Sağlık
Bayram öncesi kulağınıza küpe olsun! Kurban etini mutlaka böyle pişirin
Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Bu mübarek günlerde kurbanlıkların uygun koşullarda kesilmesinin yanı sıra etin doğru şekilde tüketilmesi son derece önemli. Peki, kurban eti en doğru nasıl pişirilmeli?
Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artması, sağlıklı pişirme ve saklama yöntemlerini daha da önemli hale getiriyor. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nden Uzman Diyetisyen Serim Tuna Koç,kurban eti tüketimine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Serim Tuna Koç, buharda pişirme yönteminin özellikle çocuk ve yaşlılar için ideal olduğunu belirtti. "Buharda pişirme, etin yumuşak kalmasını sağlar, besin kaybını azaltır ve sindirimi kolaylaştırır" açıklaması yaptı.
Kırmızı etin uzun süreli tüketimi için dondurucuda saklanmalı
Koç, etin kesim sonrası ‘ölüm sertliği' sürecinden geçtiğini, bu nedenle hemen tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. "Et, kesildikten sonra 1 gün +4C'de buzdolabında dinlendirilmeli. Bu, eti daha lezzetli ve sindirimi kolay hale getirir" diye belirtti. Kısa süreli tüketim için +4C, uzun süreli saklama için ise -18C'de dondurucuda muhafaza etmeyi önerdi.
Bu etler daha çabuk bozuluyor
Saklama koşullarında hijyene dikkat çeken Koç, "Et, tek kullanımlık eldivenle parçalanıp küçük porsiyonlara bölünmeli ve vakumlanarak saklanmalı. Tuzlama da bir seçenek, ancak fazla tuz hipertansiyon riskini artırabilir" uyarısında bulundu. Organ etlerinin yüksek su içeriği nedeniyle daha çabuk bozulduğunu belirten Koç, bunların hızla işlenip soğuk zincire alınması gerektiğini vurguladı.
Etlerin dağıtımı sırasında buna dikkat edin
Etin bozulup bozulmadığını anlamak için renk ve koku kontrolü yapılması gerektiğini vurgulayan Koç, "Grileşme, kahverengileşme veya keskin bir koku, etin bozulduğunu gösterir. Dağıtım sırasında soğuk zincirin korunması için kuru buz veya buz küpleri kullanın" dedi.
Doğru yöntem: Buharda pişirme
Bayramda artan et tüketiminin kabızlık gibi sorunlara yol açabileceğini belirten Koç, etin yanında lifli gıdalar tüketilmesini önererek şunları söyledi:
"Zeytinyağlı salata, yoğurt ve kekik gibi baharatlar, buharda pişirilmiş etle birleştiğinde hem sağlıklı hem doyurucu bir öğün sunar. Yüksek ısıda ızgaradan kaçının, bunun yerine buharda pişirme gibi düşük ısı yöntemlerini tercih edin. Yüksek ısı, kanserojen madde oluşumuna yol açabilir. Buharda pişirme, bu riski en aza indirir."