AKİT MENÜ

Kobi

KOSGEB desteğiyle yüzde 89 bitkisel içerikli içecek üretildi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknopark’ta geliştirilen 'sütlü buğdaylı' içecek, KOSGEB desteğiyle üretildi. Ürün, ilk olarak Özbekistan’a ihraç edildi.

AA
Güncelleme Tarihi:

Tekirdağ’da gıda mühendisleri tarafından yüzde 89 bitkisel içerikle üretilen “sütlü buğdaylı” içecek, KOSGEB ve Namık Kemal Üniversitesi Teknopark iş birliğiyle geliştirildi. Ürünün, Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarında yer alması hedefleniyor.

"Sütlü buğdaylı" içecek sade olarak tüketilebildiği gibi kahvaltılarda, kahve içerisinde, pasta ve kek gibi ürünlerin yapımında da kullanılabiliyor.

“Son yıllarda bitkisel beslenme çok öne çıkıyor”

Firma ortağı olan Gıda Yüksek Mühendisi Muzaffer Akbaş, Anadolu buğdayı ve sütünü katma değerli hale getirdiklerini söyledi.

Dünyada gıda sektörünün hızla değiştiğini anlatan Akbaş, "Nüfus artışı ve iklim krizi gibi konular gıda sektörünün değişmesi için önemli motivasyonlar. Son yıllarda bitkisel beslenme çok öne çıkıyor." dedi.

Akbaş, soya sütü, badem sütü gibi bitkisel ürünlerin et ve et ürünlerinin alternatifi olarak piyasada yer aldığını anlattı.

Geliştirdikleri buğday sütünün içine Anadolu sütü de ilave ederek "sütlü buğdaylı" içeceği ürettiklerini aktaran Akbaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz, burada başlayan yolculuğumuzla Anadolu buğdayının hidrolize halini kendi geliştirdiğimiz biyoteknolojik yöntemlerle, bitkisel buğday sütü yani süt alternatifi geliştirdik. Tıpkı, soya sütü, yulaf sütü, badem sütü gibi bir ürüne çevirecek noktaya geldik. Ardından dünyada fleksitaryen olarak tanımlanan bitkisel içeriği arttırılmış, hayvansal içeriği olan ama oldukça düşük olan vizyonla buğday sütü ürünümüzün içerisine yüzde 11 Anadolu sütü koyarak piyasaya sunduk. Türkiye ve dünya için yeni, yerli ve milli bir ürün."

Geliştirdikleri ürünü ilk olarak Özbekistan'a ihraç ettiklerini belirten Akbaş, özellikle Amerika ve Avrupa pazarından ürün ve konsepte ciddi bir ilgi olduğunu vurguladı.

“Zincir marketlerde satılıyor”

Yaklaşık 1 yıldır ürünün Türkiye'deki zincir marketlerde satışa sunulduğunu ifade eden Akbaş, "Yurt dışında Özbekistan'dan çok ciddi bir talep geldi. İlk ihracatımızı Özbekistan'a gerçekleştirdik. Ürünümüz ve markamızla hedefimiz ihracatı büyütmek. İlk ihracatımızın vermiş olduğu heyecanla yolumuza devam ediyoruz." diye konuştu.

Gıda mühendisi Serkan Kılıç da temel olarak buğdayı içilebilir hale getirdiklerini ve ürünlerini fleksitaryen beslenme biçimine uygun şekilde üreticilere sunduklarını kaydetti.

Yorumlara Git

Sözcü’den kovulan Uğur Dündar gaza geldi: Çok özel işler yapacağım!

ADD’den skandal suç duyurusu: Yine rakı masasında kendilerine görev buldular

Güllü'nün kızı gözaltına alındı! Yurt dışına kaçıyordu

Sitede saldırgan kedi kabusu! Milleti canından bezdirdiler! Çocuk genç yaşlı herkese saldırıyorlar

Trump: Ukrayna’da seçim zamanı geldi! Maduro’nun günleri sayılı! Erdoğan benim dostum!