AKİT MENÜ

Ekonomi

Tek çıkış Türkiye

Doğu Akdeniz gazının Türkiye hattından taşınmasının diğer yollara göre 7 misli daha ucuz olduğunu ifade eden Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti  Birol, Türkiye’nin Karadeniz’de olduğu gibi Akdeniz’de merkezi bir enerji koridoru olduğunu belirtti.

2014-06-05 06:56:41

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, Doğu Akdeniz’deki enerjinin ihraç edilmesinin en mantıklı yolunun Türkiye güzergahı olacağını söyledi.

Küresel enerji piyasalarına ilişkin sorularını cevaplalayan  Birol, ekonomik açıdan bakıldığında İsrail ve Kıbrıs açıklarındaki enerji kaynaklarının ihraç edilmesinin en mantıklı yolunun Türkiye olduğunu belirterek, “İsrail için baktığımız zaman Türkiye hattı ile diğer hatları kıyasladığımız zaman Türkiye hattından enerjinin taşınması diğerlerine göre yedi misli daha ucuz” dedi.

SORUNLAR ÇÖZÜLÜR

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin bir kez daha enerji arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gündeme getirdiğini vurgulayan  ekonomist Fatih Birol, “Enerji arz güvenliği Avrupa için ne kadar önemli olursa Türkiye’nin önemi de o kadar artacak. Türkiye’nin var olan önemi Avrupalılar tarafından daha iyi anlaşılacak. Türkiye’nin Hazar’dan olsun, Irak’tan olsun, belki ilerde İran’dan olsun enerjiyi Avrupa’ya getirebilecek en güvenilir kaynaklardan ve hatlardan biri olduğunun altı bir kez daha çizildi” diye konuştu.

TÜRKLERLE ANLAŞIN

ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig de Nisan ayında haftalık Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşıyacak bir boru hattının jeopolitik ve ekonomik değerine vurgu yapmıştı. Koenig, “Rum yönetimi tüm anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp konuyu şimdiden Türkiye ile konuşması lazım. Enerji konusunun Kıbrıs ve diğer sorunları ortadan kaldıracağını ve katalizör olacağına ve Kıbrıs’ta güvenliğin sağlanacağına inanıyorum” demişti.

EN GÜVENİLİR YOL

Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının daha düşük maliyetle uluslararası enerji pazarlarına iletilmesinin satıcıların kârını da artıracağını dile getiren Birol, bölgede politik içerikli sorunların çözüme kavuşturulması halinde Türkiye’nin bölgenin enerji transferini sağlama konusunda büyük rol oynayabileceğini vurguladı. Irak’ın zengin enerji kaynaklarının uluslararası piyasalara ulaştırılması konusunda merkezi hükümetle bölgesel yönetim arasındaki anlaşmazlığın ciddi bir sorun olduğunu belirten Birol, sorunların çözülmesinin en çok Türkiye’ye fayda sağlayacağını ifade etti. Küresel enerji piyasalarında enerji üretim maliyetlerinin hızla arttığını vurgulayan Birol, enerji fiyatlarında önümüzdeki dönemde bir düşme beklemediğini belirtti.

Yorumlara Git

Tarihi gerçeği çarpıttılar! Türklerin sembol ismini Rum yaptılar

Diyarbakır’ın değerlerine saygısızlık! DEM’den skandal şehit Gaffar Okkan kararı

İstifa etmişti! New York'ta Erdoğan'ı bakın kim karşıladı!

Bursa'da eğitim uçağı düştü!

Yunanlar duyurdu: ABD'den Türkiye'ye S-400 teklifi!