AKİT MENÜ

Ekonomi

O banka sermayesini iki katına çıkardı

Kuveyt Türk, ana iştiraki KFH’nin finansal desteği ile Türk bankacılık sektörüne 960 milyon liralık ilave sermaye koyuyor. Bu sermaye artışıyla birlikte sermayesi 2 milyar 60 milyon liraya çıkacak olan Kuveyt Türk, önümüzdeki beş yılda şube sayısını 550’ye, çalışan sa

2018-10-20 20:38:22

ŞUAYİP ALABAY / İSTANBUL
Katılım bankalarına olan ilgiyi gören ve Türkiye’nin ilk 10 bankası arasında olmak isteyen Kuveyt Türk sermayesini iki katına çıkardı. Dün Çırağan Sarayı’nda yapılan toplantıyla sermayesini iki katına çıkardığını ilan eden Kuveyt Türk, ana iştiraki KFH’nin finansal desteği ile Türk bankacılık sektörüne 960 milyon liralık ilave sermaye koyacak. Kamu bankalarının kendi sektörlerine gösterdiği büyük ilgiden memnun olduğunu ifade eden Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, bunun başarının bir göstergesi olduğunu belirterek, devletin katılım bankacılığına girmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
UYAN: KÖRFEZDEN ÖNEMLİ BİR
SERMAYE GİRİŞİ OLDU
Sermaye artırımının yanında bankanın finansal performansı ve önümüzdeki döneme ait planlamalarının yanında sektördeki en son gelişmeleri de ele alan Katılım Bankaları Birliği Başkanı Ufuk Uyan, “Kuveyt Türk’ün 28 Mart 2013 tarihinde yapılan genel kurur kararına göre banka sermayesini kademeli bir şekilde toplam 960 milyon lira artıracak. Kuveyt Türk’ün sermayesi böylelikle 1 milyar 100 milyon liradan 2 milyar 60 milyon liraya yükselecek. Artırılacak olan sermayenin birinci kısım ödemesi ortaklar tarafından 3 ay içinde 600 milyon lira, ikinci kısım ödemesi ise yine ortaklar tarafından 15 ay içinde 360 milyon lira şeklinde olacak. 960 milyon liralık ilave sermayenin 720 milyon liralık kısmı nakit, 240 milyon lirası ise iç kaynaklardan yapılacak. Nakit artışı da yine iki dilim şeklinde yapılacak. Birinci dilimde ilk olarak Mayıs 2013 sonuna kadar 360 milyon lira ve ikinci dilimde de Mayıs 2014 sonuna kadar 360 milyon lira ortaklarca ödenecek. Kuveyt Türk, en son geçtiğimiz yıl 150 milyon lira sermaye artırımına gitmişti. Yapılacak yeni sermaye artırımı, bankanın hissedar yapısı göz önüne alındığında Körfez’den önemli bir sermaye girişi anlamına da geliyor” dedi.
KAMU BANKALARININ REKABETİ,
KALİTEYİ GETİRİR
Katılım Bankaları Birliği Başkanı sıfatıyla sektöre girmeye hazırlanan yeni şirketlerle de ilgili değerlendirme yapan Ufuk Uyan, “Türkiye ve dünyadaki katılım bankacılığına bakıldığında, sektörümüzün gerek ülkemizde gerekse dünyada ciddi anlamda önem ve ilgi odağı haline geldiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Bunun ardında yatan sistemin temelindeki farklılıktır. Faizsiz bankacılığın özünde, bir dünya görüşü olarak ahlaki sorumluluk yatar. İnsanları aldatmamak, haksız kazanç sağlamamak ve nihai anlamda bir ulusun ürettiği toplam servetin o ulusun bireyleri arasında göreceli de olsa belli bir denge içinde dağılımını sağlamak faizsiz bankacılığın temel hedefidir. Bu amaçla sektöre giren her yeni oyuncu da rekabeti artıracağı için hizmet kalitesi yükselecektir. Nihai tüketici, bu yeni gelişmelerden en çok faydalanacak kesimdir” dedi.
Uyan, bir başka katılım bankası ile birlikte çalışmayı hedefledikleri Bireysel Emeklilik Sektörü (BES) sürecinde de bir problem olmadığını ve hazırlıklarını tamamlayıp gerekli onayı aldıktan sonra bireysel emeklilik sektörüne de farklı ürünleri ve üstün hizmet kalitesiyle yeni bir dinamizm getireceklerinin altını çizdi.
KATAR VE ERBİL ŞUBESİ HİZMETE GİRİYOR
Finansal performanslarının Kuveyt Türk’ün Türkiye’deki katılım bankacılığı sektörünün en önemli temsilcisi olduğunu gösterdiğini ifade eden Ufuk Uyan, yeni şube ve istihdam konusunda da istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiklerini ifade etti. Yurtdışı faaliyetleri konusunda da önemli adımlar attıklarını belirten Uyan, “Hazırlıklarına çok önceden başladığımız yurtdışındaki Katar ve Erbil şubemizi bu yıl içinde hizmete sokacağız. Ayrıca Almanya’da tam bankacılık lisansı başvurumuzu yaptık. Kuveyt Türk, uluslararası finans piyasalarının önemli temsilcilerinden olmaya devam edecek” diye konuştu.
“2018 YILINDA 550 ŞUBE İLE 9 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDEN BİR BANKA OLACAĞIZ”
Uyan, toplantıda yaptığı konuşmada yapılacak sermaye artırımının katılım bankacılığını Türkiye’de çok daha güçlü bir konuma getireceğine dikkat çekti. Uyan, “Toplam 960 milyon liralık sermaye artırımı, bankacılık sektörünün ilk 10’unda yer alma vizyonumuzla örtüşüyor. Artık bu hedefimize daha rahat ulaşacağız. Güçlenen sermaye yapımızla Türkiye’ye önemli bir katma değer sağlayacağız. Bünyemize girecek olan yüksek tutardaki yeni sermaye ile birlikte güçlü bir şekilde büyümeye devam edeceğiz. Bizde 2012 yılında 916 milyon lira net kâr yakaladık. Sağlıklı bir şekilde büyümeye devam edeceğiz. Hedeflerimiz doğrultusunda şu an mevcut olan 18.9 milyarlık toplam aktiflerimizin 2018 yılında 80.1 milyara, toplam kredilerimizin 11.9 milyardan, 55.1 milyara, 16.2 olan toplam fonumuzun 69.3 milyara, 221 olan şube sayımızın 550 şubeye, istihdamımızın ise 9 bine çıkmasını amaçlıyoruz. 2013 yılı hedeflerimiz arasında ise 400 bin yeni müşteri, 45 yeni şube, yüzde 30 aktif büyüme, teknolojik XTM ve dijital şube, 100 milyon liralık sukuk almak gibi planlarımız var” dedi.

Yorumlara Git

Tel Aviv alev alev! İstifa sesleri yükseliyor, Netanyahu köşeye sıkıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler