AKİT MENÜ

Gündem

Dünyanın en büyüğü

İstanbul’a yapılacak dünyanın en büyüğü olma özelliğine sahip üçüncü havalimanının temeli Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı muhteşem bir törenle atıldı. Başbakan Erdoğan, havalimanının Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu belirterek, “Ya Allah Bismilah” diyerek bakanlar ve protokolle birlikte inşaata ilk harcı koydu.

Güncelleme Tarihi:

KENAN KIRAN / İSTANBUL - Aylardır merakla beklenen ve başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin yapılmasına karşı çıktığı İstanbul’daki 3. Havalimanı’nın temel atma töreni dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Temel atma töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, “Biz sadece bir havalimanı değil bir zafer anıtı, milletin özgüvenini inşa ediyoruz” dedi.

Konuşmasına, İstanbul’un tarihi günlerinden birini yaşadığını ve kendisinin de buna şahitlik etmenin bahtiyarlığını yaşadığını belirterek başlayan Başbakan Erdoğan; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bugüne kadar, 91 yıl içinde nice büyük yatırımlara, nice büyük projelere şahitlik ettiğini ancak bugün temeli atılan projenin, 91 yıllık süreç içinde çok farklı bir yerde durduğunu söyledi.

BU HAVALİMANI İLE TÜRKİYE’NİN TİCARETİ DAHA CANLANACAK

Erdoğan, havalimanı tamamlandığında doğu ile batı, kuzey ile güney arasında çok önemli merkez haline geleceğini belirterek, “Bu havalimanıyla Türkiye’nin ticareti daha da canlanacak, ekonomisi daha da büyüyecek. Bu havalimanı, altını çizerek ifade ediyorum, kamu kaynaklarıyla değil, özel sektörümüzün kaynaklarıyla, yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek. Havalimanının inşası, özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor. 25 yıl, buranın işletmesini bu firmalarımız yapacak, ayrıca devlete de bunun karşılığında kira ödeyecekler. Kamu kaynaklarını kullanmadığımız gibi, bu havalimanı sayesinde kamuya çok önemli miktarda kaynak da kazandırmış oluyoruz” diye konuştu.

Yatırımın temelini atarken 77 milyonun her bir ferdinin gurur duymasını, ülkesiyle iftihar etmesini arzuladığını ifade eden Erdoğan, “Türkiye artık bu seviyelere ulaştı. Şu anda burada yapılan yatırımı gelirken gördünüz. Şu ana kadar şu çevrede gördüğünüz iş makineleri, daha henüz beşte biri. Şu anda iş makineleri gemilerle geliyor, yurtdışından onlar da geliyor” şeklinde konuştu.

GEÇEN YIL GEZİ ZEKALILAR TÜREDİ

Konuşmasında Gezi çapulcularının 3. Havalimanı’nın inşasına karşı çıkmasına da değinen Erdoğan, “Biliyorsunuz, geçen yılın mayıs ayında, bazı ‘Gezi zekalılar’ türedi. Bu ‘Gezi zekalılar’ maalesef, bu havalimanını hazmedemediler. Çünkü, onların böyle devasa bir havalimanının yapılmasını tahayyül etmeleri mümkün değildir. Zira onların hayalleri, bizim fiillerimizin ulaştığı yere ulaşamaz ve onlar Türkiye’yi hâlâ 12 yıl önceki gibi görmek istiyorlar. Biz ise öyle değil. Biz, dünyada Türkiye’nin marka olduğu günlere dönmek istiyoruz. Anlıyorsunuz değil mi? İnşallah, o günler geri gelecek, sene 2023. 2023 çok önemli. Çok çalışacağız ve inşallah bunu da başaracağız. Biz bu yola çıktık. Bu yola başımızı koyduk ve 2017’de bu havalimanının ilk etabını inşallah açıyoruz. Biraz sonra, yüklenici firmalarımızla burada inşallah, sizler karşısında bunu haykıracağız” ifadelerini kullandı.

12 senede yaptıkları barajlar, üniversiteler, Marmaray gibi diğer icraatlara da değinen Erdoğan, yapımı süren Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bağlantı yollarının da bu bölgeden geçeceğini, şu anda çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak “Bizim işimiz var işimiz... Biz bu ülkeye aşığız. Bu millete aşığız. Biz dertliyiz. Yapacağımız çok iş var. Bunları beraber yapacağız. Beraber yapacağız inşallah, hiç endişeniz olmasın. El ele vereceğiz, bunlar olacak” dedi.

“SADECE HAVALİMANI DEĞİL ÖZGÜVEN İNŞA EDİYORUZ”

Çanakkale’de 99 yıl önce milletin, ülkeyi işgal etme gayesindeki düşmana karşı varını yoğunu ortaya koyarak zafer kazandığını aktaran Erdoğan, ancak bu milletin onurundan taviz vermediğini belirterek şunları kaydetti:

“Kardeşlerim, hayallerin gerçeğe dönüşmesinin mümkün olduğunu gösterdik. Öz güvenle, akılla, imanla, kardeşlikle, Türkiye’nin neleri başarabileceğini herkese ispat ettik. Bugün, biz sadece bir havalimanı değil, aslında bir zafer anıtı inşa ediyoruz. Biz sadece havalimanı değil, milletin öz güvenini inşa ediyor, asırlar süren umutsuzlukları, kırgınlıkları, karamsarlığı bugün artık tamir ediyoruz.”

BAKAN ELVAN: “İSTANBUL’UN ULAŞIM ALTYAPISINI KURUYORUZ”

Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da AK Parti hükümetleri döneminde havayolunun bir ayrıcalık vesilesi olmadığını belirterek, “Yeni İstanbul Havalimanı’nı yaparken ulaşım altyapısını da kuruyoruz. Havalimanı, Kanal İstanbul ile bu bölgeye yapılacak yeni şehir projesiyle birlikte İstanbul’un merkezine raylı sistem ve karayolu ile bağlanacak” diye konuşurken, eski Bakan Binali Yıldırım da, “Bu ülkede ‘Yol yapmayın, havalimanı yapmayın’ diyenler oldu. Fakat 3. havalimanı Türkiye için bir milattı” dedi.

YILLIK 150 MİLYON YOLCU KAPASİTESİ

l Toplam 4 etaptan oluşan ve 29 Ekim 2017 tarihinde ilk etabının tamamlanması sözü alınan İstanbul’daki 3. Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi 150 milyon olacak.

l İnşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak.

l 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilecek havalimanında 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali bulunacak.

l Projede devlet konuk evi, 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi gibi yardımcı tesisler de yer alacak.

l Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon euro olması öngörülen havalimanının 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor.

l Havalimanı, raylı sistem aracılığı ile Taksim’e bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergâhından geçirilecek. Toplu taşıma aracılığıyla İstanbul’un tüm bölgelerinden ulaşım sağlanacak. Taksim’den havalimanına 15 dakikada ulaşılacak.

l 3. havalimanı tam kapasite çalışmaya başladığında 120 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. 

l Devlet; 3. havalimanından sadece kira geliri olarak yılda 1.2 milyar $ + KDV gelir elde edecek.

 

Yeni Havalimanının özellikleri için tıklayın.

Yorumlara Git

Türk savaş uçakları havalandı! Milli Savunma Bakanlığı: 3 terörist etkisiz hale getirildi

Asla göz ardı edilmemeli! Bu 9 semptomu yaşayanların çok dikkat etmesi gerekiyor

Türkiye'den büyük başarı! Her 4 paketten birisinde Türk üreticilerin imzası var

5 yıl erken emekli olacaklar! O meslekte çalışanlar gün sayıyor

Türkiye'nin hamlesi ABD'yi karıştırdı: Senatörler ikiye bölündü!