Aktüel
Elazığ’da 500 yıllık dut ağacı yıllara meydan okuyor: Yoğun ilgi gören süper gıda dutlar
Elazığ’ın Palu ilçesindeki 500 yıllık dut ağacı, adeta yıllara meydana okuyor. Binlerce yıllık tarihiyle dut ağacından elde edilen dut yaprakları, uzun zamandır çok yönlü kullanımı nedeniyle tercih edilen bitkilerdendir. Süper gıda dutlar: Bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığına yardımcı olur.
Elazığ’ın Palu ilçesine bağlı Gökdere Köyü’nde bulunan 500 yıllık dut ağacı, köyün en dikkat çekici simgelerinden biri haline geldi. Yarım asırlık geçmişiyle köy yaşamının bir parçası olan ağaç, gölgesinde aynı anda 30 kişiyi ağırlayabiliyor ve köylüler için hem doğal hem de kültürel bir değer taşıyor. Köy sakinlerinden Ferhat Turgut, çocukluklarının bu ağacın gölgesinde geçtiğini belirterek, misafirlerin burada ağırlandığını ve ağacın köy hayatında önemli bir yer tuttuğunu anlattı.
ELAZIĞ’DA YILLARA MEYDAN OKUYOR!
Elazığ’ın Palu ilçesine bağlı Gökdere Köyü’nde bulunan 500 yıllık dut ağacı, yıllara meydan okuyor. Köyün buluşma noktası haline gelen ağacın altında 30 kişi oturup yemek yiyebiliyor, misafirler ise burada ağırlanıyor. Büyüklüğü ile dikkat çeken ağaç, köyün hem tarihi hem de sosyal yaşamına ev sahipliği yapıyor. Ferhat Turgut, "Dedemin dedesi bu ağacın varlığından bahsederdi. Bu ağaç, bizim için sadece bir ağaç değil; çocukluğumuz burada geçti, misafirlerimizi burada ağırlıyoruz. Etrafında yaklaşık 30 kişi rahatlıkla oturup yemek yiyebiliyor" dedi.
Amcasının evinin önündeki 5 asırlık dut ağacı hakkında bilgi veren Ferhat Turgut, " Palu’ya bağlı Gökdere Köyü’ndeyiz. Ben bu köyde doğdum, büyüdüm. Burası, öğrencilik dönemlerim hariç, tatillerimizi ve fırsatları değerlendirdiğimiz en güzel yerlerimizden birisi. Doğa ve tabiat harika. Şu arkamda gördüğünüz ağaç, 500 yıllık olduğu biliniyor. Dedemin dedesinin bu ağacın varlığından bahsettiği söylenir. Türü ise, şerbetlik dediğimiz bir ağaç. Bu ağaçtan pestil, pekmez yapılıyor. Gelen misafirlerimizi bu ağacın dibinde ağırlıyoruz. Çocukluğumuz burada geçti. 30 kişiye yakın kişi etrafında yemek yiyebiliyor, oturabiliyor. Sadece bu ağaç değil, maalesef insanlar yangınlardan sonra ağaçların önemini öğrenmeye başlıyor. Oysa ki ağaç her zaman bizim için değerlidir" şeklinde konuştu.
Süper gıda dutları tanıyalım!
Akademisyenler, geleneksel tedavi yöntemlerinden ilham alarak dikkat çeken bir buluşa imza attı. Göz enfeksiyonlarının tedavisi ve göz çevresi hijyeninde kullanılmak üzere, karadut ve beyaz dut özlerinden 'göz çevresi şampuanı' üretildi. Patenti alınma aşamasında olan ürün, hem tedavi edici hem de yan etkisi düşük özellikleriyle 'dutun mucizesi' olarak tanımlanıyor.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) akademisyenleri, duttan göz çevresi şampuanı hazırladı. BAİBÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında ihtisas yapan Dr. Derya Pekyürek, göz hijyeni ve enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere doğal bir ürün geliştirmek için çalışma yaptı.
GÖZ ENFEKSİYONLARINA KARŞI DUTTAN ŞAMPUAN YAPTILAR
BAİBÜ Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Soydan danışmanlığında, BAİBÜ Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Hakan Kurt öncülüğünde, doktora sonrası araştırmacı Dr. Cansu Kara Öztabağ ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Eczacılık Fakültesinden Dr. Öğretim Üyesi Ömer Türkmen'in desteğiyle çalışmalarını ilerleten Pekyürek, duttan göz çevresi şampuanı hazırladı.
Göz hijyeni ve enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere hazırlanan ürünün patenti alınarak seri üretime geçilmesi planlanıyor.
"ÜRÜNÜMÜZÜ 'DUTUN MUCİZESİ' OLARAK İSİMLENDİRİYORUZ"
Dr. Derya Pekyürek, AA muhabirine, insanların göz kliniklerine en çok göz enfeksiyonu şikayetiyle başvurduğunu söyledi.
Her yaştan insanın göz enfeksiyonu geçirebildiğini dile getiren Pekyürek, tedavinin ilk adım olarak hastalara sağlıklı göz çevresinin sağlanmasını önerdiklerini kaydetti.
Pekyürek, göz çevresi hijyeninin sağlanması amacıyla önerilen bazı ürünlerin gözde yanma, batma, kaşıntı, kuruluk ve tahrişe neden olabildiğine dikkati çekerek, "Biz, hassas göz ve göz çevresiyle uyumlu, daha düşük konsantrasyonda, iyi ve uzun süre etkili, düşük maliyetli, hastaların kolaylıkla kullanabilecekleri, tedavi edici özelliğe de sahip tıbbi ürün ortaya koyma hedefiyle yola çıktık." dedi.
GÖZ ENFEKSİYONLARINI TEDAVİ EDİCİ VE SEMPTOMLARI AZALTICI ÖZELLİĞE SAHİP
İnsanların eskiden göz çevresi temizliği ve enfeksiyon tedavisi için dut yaprağını kaynatarak hazırladıkları solüsyonları kullandıklarını, kendilerinin de bundan esinlendiklerini anlatan Pekyürek, deneysel çalışmalar sonucu karadut ve beyaz dutta bulunan, antimikrobiyal ve antioksidan etkinliğe sahip "gallik asit" ile gözdeki dokularda hücre canlılığını artırıcı etkisini gözlemledikleri "oxyresveratrol" maddesini formülize ederek göz çevresi şampuanını BAİBÜ Farmakoloji Ana Bilim Dalı öncülüğünde ürettiklerini dile getirdi.
Pekyürek, başta gözde çapaklanma ve iltihaplanmaya sebep olan göz enfeksiyonları olmak üzere hem tedavi edici hem de semptomları azaltıcı özelliğe sahip ürün ortaya çıkardıklarını belirterek, "Yerli ve milli kaynaklar kullanılarak her yaştan kişinin uygulayabileceği, hedef kitlesi çok geniş bir ürün ortaya çıkardık. Şu an ürünümüzün patent alma aşamasında çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Biz bunu 'dutun mucizesi' olarak isimlendiriyoruz çünkü dut bitkisinin bu tarihsel önemi ve yaptığımız deneysel çalışmalarda aldığımız sonuçlar, ürünümüzdeki kararlılığımızı desteklemektedir." diye konuştu.
Şu anda ürünün şampuan şeklinde prototipini ürettiklerini ifade eden Pekyürek, şampuan dışında, temizleme pamuğu ya da bakım jeli gibi kurulama ihtiyacı hissetmeyen ürünleri geliştirmek için çalışmalarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.
Süper gıda dut (mullberry) meyvesi aslen Asya kökenlidir. İpek üretim sürecinde, Avrupa'ya yayılmıştır. Dutlar çalılarda ve ağaçlarda büyür. Avrupa'da siyah, beyaz ve kırmızı dutlar yaygınlaşmıştır.
Berrylerin Kraliçesi Dutlar çalılarda ve ağaçlarda büyür. Avrupa’da özellikle beyaz, siyah ve kırmızı dutlar yaygınlaşmıştır. Bitkiler sıcak ve rüzgar korumalı ortamları sever. Besin açısından zengin ve kireçli topraklarda en rahat hissederler.
Dutlar vitamin açısından zengindir.
A, B1, D2 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra vücuda yeterli miktarda C vitamini ve E vitamini sağlarlar. Ayrıca birçok amino asit ve demir, bakır, çinko gibi mineraller ve iz elementler açısından büyük miktarlarda bulunurlar.
Dut meyvesi ayrıca antioksidanların özel bir karışımı sayesinde serbest radikallere karşı mücadele eder. Nihayetinde, hücrelerimizi korur ve erken yaşlanmayı önler.
Kuru dutlar yüksek kaliteli protein içerir.
Süper Gıda Dutlar:
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığına yardımcı olur.
İdrar yolu hastalıklarına ve mesane iltihaplarına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürür yüksek kan basıncını düzenler.
Kilo verme sürecinde vücuda yardımcı olur.
TCM’de Dutlar Dut ağacı geleneksel Çin tıbbında (TCM) vazgeçilmezdir. Dut ağacının herhangi bir kısmı kullanılır.
Dut kabuğundan yapılan bir çay öksürük ve baş ağrısı için faydalıdır.
Süper Gıda, Dut yaprakları çayı
Dut meyveleri gerçekten çok yönlüdür. TCM çerçevesinde, beyaz saçları önlemek için kullanılırlar. Ayrıca endişe, baş dönmesi, uyku bozuklukları, kulak çınlaması veya yüksek tansiyon gibi durumlarda meyveler yardımcı olur.
Hildegard von Bingen’e göre Dutlar Hildegard von Bingen, dut meyvelerinin etkisini takdir eder ve sık sık bahseder. Ona göre dut meyvesinin iyileştirici gücünü özellikle karaciğer rahatsızlıklarıyla ilişkilendirdi. Yazılarında şunları belirtti: “Karaciğer sorunu yaşayanlar, karaciğer hastalığının genellikle kan birikmesinden kaynaklandığını ve bu durumun dut şarabının sakinleştireceğini sık sık içmelidir…”
Yaz aylarında dut suyu tüketerek vücudunuzu destekleyebilirsiniz.
Kurutulmuş dutlar ise ara öğün olarak mükemmel bir atıştırmalıktır ve aynı zamanda karaciğerimizi temizlemeye ve güçlendirmeye yardımcı olur.
Özetlemek gerekirse:
Süper gıda dut (mullberry) meyvesi aslen Asya kökenlidir.
İpek üretim sürecinde, Avrupa’ya yayılmıştır.
Dutlar çalılarda ve ağaçlarda büyür.
Avrupa’da siyah, beyaz ve kırmızı dutlar yaygınlaşmıştır.
Dutlar vitaminler, amino asitler, mineraller ve iz elementler açısından zengindir.
Antioksidanlarla dolu özel karışımı sayesinde.hücrelerimizi serbest radikallere karşı korur. Dolayısıyla, kanserle mücadelede etken rol oynar.
Yüksek kaliteli bitkisel protein içerir. Dolayısıyla, sporcular, vejetaryenler ve veganlar için mükemmel bir besin takviyesi yapar.
Dutlar bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığına yardımcı olur.
İdrar yolu ve mesane hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
Kan şekerini ve kolesterol seviyesini düşürür. Yüksek kan basıncını düzenler. Bu sebeple, yaşlanmayı geciktirir.
Dutlar kilo verme sürecinde vücuda yardımcı olur.
TCM’de dut meyvesi binlerce yıldır bir şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Dut yaprakları çayı soğuk algınlığına yardımcı olur.
Dut meyveleri beyaz saçların oluşumunu engellemek için TCM’de kullanılıyor. Ayrıca endişe, baş dönmesi, uyku bozuklukları, kulak çınlaması veya yüksek tansiyon gibi durumlarda meyveler vücuda yardımcı olur.
{galleryalbum id:122578 slug:'egzama-sedef-ve-kasintinin-kokunu-kaziyor-tek-gecede-10-yas-birden-genclestiriyor-cildi-kolajene-doyuruyor'}
İlişkili haber:
{galleryalbum id:120884 slug:'egzama-sedef-ve-mantarin-kokunu-kaziyor-tam-bir-sifa-deposu-siz-denemediniz-mi'}