AKİT MENÜ

Ekonomi

Şahdeniz’de ‘gaz’a bastık

Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve TANAP Projesi’ne Türkiye’nin Ortaklığı’na yönelik anlaşmayla Türkiye enerjide önemli bir kazanım sağladı. Başbakan Erdoğan, “Anlaşma ile BOTAŞ’ın TANAP boru hattındaki yüzde 20’lik payı yüzde 30’a, Türkiye Petrolleri’nin Şahdeniz sahasındaki payı da yüzde 9’dan yüzde 19’a yükseldi. Türkmen gazı da Türkiye’den geçmeli” dedi.

2014-05-30 22:20:22

Türkiye ve Avrupa bölgesinin enerji güvenliği için büyük önem taşıyan Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve TANAP Projesi’ne Türkiye’nin Ortaklığı anlaşmasıyla doğalgazda payımız iki katına çıktı. Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası, 1,4 trilyon metreküplük rezerviyle dünyanın sayılı doğalgaz yataklarından birisi konumunda bulunuyor.

İmzalanan yeni anlaşma ile Türkiye’nin hem Şahdeniz konsorsiyumdaki hem de TANAP’taki payı 10’ar puan arttı. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den 70 kilometre uzaklıkta bulunan Hazar Denizi sahasındaki ‘Şahdeniz 1’ üretilen doğalgaz Azerbaycan’ın iç tüketiminde kullanılmasının yanı sıra Gürcistan ve Türkiye’ye ihraç ediliyor. Türkiye, yıllık yaklaşık 6.6 milyar metreküplük doğalgazı ithal ediyor. ‘Şahdeniz 2’ adı verilen yatırım projelerinin tamamlanmasıyla da Avrupa Birliğine doğalgaz sağlanacak.

PAYIMIZ ARTTI

Şahdeniz doğalgaz sahasındaki rezervler, dünyanın önde gelen enerji firmalarının oluşturduğu konsorsiyum tarafından işletiliyor. Şahdeniz sahasındaki ortaklık yapısına göre, BP yüzde 28,8, SOCAR yüzde 16,7, Statoil yüzde 15,5, Total, Lukoil ve NİKO yüzde 10’ar, Türkiye adına TPAO ise yüzde 9 hisseye sahip bulunuyordu. Dünkü anlaşmayla Türkiye’nin payı yüzde 19’a çıkarıldı. İlk safhası 2018’de tamamlanması öngörülen projede, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR yüzde 80, BOTAŞ ve TPAO ise yüzde 20 paya sahip. Dün atılan imzalarla BOTAŞ’ın TANAP boru hattında yüzde 20 olan payı yüzde 30’a çıkarıldı.

RUSYA’YA BAĞIMLILIK AZALACAK

Şahdeniz’den çıkartılacak doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru ise Avrupa’nın enerjide Rusya’ya bağımlılığını azaltacak en önemli projelerden biri olarak görülüyor. Beş yıl içerisinde tamamlanması öngörülen projeye, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkmenistan ve Kuzey Irak’ın da gaz tedarikçisi olarak dahil olması planlar dahilinde bulunuyor. Proje kapsamında, Türkiye-Gürcistan sınırından Türkiye-Yunanistan sınırına kadar olacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), başlangıçta 10 milyar metreküpü Avrupa’ya, 6 milyar metreküpü ise Türkiye’ye olmak üzere yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı yapacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne (TANAP) ortaklığının artırılmasına ilişkin anlaşmada yer alan hususlardan özellikle ikisinin Türkiye ve şirketler bakımından büyük önem taşıdığını belirterek, “Bunlardan biri BOTAŞ’ın TANAP boru hattında yüzde 20 olan payının yüzde 30’a çıkarılmış olmasıdır. İkincisi de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Şahdeniz sahasındaki payının yüzde 9’dan yüzde 19’a yükselmiş bulunmasıdır” dedi.

Başbakan, TANAP’ı sadece ticari bir yatırım olarak değerlendirmediklerini belirterek, TANAP’ın Türkiye ile Azerbaycan arasında olduğu kadar, Avrupa ülkeleriyle de aramızda uzun yıllara dayanacak güçlü, sağlam ve organik ilişkiler tesis edecek bir proje olacağına inandıklarını kaydetti. Erdoğan, ayrıca Türken gazının da Rus ve Doğu pazarlarına ilaveten Batı piyasalarına da Türkiye üzerinden erişmesini temenni ettiklerini belirtti.

Yorumlara Git

Tarihi gerçeği çarpıttılar! Türklerin sembol ismini Rum yaptılar

Diyarbakır’ın değerlerine saygısızlık! DEM’den skandal şehit Gaffar Okkan kararı

İstifa etmişti! New York'ta Erdoğan'ı bakın kim karşıladı!

Bursa'da eğitim uçağı düştü!

Yunanlar duyurdu: ABD'den Türkiye'ye S-400 teklifi!