AKİT MENÜ

Ekonomi

Türkiye, yükselen bir ekonomi

ABD’li stratejist Dr. George Friedman, Türkiye’nin kesinlikle Avrupa’nın en dinamik ekonomisi olduğunu belirterek, “Türkiye yükselen bir ekonomidir. Türkiye’nin son derece dengeli bir ekonomisi var. Türkiye, Avrupa Birliği tuzağından kurtuldu. Bu da sizin önünüze çok ciddi fırsatlar açıyor. Siz, artık yükselen bir güç de değilsiniz, çünkü yükseldiniz” dedi.

2014-06-02 22:43:08

İBRAHİM ACAR / İSTANBUL - 2009’da yazdığı bir kitapta; tarih boyunca bölgesinde etkin bir güç olan Türkiye’nin, bölgesel konumu ve modern ekonomisiyle gelecek yüzyılda, bölgesinde yeniden denge ve istikrar unsuru ülke olma özelliği kazanacağını yazan ABD’li Stratejist Dr. George Friedman, Türkiye’ye ilişkin beklentilerini iyice yükseltmiş durumda. ASKON’un 2014 Ekonomi Raporu’nun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen panelde konuşan Friedman, Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve askeri gücü bulunan önemli bir ülke olduğunu belirtti. Friedman, Türkiye’nin bölgesini nasıl yöneteceği konusunda birtakım kararlar vermesi gerektiğini çünkü bölgede bunu yapacak başka bir ülke olmadığını söyledi.

TÜRKİYE BENİ HAKLI ÇIKARDIĞI İÇİN MUTLUYUM

Türkiye’nin ekonomik büyümesinin yanında, içeride ve dışarıda siyasi olgunluğunun ve bölgede askeri gücünün artıyor olmasının çok önemli olduğuna işaret eden Friedman, “2006 senesinde kendi meslektaşlarıma ‘Türkiye çok önemli bir bölgesel güç olacak’ dediğim zaman beni pek de ciddiye almamışlardı, Türkiye’nin başarısı, haklı çıktığım için beni çok memnun ediyor” dedi. Türkiye’nin kalkınmasındaki bir sonraki aşamanın dış politikasındaki olgunlaşma olacağını söyledi. Türkiye bölgesinde merkez olmaya devam ettikçe daha fazla baskı görmeye başlayacağını anlatan Friedman, “Her şeyin bir bedeli var” diye konuştu.

TÜRKİYE YÜKSELEN BİR EKONOMİ

Türkiye’nin kesinlikle Avrupa’nın en dinamik ekonomisi olduğunu belirten Friedman, “Gerçekçi bir şekilde Türkiye’nin çıkarlarına hizmet eden bir dış politika ve aynı zamanda Türkiye’nin ekonomik kalkınmasıyla paralel olacak bir dış politikanın ortaya konması gerekecektir. Türkiye yükselen bir ekonomidir. Türkiye’nin son derece dengeli bir ekonomisi var. Türkiye, Avrupa Birliği tuzağından kurtuldu. Bu da sizin önünüze çok ciddi fırsatlar açıyor. Siz, artık yükselen bir güç bile değilsiniz, çünkü yükseldiniz. Türkiye, AB’ye katılırsa çok mucizevi bir şey olacak’ diye düşünülmüştü. Evet hakikaten bir mucize olurdu, ama iyi bir mucize olmazdı” diye konuştu.

EKONOMİSTLER: FAİZLER DÜŞMELİ

Panelde koşuna İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Tuna ise, “Merkez Bankası’nın faizleri yarım puan değil de 2-3 puan aşağı düşürmesi gerekir. Merkez Bankası ekonomi yönetiminde hükümete uymak ve bağlı olmak zorundadır. Faizlerin çok yüksek olması yavaş yavaş inşaat sektöründe kendini olumsuz yönde göstermeye başladı” dedi. Bir başka panelist Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da Türkiye’de tek sorunun faizlerin yüksekliği olduğunu ifade ederek, faizlerin zaman içerisinde düşeceğine inandığını kaydetti. Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Arda Ermut ise amaçlarının Türkiye’nin yatırım ortamını dünya yatırımcılarına tanıtmak olduğunu belirterek bürokratik süreçlerde yatırımcılara destek verdiklerini söyledi. Yatırımcıya daha yakın olmak için ağırlıklı olarak İstanbul’da çalıştıklarını anlatan Ermut, uluslararası doğrudan yatırım son 11 yılda 140 milyar doların üzerine çıktığını söyledi.

KOCA: BÜYÜK DÜŞÜNME ZAMANI

Toplantıya ev sahipliği yapan ve panelin yöneten ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye’nin önemli handikaplarını aşmayı öğrendiğini vurguladı. Koca, “Türkiye’nin temel niteliklerinin Avrupa’dan ve hatta ABD’den gelen yatırım için çekici olmaya devam edeceğini belirterek, “Türkiye’nin AB’ye ihtiyaç duyduğundan daha çok, AB’nin Türkiye’ye ihtiyaç duyduğu uzun süreden beri gündemdedir. Bu durum, gelecek yıllarda daha da açığa çıkacaktır” dedi. Koca, “Bölgesel güç olarak Türkiye’nin konumu ya da ekonomik hedefleri düşünüldüğünde, zaman, büyük düşünme zamanıdır” diye konuştu.

Başçı: Parasal sıkıştırma, döviz kurları üzerinde etki yaptı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Bakanlar Kurulu’nda yaptığı sunumda, “Parasal sıkılaştırma tedbirleri beklenen sonuçları vermektedir. Türk lirasındaki hızlı değer kaybını önleyen parasal sıkılaştırma, döviz kurları üzerinde kayda değer bir etki yapmıştır” dedi. Sunumda para politikası hakkında bilgi ververen Başçı, “Sunum gayet iyi geçti. Enflasyonu düşüreceğiz inşallah” dedi. FED’in çıkış sinyalinin ABD tahvil faizlerinin artmasına neden olduğu belirten Başçı, reel faizlerin küresel kriz öncesindeki seviyede olduğunu; cari açık veren diğer ülkelerde de uzun vadeli tahvil faizlerinin arttığını söyledi.

Şimşek: Maliye’de zihniyet devrimi yaşandı

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kim ne derse desin, biz kurumsal altyapıyı iyileştirdik. Biz yolsuzlukla da yoksullukla da yasaklarla da mücadele ettik, başarılı olduk” dedi. Bu alanlarda mesafe kat edildiğini ancak gelinen noktayı yeterli görmediklerini belirten Şimşek, “Türkiye çok daha iyisini hak ediyor ve Türkiye bunu yapacak siyasi iradeye sahiptir. Hükümetlerimiz döneminde çok mesafe kat edilmiştir, daha iyisini de yapacağız inşallah” ifadelerini kullandı.

Şimşek, Mövenpick Otelde Kalkınma Bakanlığı ile Dünya Bankası tarafından ortaklaşa düzenlenen “Kamu Maliyesi İncelemesi Tanıtım Konferansı”nda yaptığı konuşmada, son yıllarda Maliye’nin yaklaşımlarında bir zihniyet devrimi yaşandığını, son yıllardaki en önemli kazanımlardan birinin de artık uzun vadeli planların, programların yapılması olduğunun altını çizdi.

Yorumlara Git

Tarihi gerçeği çarpıttılar! Türklerin sembol ismini Rum yaptılar

Diyarbakır’ın değerlerine saygısızlık! DEM’den skandal şehit Gaffar Okkan kararı

İstifa etmişti! New York'ta Erdoğan'ı bakın kim karşıladı!

Bursa'da eğitim uçağı düştü!

Yunanlar duyurdu: ABD'den Türkiye'ye S-400 teklifi!