AKİT MENÜ

Ekonomi

22 yıl öncesine göre! Alım gücü ve et tüketimi arttı

Türkiye’de milli gelirin hızla yükselmesi ortalama et tüketimine de yansıdı.2002-2024 döneminde iki kattan fazla artan kişi başına tüketim, 81 ilde refah ve zenginleşmenin hissedilir hâle geldiğini gösterdi. Akit’e konuşan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı Bülent Tunç, 2002’den bu yana et tüketiminde ciddi bir artış var. Bunu kırmızı etle ilgili verilerden anlıyoruz. 10 kilogramlardan 20 kilogramlara geldik” dedi.

Haber Merkezi

BUĞRA KARDAN  İSTANBUL

Her alanda atılım yapan Türkiye’de ekonominin büyümesi, milli gelirin artması et tüketimini de katladı. 2002-2024 döneminde yüzde 100’ü aşkın artan kişi başına tüketim, 81 ilde belirginleşen refah ve zenginleşmeye işaret etti.

Et sektörü temsilcileri, Türkiye’nin ekonomik gelişiminin devam ettiğinin altını çizdiler. Bu gelişimi kırmızı ve beyaz et tüketimine de etki ettiğini anlattılar. 2002’de 11.73 kilogram olan kişi başına kırmızı et tüketiminin 2024’te 24.58 kilograma gelmesinin, tavuk eti tüketiminin de 10.15 kilogramdan 29.32 kilograma çıkmasının alım gücünde görülen iyileşmeyi tescillediğini vurguladılar.

Kişi başına kırmızı et tüketiminin 30 kilogram seviyelerinde bulunduğu ABD, İspanya, İngiltere gibi ülkeleri yakalamanın mümkün olduğunu da dile getirdiler.

ZENGİNLEŞME, ŞEHİRLEŞME SÖZ KONUSU

Akit’e konuşan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı Bülent Tunç, şunları ifade etti: “2002’den bu yana et tüketiminde ciddi bir artış var. Bunu kırmızı etle ilgili verilerden anlıyoruz. Bunun temelinde zenginleşme, şehirleşme var. Alım gücüne paralel et tüketiminin arttığı muhakkak. Şu anda kişi başına kırmızı et tüketiminde 20 kilogramı geçmiş durumdayız. Yeterli mi? Yeterli değil ama geldiğimiz konum da önemli. Epey aşama aldığımız hakikat. Eskiden belli başlı yerlerde 1-2 lokanta olurdu. Şu anda her köşe başında dönerci, köfteci var. Evlerde yemek pişmiyor. Bunu da hınca hınç dolu restoranlardan anlıyoruz. Demek ki toplum, daha çok tüketiyor. Demek ki halk, daha müreffeh duruma geliyor. Tabii 2002’den bu yana tüketim 10 kat, üretim 3 kat arttı. Üretimi tüketime yakın oranda artıramadığımızdan fiyat yukarıda kaldı. Öyle ya da böyle et üretiliyor, tüketiliyor. İthalat da yapılıyor Çünkü 86 milyonu doyurmak şart. Giderek artan et tüketimini karşılamak kaçınılmaz. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın üretimi artırma adına önemli faaliyetleri var. Yumaklı, çok farklı. O, yarına dönük planlama yapıyor. Göç, şehirleşme oranı, nüfus artışı gibi faktörleri dikkate alıyor. Yerli üretimi odağa oturtuyor. Hayvan verimliliğini yükseltmeyi eksene koyuyor. Verimliliği yükselterek fiyatı aşağı çekmeyi, dünyayla rekabet etmeyi amaçlıyor. Şu anda tüketimde Amerika, İngiltere, İspanya gibi ülkeleri yakalamak güç. Onlarda kişi başı tüketim 30 hatta 40 kilogram mertebelerinde. Ama 10 kilogramlardan 20 kilogramlara geldik. 30 hatta 40 kilogramlara gitmememiz için bir neden yok. Nihayetinde alım gücüne bağlı olarak tüketim artıyor. Burada yapmamız gereken ise üretimimizi daha ileri taşımak.”

Yorumlara Git

Cengiz Çandar’ın kirli sicili! Terörsüz Türkiye sürecine açık sabotaj

Türkiye ekonomisinde yükseliş mesajı! Küresel yarışta dikkat çeken tablo ortaya çıktı!

Suriye’de Şahin gözü devrede! ABD saldırı görüntülerini paylaştı

İran'da çöküşün itirafı: 'Ekonomiyi kurtaranın elini öperiz'

Japonya'dan nükleer silah hamlesi! Hazırlıklara başladılar