Tarım
Ardahan’da zorlu mesai! Çiftçiler tırpanlarla ot biçiyor
Ardahan’ın dağlık köylerinde yaşayan çiftçiler, biçerdöverin giremediği yüksek kesimlerde atadan kalma yöntemle tırpan kullanarak ot biçiyor. Kışın hayvanlarına yem hazırlamak için yoğun çaba harcayan üreticiler, zorlu şartlara rağmen geleneksel yöntemleri sürdürmeye devam ediyor.
Tarım ve hayvancılığın yaygın yapıldığı illerin başında gelen Ardahan’da çiftçiler, hayvanlarının kışlık ot ihtiyacını karşılamak için meralarda zorlu bir mesai yürütüyor. Düzlük alanlarda bulunan meralarını traktörle biçen çiftçiler, engebeli ve dağlık alanlardaki tarlalarının otlarını biçmek için farklı bir çalışma yapıyor. Günün ilk ışıklarıyla uyanarak tarlalarına doğru yola koyulan köylüler, Doğu Anadolu Bölgesi’nde asırlardır yaygın olarak kullanılan el aleti tırpanlarla zorlu ot biçimine başlıyor.
Ardahan’ın Damal ilçesine bağlı Seyitören köyündeki köylüler kol ve bilek gücüyle kavurucu sıcaklara rağmen gün boyu ot biçerek hayvanlarının kışlık ot ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.