellikle ince olması gerekir.

Kesilen dilim etler, tütsüleme tepsilerine ya da özel şişlere dizilir.

Ateşten çıkan duman sayesinde etler, kanını ve suyunu akıtır.

Usul usul yanan ateş etrafında suyu ve kanı bırakan etler, tamamen tütsülenene kadar tütsüleme işlemi devam eder.

Tütsüleme işlemi biten füme etler, sıcaklığını bıraktığında muhafaza edilmek için özel konservelere ya da füme poşetlerine sarılır.

Füme etler yanmamalıdır. Dumanda usulca ön pişirme işleminden geçer.

Etin yüzeyinde biriken isler sayesinde, et uzun süre korunur ve hava alma özelliğini kaybeder. Bu şekilde daha uzun süre içinde tüketime uygun hale gelir.

 

Yorumlara Git

Almanya'da 535 neo-Nazi kayıp: Haklarında 714 tutuklama emri var

Afyonkarahisar’da korkunç çarpışma! Otomobil tırla kafa kafaya geldi!

Yeni Delhi’deki patlamada düğüm çözülüyor! Gözaltı adımı dikkat çekti!

İran: Hiçbir nükleer tesisimizde uranyum zenginleştirmiyoruz

Savaş uçaklarını kaçırma girişimi: Kariyerlerini yakan Pilotlara servet teklif ettiler! Rusya: Açık bir provokasyon