AKİT MENÜ

Ekonomi

İşte yükselen yıldız

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, yüzde 4.1’lik beklentiye karşılık 2014 yılı birinci çeyreğinde de ihracat desteğinde yüzde 4.3 büyüdü. Dünya şaşırdı, yurtdışı ünlü bankalar bu yılki büyüme beklentilerini yükseltmek zorunda kaldılar.

2014-06-10 21:47:32

Türkiye ekonomisi 2014’ün ilk çeyreğinde yakalanan 4,3’lük büyüme ile üst üste 18 çeyrek büyüdü. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesinde piyasa beklentisi yüzde 4,1 idi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, GSYH yılın ilk üç aylık döneminde geçen yıla göre sabit fiyatlarla yüzde 4,3 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri yüzde 1,7 oldu.

HANEHALKI HARCAMALARI

Hanehalklarının nihai tüketim harcamalarının değeri ilk çeyrekte cari fiyatlarla yüzde 9’luk artışla 286 milyar 269 milyon lira, sabit fiyatlarla yüzde 2,9’luk artışla 20 milyar 208 milyon lira olarak gerçekleşti. Öte yandan devletin nihai tüketim harcaması cari fiyatlarla yüzde 22,1’lik artışla 62 milyar 740 milyon lira, sabit fiyatlarla yüzde 8,6’lık artışla 3 milyar 106 milyon lira oldu.

Gayri safi sabit sermaye oluşumu değeri ilk üç aylık dönemde cari fiyatlarla yüzde 14,8’lik artışla 87,3 milyar lira, sabit fiyatlarla yüzde 0,5’lik azalışla 7 milyar 62 milyon lira olarak hesaplandı.

REVİZE ETTİLER

Mal ve hizmet ihracatı cari fiyatlarla yüzde 35,9’luk artışla 115 milyar 275 milyon liraya, sabit fiyatlarla yüzde 11,4’lük artışla 8 milyar 55 milyon liraya yükseldi. Mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 21,8’lik artış gösterdi.

Açıklanan veri ile birlikte yurtdışı bankalardan büyüme ile ilgili revizeler geldi. ABD bankaları JP Morgan, 2014 yılı büyüme rakamını yüzde 3’e, Goldman Sachs da 3,5’e yükseltti.

Büyüme istikrar ve güçlü

Aktivitenin bir sonucu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisindeki büyümeyi, “İç talebin ılımlı seyrine rağmen ekonomik aktivitenin güçlü gerçekleşmesi; uygulanan politikalarla piyasalardaki güven ve istikrar ortamının bir sonucu” şeklinde değerlendirdi. Bakan Ali Babacan, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 4,4 gerçekleşen büyüme rakamının beklentilerin üzerinde olduğunu bildirdi. Babacan, gelişmekte olan ülkelerdeki dalgalanmalara rağmen Türkiye’de kesintisiz büyümenin devam ettiğini söyledi.

Merkez Bankası’na ‘Ha gayret’ önerisi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarına ilişkin, “Bu bizi haklı çıkarmıştır. Allah’a şükürler olsun ki Türkiye büyümesine devam edecek” dedi. Ekonominin tüm aktörlerini ve dinamiklerini bilen bir hükümet olduklarını belirten Zeybekci, “Merkez Bankamıza diyoruz ki; (Ha gayret’. TL’nin değerlenerek, ihracatın üzerinde negatif baskı oluşturmasını, ithalatı cazip hale getirmesini engelleyelim)” önerisinde bulundu. Zeybekci, milli gelirde 2016 için hedeflenen 12 bin 600 dolarlık gelir seviyesi çizgisinin 2015 itibariyle yakalanabileceğini söyledi.

Tedbirlere rağmen beklentileri aştı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen Türkiye ekonomisinin yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü söyledi. Şimşek, “AB’deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyi dış talebi olumlu yönde etkilemiş ve yılın ilk çeyreğinde dış talep büyümeye 2,7 puan katkı yapmıştır. Yıl sonu için öngördüğümüz yüzde 4 büyüme hedefi üzerindeki riskler dengelidir” dedi. Şimşek, özel sektör tüketiminin 2,1 puan ile büyümeyi destekleyen en büyük ikinci unsur olduğuna dikkati çekti.

 

Yorumlara Git

Ortadoğu’da Büyük felaket! Birleşmiş Milletler acil toplandı

Milyoner’de ilginç anlar… Yarışmacının cevabı sunucuya kahkaha attırdı

HÜDAPAR’a aslan, DEM'e kedi

Malum zihniyetin engellendiği yerli sanayi son 20 yılda ayağa kalktı! CHP takoz engellendi savunma sanayii şahlandı

Kassam'dan işgal rejimine darbe