Dünya
Son dakika... Ahmed Şara, BM kürsüsünden hitap edecek! 58 yıl sonra bir ilk....
Son dakika... Suriye 1967'den bu yana ilk kez devlet başkanı düzeyinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda temsil edilecek. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, BM Genel Kurulu'na hitap edecek.
Son dakika...Suriye, uzun bir aradan sonra uluslararası arenada diplomatik varlığını güçlendiriyor. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 1967'den bu yana Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kürsüye çıkacak ilk Suriye lideri olacak. Bu tarihi konuşma, 58 yıl sonra gerçekleşen ilk devlet başkanı düzeyindeki temsil olma özelliğini taşıyor.
58 YIL SONRA GELEN TARİHİ KONUŞMA!
Esad yönetiminin son bulmasının ardından Suriye'deki hükümet, dış temaslarını artırıyor. Cumhurbaşkanı Şara, New York'taki BM görüşmelerinin yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri'nde çeşitli temaslarda bulunacak. Ziyaret sırasında Şara'ya, Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani ve BM Daimi Temsilcisi İbrahim el-Olabi eşlik ediyor.
ŞEYBANİ TARİHİ OLAYA DEĞİNDİ!
Bu önemli adımın bir parçası olarak, 2014'te kapatılan Vaşington'daki Suriye Büyükelçiliği binası da yeniden açıldı. Dışişleri Bakanı Şeybani, binada yeni Suriye bayrağını göndere çekti. Bakan Şeybani, bu olayın "Suriye'nin uluslararası alandaki meşruiyetinin ve diplomatik varlığının teyidi" olduğunu söyledi.
İlişkili haber:
{galleryalbum id:126057 slug:'rusyadan-eurovision-yarismasina-yanit-moskovada-yeniden-hayata-geciriyor-dunyaya-ilan-etti'}
{galleryalbum id:125186 slug:'turkiyenin-s-400leri-neden-aldigini-aciklayan-rusyadan-korkunc-aciklama-uzaktan-off-yapildi'}
{galleryalbum id:125863 slug:'bm-suriye-ozel-temsilcisi-pedersen-istifa-etti-ilk-aciklamasi-gundem-oldu-ulkeleri-icin-buyuk-olay'}
{galleryalbum id:125484 slug:'erdogan-ile-iyi-anlasiyorum-beni-suriyeye-verin-diyen-isim-red-yedi-turkiyeden-ayrildi'}
İlişkili haber:
Şeker tüketimi beyin ve kalp sağlığını tehdit ediyor! Uzmanı uyardı: glutensiz diyetin sağlıklı bireyler için gereksiz
Doç. Dr. Alihan Oral, şekerin sadece kilo aldıran masum bir tatlandırıcı olmadığını, başta kalp-damar hastalıkları, diyabet ve obezite olmak üzere birçok sağlık sorununu tetiklediğini belirtti.öte yandan Beslenme uzmanları, glutensiz diyetin sağlıklı bireyler için gereksiz kısıtlamalara ve dengesizliğe yol açabileceğini belirtiyor..
Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Oral, fazla şekerin, kalp ve beyin sağlığını doğrudan olumsuz etkilediğini aktardı.
Fazla şekerin damar sertliğini hızlandırdığını, inme ve kalp krizi riskini artırdığını vurgulayan Oral, "Ayrıca fazla şeker tüketimi, özellikle çocuklarda erken yaşta obeziteye, bağımlılık benzeri davranışlara ve ileri yaşlarda diyabete zemin hazırlıyor " ifadesini kullandı.
"Gazlı içecekler, hazır meyve suları, paketli gıdalar ve soslarda yüksek oranda gizli şeker bulunuyor"
Oral, günlük tüketilen pek çok üründe gizli şekilde bulunduğunu kaydederek, "Gazlı içecekler, hazır meyve suları, paketli gıdalar ve soslarda yüksek oranda gizli şeker bulunuyor. Vatandaşlarımız bu ürünleri farkında olmadan tüketerek günlük sınırın çok üzerinde şeker alıyor " değerlendirmesinde bulundu.
Aşırı şeker tüketiminin yalnızca diyabet ve obeziteye değil, aynı zamanda kanser riskine, karaciğer yağlanmasına ve bağışıklık sisteminde zayıflamaya da yol açtığını ifade eden Oral, şekerin fazlasının ilaç değil, hastalık demek olduğunu vurguladı.
Oral, çocukların erken yaşta şeker bağımlılığından korumasının, yetişkinler olarak da günlük şeker tüketiminin kısıtlanması gerektiğine değinerek, "Dünya Sağlık Örgütü, günlük alınan kalorinin en fazla yüzde 10'unun şekerden gelmesini öneriyor. En sağlıklı seçenek günlük şeker tüketimini yüzde 5'e, yani günde 6 çay kaşığına düşürmek " bilgisini paylaştı.
Sağlıklı yaşam için vatandaşlara paketli ürünlerden uzak durmalarını tavsiye eden Oral, tatlı ihtiyacını taze meyvelerden karşılamaları ve düzenli egzersiz yapmaları gerektiğini hatırlattı.
Çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan bireyler için özel olarak üretilen ekmek ve benzeri gıdalar son dönemde sağlıklı bireylerin de diyet listelerinde yer almaya başladı.
Sağlıklı beslenmek isteyen de kilo vermek için diyet yapan da popüler kültürün getirdiği yeni trende uyum sağlayarak glutensiz beslenmeye yöneliyor.
Gluten hassasiyeti olmayan ya da çölyak hastası olmayan bireylerin de glutensiz gıdaları tercih etmesinin doğruluğu konusunda uyarılarda bulunan
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Mısra Aydın, 'Sağlıklı birey glutensiz beslenmeli mi?' sorusuna açıklık getirdi.
Glutenin; buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein grubu olduğunu açıklayan Uzm. Dyt. Mısra Aydın, "Çölyak hastaları için gluten ciddi bir tehdittir. Bu bireylerde gluten, bağışıklık sistemini tetikleyerek ince bağırsak duvarına zarar verir, besin emilimini bozar ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Çölyak hastalığı kesin tanı konmuş bireyler için ömür boyu glutensiz beslenme zorunludur. Bunun dışında bir de "gluten duyarlılığı" dediğimiz, çölyak hastalığı olmayan ama gluten tükettiklerinde şişkinlik, baş ağrısı, yorgunluk gibi semptomlar yaşayan bireyler var. Bu durumun tanısı zordur, çünkü elimizde net bir test yoktur. Tanı, genellikle diğer hastalıklar dışlandıktan sonra konur" dedi.
Sağlıklı bireyler için faydadan çok zarar getirir
Sağlıklı bireylerin glutensiz beslenmesine gerek olmadığını dile getiren Uzm. Dyt. Mısra Aydın, "Yanlış yönlendirilmiş bir diyet, zamanla faydadan çok zarar getirebilir. Gluten içeren tam tahıllar, lif, B vitaminleri, demir ve çinko gibi birçok değerli besin öğesini barındırır. Bu tahılları diyetten çıkarmak, bu besin öğelerinin eksikliğine yol açabilir. Bunun yanı sıra, glutensiz ürünlerin büyük kısmı işlenmiş ve düşük besin değerine sahip ürünlerdir. Birçok glutensiz ekmek veya bisküvinin içeriğinde pirinç unu, mısır nişastası gibi lifsiz karbonhidratlar yer alır. Bu da kan şekerinin daha hızlı yükselmesine neden olabilir" diye konuştu.
Kilo vermenizin nedeni glutensiz beslenmek değil
Kilo vermek için glutensiz beslenmenin sağlıklı bireylerde bir fayda sağlamadığını aktaran Uzm. Dyt. Mısra Aydın, "Glutensiz beslenen bazı bireylerin kilo verdiği gözlemlenebilir. Ancak bu kilo kaybı glutenin değil, çoğunlukla işlenmiş gıdaların ve rafine karbonhidratların azaltılmasının sonucudur. Yani kişi glutensiz beslendiği için değil, daha az fast food, şekerli gıda ve paketli ürün tükettiği için kilo verir. Benzer şekilde, bazı bireyler glutensiz beslenmeye geçtiklerinde sindirimlerinde rahatlama hissedebilir. Ancak bu durumun nedeni gluten değil, irritan gıdaların genel olarak azaltılması ya da psikolojik etkiler olabilir. Bilimsel olarak, çölyak hastalığı veya duyarlılığı olmayan bireylerde gluteni kesmenin sindirime doğrudan katkısı olduğuna dair güçlü kanıtlar yoktur" ifadelerini kullandı.
Yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilir
Sağlıklı bireylerde glutensiz beslenmenin potansiyel risklerine değinen Uzm. Dyt. Mısra Aydın, "Glutensiz beslenmenin potansiyel risklerinden biri de beslenme yetersizlikleridir. Özellikle lif, B12 vitamini, folik asit, demir ve çinko eksiklikleri sık görülür. Ayrıca glutensiz diyet uygulayan birçok kişi, doyurucu alternatifler bulmakta zorlandığı için aşırıya kaçabilir ya da dengesiz beslenebilir. Bu durum da uzun vadede hem bağışıklık sistemini hem de sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Bazı sporcuların glutensiz diyeti performanslarını artırmak amacıyla tercih ettikleri görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar, glutenin performans üzerinde doğrudan olumlu ya da olumsuz etkisi olduğunu göstermiyor. Performanstaki iyileşme, genellikle daha temiz, dengeli ve düzenli bir beslenme düzenine geçilmesinden kaynaklanıyor. Glutensiz beslenme, doğru kişilere ve doğru şekilde uygulandığında son derece faydalı olabilir. Ancak herkesin kendi bedenini dinlemesi ve moda diyetlere kapılmadan önce mutlaka bir beslenme uzmanına danışması gerekir. Sağlıklı bireyler için glutensiz diyet, gereksiz kısıtlamalara ve dengesizliğe yol açabilir. Unutmayın; önemli olan gluteni tamamen kesmek değil, beslenme kalitesini genel olarak iyileştirmektir" diye konuştu.