AKİT MENÜ

Ekonomi

En kötüsü bu olsun!

Enflasyon mayıs ayında aylık yüzde 0.40, yıllık bazda ise yüzde 9.66 oldu. Ekonomistler enflasyon verisinin piyasa beklentilerinin altında gerçekleştiğini ifade ederken, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı önceki gün Bakanlar Kurulu’nda yaptığı sunumda, enflasyonda tepe noktanın mayıs ayı olduğunu kaydetmişti.

2014-06-04 06:29:26

EKONOMİ SERVİSİ - Tüketici enflasyonu mayıs ayında yıllık bazda yüzde 9.66 ile 25 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı mayıs ayı enflasyon verilerine göre; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,40 arttı, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,52 geriledi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,66, yurtiçi üretici fiyatlarında da yüzde 11,28 oldu. Tüketici enflasyonu yıllık yüzde 9,66 ile 2012 nisan ayındaki yüzde 11,14’ten sonraki en yüksek seviyesini gördü.

ŞAMPİYON KAYISI

Mayıs ayının zam şampiyonu yüzde 33 ile kuru kayısı oldu. Mayıs ayında TÜFE’de yer alan ana harcama gruplarında aylık bazda en yüksek artış yüzde 9,19 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1,35 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Yİ-ÜFE, mayısta bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,11, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,20, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,66 düştü. Endeks, su sektöründe ise yüzde 1,40 artış gösterdi.

ÇİFT HANEYE DAYANDI

Mayıs rakamı beklentilerin bir miktar altında çıksa da tüketici enflasyonunun çift haneye dayanmış olması hem vatandaşları tedirgin ediyor hem de hükümetin canını sıkıyor.

Ekonomistler mayıs ayında enflasyon verisinin piyasa beklentilerinin altında gerçekleştiğini ifade ederken, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı önceki gün Bakanlar Kurulu’nda yaptığı sunumda, enflasyonda tepe noktanın mayıs ayı verisinde gözleneceğini, düşüşün haziran ayı verisinden itibaren başlayacağını tahmin ettiğini kaydetmişti. Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, mayısta enflasyondaki ikincil etkilerin sınırlı kaldığını, fiyatlama davranışı açısından da baskıların azalacağına işaret ettiğini söyledi. İşlenmiş gıdada yükseliş sürüyor
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, işlenmemiş gıda fiyatlarında düzeltmenin sınırlı kalırken, işlenmiş gıdanın yükseliş eğilimini koruduğunu belirtti. “Yıllık TÜFE yükseliş eğilimine devam etti ama burası zirve olabilir” diyen Bürümcekçi, haziran ayından itibaren lehte baz etkilerinin de devreye gireceğine dikkat çekti.

Bürümcekçi, “Bu rakamın yıllık enflasyonun mayıs ayında ulaştığı seviyenin bu yılın zirve noktası olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda, güncel dolar/TL kurunun yıl sonu tahminimizin (2,15) altında seyretmesi nedeniyle 2014 yıl sonu TÜFE tahminimizi yüzde 8 düzeyinde korumaya devam ediyoruz” dedi.

Yorumlara Git

Tarihi gerçeği çarpıttılar! Türklerin sembol ismini Rum yaptılar

Diyarbakır’ın değerlerine saygısızlık! DEM’den skandal şehit Gaffar Okkan kararı

İstifa etmişti! New York'ta Erdoğan'ı bakın kim karşıladı!

Bursa'da eğitim uçağı düştü!

Yunanlar duyurdu: ABD'den Türkiye'ye S-400 teklifi!