AKİT MENÜ

Ekonomi

‘Irak petrolüyle tabii ki ilgiliyiz’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Irak petrolüne kayıtsız kalmasının eşyanın tabiatına aykırı olacağını söyledi. Kuzey Irak’ta, kamu veya özel sektör temsilcilerinin özel hukuk hükümlerine tabi olmaları kaydıyla sözleşme yapabildi

2013-04-02 19:40:52

EKONOMİ SERVİSİ
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından Ankara’da düzenlenen Enerji Diplomasisi konulu panelde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  enerji bahane edilerek sosyal politikalar üzerinde çalışmalar yapıldığına işaret ederek, enerjiyle oynamanın çok ciddi bedelleri olduğunu söyledi.
ENERJİ KAYNAKLARI 40-50 YIL
YETER, YA SONRA NE OLACAK?
Enerjinin 40-50 yıl daha bugünkü hakim kaynaklar üzerinden elde edilmeye devam edeceğine değinen Yıldız, yenilenebilir enerjinin önemini herkesin kabul ettiğini, ancak herkesin politikalar geliştirirken buna uygun davranmadığını dile getirdi. Enerji projelerini çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte hayata geçirmek istediklerini vurgulayan Yıldız, yenilenebilir enerjiden elde edilen kaynağın yalnızca yatırımcıya sunulması durumunda bunun enerji maliyetlerini artıracağını söyledi.
Türkiye’nin çok ciddi bir değişimden geçtiğini vurgulayan Bakan Taner Yıldız, son yıllarda ülkeye 80-90 yıllık yapı kadar yeni yapı eklendiğine dikkati çekti. Türkiye’de nüfusun yılda 1 milyon arttığını, araç sayısının da 1 milyon civarında geliştiğini anlatan Yıldız, Türkiye’nin 60 milyar dolar enerji ithalatının yüzde 65’lik kısmının araçlarda kullanılan petrol ürünlerinden oluştuğuna değindi. Yıldız, “10 yıl önce 8 milyon olan araç sayısı 16-17 milyona çıkmış. Desek ki ‘Refah seviyesinden taviz vermeden herkes 1 yıl aracını kullanmasın’, 1 yıl kontağı kapatalım, ithalatı 36 milyar dolarlık düşürmüş oluruz. İthal ediyoruz diye oturup ağlayacak mıyız, hayır. Yüzde 100’ünü ithal eden ülkeler var. Ama onların bağımlılığı daha az. Nükleere geçerek bunu sağlamışlar” dedi.
TÜRKİYE, SİYASİ İSTİKRARIN
NİMETLERİNİ YİYOR
Türkiye’nin siyasi istikrarın nimetlerinden faydalandığını vurgulayan Taner Yıldız, siyasi istikrarın korunmasının partiler üstü bir kavram olduğunu söyledi. Yıldız, bu sürecin getirisinin en fazla enerji sektöründe yaşandığını ifade etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolünün taşınması konusundaki sorular üzerine, Türkiye’nin Venezuela, Kolombiya gibi ülkelerde petrol alanında  çalışmalar yaparken Irak konusunda kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini, bunun eşyanın tabiatına aykırı olacağını söyledi. Kuzey Irak’ta, kamu veya özel sektör temsilcilerinin özel hukuk hükümlerine tabi olmaları kaydıyla sözleşme yapabildiğini anlatan Yıldız, “19 ülke 39 firmayla sözleşme yapılırken neden hiç itiraz etmedik? 20. ülke Türkiye olunca itiraz ediliyor. Biz ne yapıyorsak Türkiye’nin yararına yapıyoruz, ne yapmıyorsak Türkiye’nin yararına olduğu için yapmıyoruz” diye konuştu.
“İSRAİL İLE İLİŞKİLERDE PİRE
İÇİN YORGAN YAKMAYIZ”
Taner Yıldız, İsrail’de bulunan doğalgaz konusundaki sorular üzerine de, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin gerekçesinin enerji projeleri olmadığını, ama sonuçlarının enerji projeleri olabileceğini söyledi. Enerji konusunda yapılabilecekler için iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine bakacaklarını, süreci izleyeceklerini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu: “İsrail’in taahhütlerini yerine getirip getirmediğini göreceğiz. (İsrail’de bulunan doğalgaz) Türkiye’den taşınabilir mi? Türkiye olmaksızın o projelerin gerçekleşmesi fizibilitesini kaybediyor. Güney Kıbrıs için de aynısı geçerli. Pire için yorgan yakılmaz. ‘Pahalı da olsa gerçekleştireceğim’ dediğiniz zaman halkınıza bir getirisi olmaz. Güney Kıbrıs için de İsrail için de söylüyorum. Projeler o zaman makul ve doğru bir proje haline gelir.”
“İRAN’A YÖNELİK YAPTIRIMLAR
SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”
Bakan Yıldız, İran’a yönelik soruya karşılık, bu ülkeye yönelik yaptırımların sürdürülebilir olduğunu söylemenin zor olduğunu vurguladı. Türkiye’nin projelerine ve doğalgaz tedarikine davam edeceğini belirten Yıldız, “Bir uzlaşı ortamının Türkiye için daha uygun şartlar getireceğine inanıyorum” dedi.

Yorumlara Git

Tel Aviv alev alev! İstifa sesleri yükseliyor, Netanyahu köşeye sıkıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler