AKİT MENÜ

Gündem

Anaların isyanı bir devrim

AK Parti’nin, çözüm sürecini değerlendirmek ve yol haritası belirlemek için Diyarbakır’da düzenlediği Çalıştay’da konuşan Başbakan Yardımcısı Atalay, “Annelerin çocuklarına sahip çıkması bir devrimdir” derken, İçişleri Bakanı Ala, “Vicdanlar aynı dilden konuşup, analar aynı dilden ağlıyor” dedi.

Güncelleme Tarihi:

HABER MERKEZİ - Ak Parti Genel Merkezi AR-GE Başkanlığı’nın Diyarbakır’da düzenlediği, “Yeni Türkiye’nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı” hem siyaset dünyasından hem de bölge halkı tarafından büyük ilgi gördü.

Çalıştay’da konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Anneler olayıyla ilgili BDP, HDP ve siyaset kesiminin uslübunu, bakışını ve değerlendirmelerini de dikkatinize sunuyorum. Hiç dikkatten kaçırılamaz bu. Yani çözüm süreci yürütenler samimiyet sınavından geçiyor. Bunlar çok önemlidir. Bu doğrusu şaşkına çevirdi, ezberler bozuldu. Kendi içlerinden anneler diyor ki ‘çocuklarımıza sahip çıkacağız, çocuklar bizim’. Bu bir devrim. Onbinler hayatını kaybetti, bu şiddet ortamlarında ve siyaset kesimine bakıyorum. Belediye eşbaşkanı bir bayan. Meydanları dar ediyorlar bu analara, Diyarbakır’ın meydanlarını. Olamaz. Yanlış yapıyorlar” dedi.

Empati yapmayanların çözüm süreciyle uğraşmaması gerektiğini aktaran Atalay, “Anlayamazlar çünkü. Burada devletten daha devletçi, örgütten daha örgütçü olarak çözüm sürecini yürütemezsiniz. Siyaset kesimi farklı olacak. Biz bu günlere kolay gelmedik AK Parti olarak. Biz hesaplaşmalar, meydan okumalar, nice risklerle geldik. Öyle mesafe almak kolay değil. Ülkeyi normalleştirmek kolay değil” ifadelerini kullandı.

BAŞARMAYA MECBURUZ

Bölge halkının barış ve huzura olan özlemini ortaya koyduğunu belirten Atalay, “Bu defa temel aktör toplum ve toplumda büyük destek var. Toplum artık özellikle bu bölge terörle, şiddetle varılacak bir yerin olmadığını görüyor. Büyük sorunlar daima zor çözülür ve çözülürken inişler çıkışlar gösterir. Ancak bu konuda açık gönüllülükle, samimiyetle her türlü diyaloğu da kurmaya çalıştık. Son yıllarda coğrafyamızdaki değişimler Suriye gibi bu süreci, çalışmaları çok etkilemiştir ve halen olumsuz etkilemektedir. Biz umutluyuz, biz kararlıyız, bu süreç, bu konular olgunlaşmıştır artık Türkiye’de. Çözüme en yakınız, Allah’ın izniyle biz başaracağız ve mecburuz” diye konuştu.      

VİCDANLAR AYNI DİLDE

Çalıştay’da söz alan İçişleri Bakanı Efkan Ala ise, “Türkiye’nin kuzeyinde, güneyinde, doğusunda batısında, akil adamlar programı uygulanınca farkına vardık ki vicdanlar aynı dilden konuşuyor. Sonra meseleyi ileriye götürünce, biraz daha geliştirince anneler devreye girdi. O zaman da gördük ki analar aynı dilden ağlıyor arkadaşlar. Biz önemli bir şeyi keşfediyoruz. Burada da bize düşen pozitif bir dil kullanmak ve bu meselenin Diyarbakır’daki arkadaşlarımıza düşen sabote edilmesine izin vermemek” dedi.

Bakan Ala, anneler devreye girince bunun siyasi dilini, ‘anneler ağlamasın’ diye oluşturduklarını, ama vicdani dilini annelerin ortaya koyduğunu söyledi.

“Anneler aynı dilde ağlarmış bunu öğrendik. Konuştukları dil ne kadar farklı olursa olsun ağlayışları aynı dilde. Bunun için bu sese ve çığlığa kulak vermek lazım. Bu çığlık zaten bizim ortaya koyduğumuz projenin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor” diyen Ala, artık gençlerin silahla, kurşunla değil, kelimeyle, bilgi ve beceriyle dünyada var olmasını istediklerini belirtti.

DIŞ AKTÖRLERİ DEVREDEN ÇIKARDIK

Türkiye, görüşmelerini, değerlendirmelerini eskiden de yapıyordu ama başkalarının, başka ülkelerin aracılığıyla. Türkiye AK Parti hükümetleri döneminde son 2 yılda bunu da devreden çıkardı. Bu devreden çıkınca, derhal büyük bir taarruz başladı içeriden de. Ama biz madem ki yeni Türkiye’yi inşa ediyoruz, provokasyonlara değil, ne yapacağımıza odaklanmış durumdayız. Provokasyonları deşifre ederiz, engellemeleri halkımızla paylaşırız, ama yolumuza devam ederiz” dedi.

SÜRECE İNATLA DEVAM

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, “Biz bir yandan, ‘sorun barış içinde çözülsün’ diye dağdakileri indirmeye çalışırken, dağa 15-16 yaşındaki çocukları transfer etme, oraya taşıma çabası bir iyi niyet göstergesi değil. Bunu çözüm sürecini zehirleme çabaları olarak görüyoruz. Çağrımız annelik duygusunun çağrısına insanların ses vermesidir. Çünkü merhamet, fedakarlık, şefkat, sevgi ve barış orada” diye konuştu.

“Bir umut doğdu, bir umut gelişti” diyen Eker, birtakım provokatif eylemlere, sözlere ve çabalara aldırış etmeden, çözüm sürecini inançla, inatla ve ısrarla sürdürdüklerini ifade etti.

Erdem: Artık analar susmuyor

Çalıştay’da konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, “Artık eskisi gibi kolayca eleman temin edemeyeceğini gören örgüt dağ kadrosunu koruyabilmek için küçük çocukları kaçırıyor, kaçırılan çocuklar, ‘eve dönerseniz, ailelerinizi öldürürüz’ tehdidiyle dağda tutulmaya, terörist olmaya zorlanıyor. Diyarbakır’da bir annenin başlattığı oturma eylemi çığ gibi büyüyor. Çözüm sürecinin bir yansıması olarak aileler artık seslerini yükseltiyor ve haklarını arama cesaretini ortaya koyabiliyorlar. Artık vatandaşın değerlerini, kimliğini yok sayan, görmezden gelen bir iktidar, bir devlet yok. Bilakis her farklılığı, her rengi, her bir dili, her bir dini ayrı bir kazanç ve ülkenin güzel bir motifi olarak gören, bu değerlerin korunmasına çalışan bir Türkiye var” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise, “Çözüm sürecinde artık kritik eşik aşılmıştır. Diyarbakır’da ilk kez olan annelik çığlığıyla, ana yüreğiyle, evladı koparılmak istenen tüm analarımızın burada sesini yükseltmesi önemlidir. Zira artık halk bu olaya el koymuştur. Halk çözümü satın almıştır. Halkımız artık tüm iradesiyle, gücüyle, korkmadan, cesaret ve kararlılıkla dik bir duruş sergiliyor” diye konuştu.

Yorumlara Git

Arkadaşını çekiçle öldürüp yaktı: Cinayetten sonra pavyonda eğlendi!

Öldüren akım! 100 bin TL'ye 'Sarı serum' çılgınlığı

Türk savaş uçakları havalandı! Milli Savunma Bakanlığı: 3 terörist etkisiz hale getirildi

Asla göz ardı edilmemeli! Bu 9 semptomu yaşayanların çok dikkat etmesi gerekiyor

Türkiye'den büyük başarı! Her 4 paketten birisinde Türk üreticilerin imzası var