AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Size ağrı kesicileri unutturacak! Günde 1 defa yeterli oluyor! İşte süper besin

Soya familyasından olan çemen otu, Çin'den Anadolu'ya şifa veren bitkilerden birisi. Özellikle ağrı kesici olması ile tercih edilen çemen otunu çay olarak tüketebilirsiniz. Çemen otu tohumu baharat olarak kullanılmasıyla birlikte, şifa niyetine de kullanılıyor. En çok aranan işte süper besin! Çemen otu tohumu nedir ve ne işe yarar? Çemen otu tohumu faydaları ve özellikleri... İşte faydaları...

Selma Savcı
Güncelleme Tarihi:

Kokusu ve aromasını çemen otundan aldığı doğru. Oldukça lezzetli bir yiyeceğe dönüşen pastırmanın baştacı çemen, soya ailesinden gelen "çemen otu"nun kurutulmasıyla ortaya çıkıyor.

Hem yaprakları hem tohumları şifa olan çemen otu en çok Kayseri, Tokat ve Yozgat çevresinde yetişiyor.

Öte yandan çemen otu faydaları ve besin değerleri ile birçok hastalığın da dermanı sayılabilir.

Çemen otu, çayı, çorbası, merhemi, baharatı ve hatta yüz maskesi ile pek çok rahatsızlığa iyi geliyor. Ancak en güçlü özelliği doğal bir ağrı kesici olması.

Çemen otu çayı, ağrı hissettiğiniz anlarda ilaçlara sarılmanızın önüne geçecek bir bitki. satış verilerine göre, en çok satışı gerçekleştiren besin! Gelin birlikte nasıl yapıldığını ve faydalarını inceleyelim...

ÇEMEN OTU BESİN DEĞERLERİ

Bir yemek kaşığı (11.1 gram) bütün çemen tohumu 35 kaloridir ve çeşitli besin maddeleri içerir.

Lif: 3 gram
Protein: 3 gram
Karbonhidrat
: 6 gram
Yağ: 1 gram
Demir: Günlük alınması gereken değerin (DV) %20'si
Manganez: DV'nin %7'si
Magnezyum: DV'nin %5'i
Ağrı kesicileri rafa kaldırıyor! Sıcak suya 1 tutam atmanız yeterli... #1

AĞRI KESİCİ ÇEMEN OTU ÇAYI! 

Çemen otu, geleneksel tıp sistemlerinde ağrıyı gidermek için uzun süredir kullanılmaktadır. Araştırmacılar, bitkide bulunan alkaloid adı verilen bileşiklerin, beynin ağrıyı algılamasını sağlayan duyu reseptörlerini bloke etmeye yardımcı olduğunu düşünüyor.
Özellikle regl ağrılarının azaltmasına yardımcı olan çemen otu çayı nasıl yapılır haberimizde...

TARİFİ

Çemen otu çayı için ilk önce çemen otunu toz haline getirmeniz gerekir.

Bu işlemin ardından çemen otunu demliğe alarak içerisine sıcak suyu ilave ediniz.

5-10 dakika bekledikten sonra süzgeç yardımıyla suyu süzerek çemen otu çayını tüketebilirsiniz.
Ağrı kesicileri rafa kaldırıyor! Sıcak suya 1 tutam atmanız yeterli... 

ÇEMEN OTU FAYDALARI

Çemen otu tohumlarında bulunan suda çözünür bir lif olan Galaktomannan, kilo yönetimine yardımcı olan tokluk hissini artırarak iştahınızı azaltır.

Çemen otunun yüksek lif içeriği bağırsak florasının temiz kalmasını sağlar. Bu sayede kolon kanseri riskini azaltır.
Çemen otundaki antioksidan ve vitamin değerleri, cilt sorunlarıyla savaşmanıza yardımcı olabilir.
Çemen otu tohumlarının düzenli tüketimi, faydalı HDL kolesterol düzeylerini artırırken kandaki toplam kolesterol, LDL (kötü kolesterol) ve trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olur.

Çemen otunun Latince adı Trigonella Foenum Graecium'dur. Halk arasında çemen otu, boy otu, buyotu, çaman otu olarak adlandırılıyor.

Çemen Otu Tohumu Nedir?

Çemen otu, doğada kendiliğinden yetişen baklagiller familyasından otsu bir bitkidir. Görünüm açısından semiz otunu andırıyor. Mısır tanesine benzeyen tohumları, yeşil yaprakları bulunuyor. Yapraklarının tadı acımsı ve aromatiktir.

Bitkinin anavatanı Yakın Doğu'dur. Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'de sıklıkla yetişiyor. Türkiye'de ise en çok Akdeniz Bölgesi'nde görülüyor. Yozgat, Tokat, Kayseri mutfağında sıklıkla kullanılıyor. Çemen Otu Tohumu Ne İşe Yarar?

Çemen otu tohumu, Türk mutfağında daha ziyade çemen tozu adı altında kullanılıyor. Kahvaltılık bir çeşit olan çemenin etken malzemesidir. Tohum toz haline getirilerek baharat olarak kullanılıyor. Baharat olarak sos, kahvaltılıklar, pastırmalara ekleniyor. Aromatik tat katması amacıyla et yemeklerine, turşulara, çorbalara katılıyor. Çemen Otu Tohumu Neye İyi Gelir?

Çemen otu tohumu baharat olarak kullanılmasıyla birlikte, şifa niyetine de kullanılıyor. Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor.

Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir.

Çemen Otu Tohumu Faydaları

1- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

2- Gaz ve şişkinliğin giderilmesinde etkilidir.

3- Kan şekerini düzenler.

4- Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.

5- Kronik öksürüğün sonlandırılmasını sağlar.

6- Kadınların menopoz dönemlerini rahat geçirmelerine yardımcı olur.

7- Kalp krizi riskini azaltır.

8- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yara ve iltihapların kısa sürede iyileşmesini sağlar.

9- Kandaki yağı, karaciğerdeki toksinleri temizleyerek, cilt hastalığına yakalanma riskini azaltır.

10- İçinde barındırdığı demir sayesinde kansızlığa iyi gelir. Çemen Otu Tohumu Zararları

Çemen otu tohumunun bilinen bir zararı ve yan etkisi bulunmuyor. Sonuçta bütün bitkisel kullanımlarda olduğu gibi çemen otu tohumunu da kararında kullanmanız gerekiyor. Herhangi bir alerjik durumunuz, rahatsızlığınız varsa kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır.

Çemen otu tohumu östrojen hormonlarını artırdığı, kanı sulandırdığı için cerrahi işlemlerden önce kullanmamanız tavsiye ediliyor. Çocukların, hamilelik dönemindeki kadınların, kronik hastalığı olanların çemen otu tohumu kullanmamaları ya da doktor kontrolünde kullanmaları önemlidir.

Çemen Otu Tohumu Özellikleri

Çemen otunun 3-5 mm çapında olgun tohumları bulunuyor. Tohumlar sert köşeli, üzeri ince pürtüklüdür. Esmer kırmızı veya sarı esmer renklidir. Görünüm bakımından mısıra, mısır kavurgasına benzer. Tohum taze haldeyken kokusuzdur. Hoş olmayan bir lezzeti vardır. Tohumlar kurutulup, dövüldüğünde hoş bir aroma yayarlar. Kendine özgü, kuvvetli bir kokusu vardır.

Çemen Otu Tohumu Nasıl Kullanılır?

Çemen otu tohumu kurutulup, toz halinde kullanılıyor. Kullanım alanı çok geniştir. Gıda sanayinde fırın ve et ürünleri, alkollü içecekler, şekerlemeler, çeşni ürünleri, dondurma, şurup ve şekerli soslar, jelatin, pudingler, çikletler, şekerli kremalarda kullanılıyor. Pastırma kaplamasındaki karışımın etken maddesidir.

Mutfaklarda; güveçlerde, et yemeklerinde, çorbalarda, salatalarda, soslarda, turşularda baharat olarak kullanılıyor. Bazı yörelerde tohumlar kavrularak çerez niyetine yeniliyor.

Çemen Otu Tohumu Nasıl Tüketilmeli ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Çemen otu baharat, çerez, çay olarak tüketilebilir. Kullanım amacınıza bağlı olarak ister toz isterseniz tohum halinde kullanabilirsiniz.

1- Sindirim ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kullanacaksanız toz halinde, günde bir çay kaşığını geçmeyecek,

2- Balgam sökmek, öksürüğü kesmek, kan şekerini düşürmek, anne sütünü artırmak için kullanacaksanız günde 2 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde toz halinde kullanabilirsiniz.

Kullanırken dikkat etmeniz gereken husus kronik alerjiniz, rahatsızlığınızın olup olmadığını gözetmektir. Düzenli kullanmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Yorumlara Git

Enflasyon rakamları açıklandı

Ankara yükselen güç Türkiyesiz düzen kurulamaz

23 ilde yasa dışı bahis operasyonu! 6 milyar 182 milyon lira işlem hacmi tespit edildi

İsrailli emekli Tümgeneral ‘Türk anlatısı bütün dünyada başarılı oldu’ İşgalci İsrail

Gazze’de kış alarmı: 'Gelen yardımlar göstermelik!'