AKİT MENÜ

Gündem

Bayrak 77 milyonun

Çözüm sürecini sabote etmek isteyen provokatörlerin, Lice’de Türk bayrağını indirmesine, Türkiye’nin dört bir yanından tepki yağıyor. Siyasetçiler ve STK’lar, saldırıyı, sürece yönelik alçakça bir girişim olarak yorumladılar

Güncelleme Tarihi:

MUHAMMET ERDOĞAN / ANKARA - Diyarbakır’da bulunan 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki Türk bayrağının PKK sempatizanları tarafından indirilmesine Türkiye’nin her yerinden tepki yağıyor. Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, “2023 Türkiye’sine tahammül edemeyenlerin sokaklarda vatanı sarsma girişimi büyük bir hızla devam etmektedir” derken Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, çözüm sürecinden rahatsız olanların bayrak direğine çıktığını vurguladı.

“VATANI SARSMA GİRİŞİMLERİ DEVAM EDİYOR”

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar yaptığı açıklamada, “2023 Türkiye’sine tahammül edemeyenlerin vatanı sarsma girişimi büyük bir hızla devam etmektedir. Bizim için ana tema olan vatan bayrak konularında taviz vermeyeceğimizi bizden daha iyi bilen kirli eller, ‘damarlarına basarsak istediğimiz sonucu alırız’ beklentisi içerisine girmişlerdir. Ülkemiz üzerinde uygulanmaya çalışılan bu oyunlar karşısında millet olarak uyanık olmalı ve bir bütün olarak kenetlenmeliyiz” dedi.

“TEK BAYRAK KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş ise, çözüm sürecinden rahatsız olanların bayrak direğine çıktığını belirterek kime ve neye hizmet ettiği belli olmayan bu kişilerin hukuk içinde hak ettikleri cezayı olması gerektiğini söyledi. Memiş, bu tür provokatif olaylarla çözüm sürecinin sabote edilmeye çalışıldığına dikkat çekerken, tek devlet, tek vatan ve tek bayrağın kırmızı çizgileri olduğunu hatırlattı.

ŞEHİT AİLELERİ KINADI

Şehit Aileleri Federasyonundan yapılan açıklamada da bayrağa yapılan saldırı kınanarak olayın sorumlularının bir an önce cezalandırılması gerektiği vurgulandı.    

ÜLKÜ OCAKLARINDAN PROTESTO

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yaşanan gelişmeler, Şişli’de önceki gece düzenlenen “Bayrağa Saygı” yürüyüşü ile protesto edildi.

Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanlığınca düzenlenen, Türk Mühendisler Birliği, Milliyetçi Avukatlar Derneği, Ülkücü İşçiler Derneği ve farklı sivil toplum kuruluşları ile bazı üniversitelerin gençlik kulüplerinin de destek verdiği yürüyüşe katılanlar, Mecidiyeköy’deki İstanbul Ülkü Ocakları binası önünde toplandı.

Çeşitli pankartlar açan gruptakiler, Büyükdere Caddesi üzerinden kortej halinde yürüdü. “Bayrağa uzanan eller kırılsın”, “Ne mutlu Türküm diyene”, “Hepimiz ölelim, bayrağımız yaşasın” sloganları atan ve zaman zaman tekbir getiren grup, Türk ve Doğu Türkistan bayrağı ile Ülkü Ocakları ve MHP flamaları taşıdı. Yürüyüş sırasında, gruptan bir kişi Şişli Meydanı’ndaki elektrik direğine Türk bayrağı astı.

Kürt halkı: O bayrak hepimizin

MUHAMMET ERDOĞAN / ANKARA - Diyarbakır’da çıkan olaylarda 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’ndaki Türk Bayrağı’nın PKK yandaşı kişiler tarafından indirilmesi ülkeyi ayağa kaldırırken Doğu ve Güneydoğu halkı da örgüte tepki gösterdi. Çözüm sürecinde yaşanan bu tür provokatif olayların sürece zarar verdiğini söyleyen bölge STK’ları, “O bayrak hepimizindir. Kimsenin yere indirmeye hakkı yoktur” bayrağa sahip çıktılar.

“KİMSE ONA EL UZATAMAZ, ONU İNDİREMEZ”

Mardin merkezli Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmaları Merkezi (USTAD) Başkan yardımcısı ve Kürt Stratejist Mehmet Timurağaoğlu, “Bayrak kutsaldır. O bayrak hepimizindir. Kimse ona el uzatamaz, onu indiremez. Bunu hem şahsım olarak, hem de bölge halkı olarak kabul edemeyiz. Çözüm süreci ile 1,5 yıldır gözyaşı ve kan akmıyor. Rahatlık ve huzur PKK’ya dokundu. Provokatif eylemlerle süreci sabote etmeye çalışıyorlar. Ancak bölge halkı olarak barış sürecine sahip çıkacağız, bunlara izin vermeyeceğiz” açıklamalarında bulundu.

“BAYRAK ORTAK SEMBOLÜMÜZDÜR”

Van merkezli Selam Anadolu Derneği Başkanı Galip İlhaner ise, “O bayrak hepimizin ortak değeridir. Bütün Türkiye, bayrağımızı ortak sembol olarak kabul etmiştir. Dolayısıyla ona gelecek herhangi bir saldırıda tepkisini ortaya koyar. Çözüm sürecinde örgütün barışı zedeleyecek bu tür hareketlerde bulunmasına başta Kürt anaları olmak üzere bölge halkı da büyük tepki göstermektedir. Halk artık PKK’nın barış ve huzur ortamını istemediğini kandan ve gözyaşından nemalandığını anladı” ifadelerini kullandı.

“77 MİLYONUN SİMGESİ ŞEREFİDİR”

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl da, “O bayrak Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağıdır, 77 milyonun simgesi şerefidir. Dolayısıyla o bayrağı indirmek çok yanlıştır. Kim indirmişse kim yardımcı olmuşsa cezasını çekmelidir. O bayrağı koruyan asker, kanının son damlasına kadar bayrağı savunmalı idi. Kimsenin bayrağa dokunmasına izin vermemeli idi. Bu konuda ihmali olan var ise, onlar için de yetkililer gerekeni yapmalıdır” şeklinde konuştu.

“KÜRT HALKINI DERİNDEN ÜZMÜŞTÜR”

Güneydoğu Dernekler Federasyonu (GÜNFİAD) Genel Başkanı Rıdvan Söylemez de, “Bu bayrak hepimizin bayrağı. Kendini bilmezler tarafından bayrağa yapılan bu saygısızlık Kürt halkı olarak bizi derinden üzmüştür. Bayrağımızı indirenler, Kürt halkına düşman kişilerdir. Bu olayda en çok Kürt halkı zarar görmüştür. Biz Kürtler o bayrağın dalgalanması için bedel ödedik. Yine Kürt halkı olarak bayrağımıza her zaman sahip çıkacağız” diye konuştu.

Bu alçaklığın hesabı sorulacak

YENİ AKİT / TBMM BÜROSU - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır’da Türk bayrağının indirilmesinin Türk bayrağına yapılmış alçakça bir saldırı olduğunu söyledi. Bayrağa uzanan elin kırılması gerektiğini belirten Bozdağ, saldırıyı yapanların yakalanıp hukuka teslim edilmesi ve hesabının sorulacağını kaydetti.

Meclis’te basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bozdağ, Türk bayrağının indirilmesiyle ilgili, “Bayrağın indirildiği yere baktığınızda, burada büyük bir ihmal olduğu çok açıktır. Orada ihmali olanlar kimse, onlarla ilgili yasal işlemlerin yapıldığını biliyorum. Çünkü böyle bir hadisenin asla vuku bulmaması gerekirdi. Türk bayrağına uzanan el kimin eli olursa olsun, o elin kırılması lazım. Orada çıkıyor, o kirli ellerini uzatıyor ve oradan gidiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Olamaz. Burada çok açık ve net bir ihmal olduğunu düşünüyorum” dedi. 

KOMUTANLARIN KUSURU YOK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı’nın istifa etmesi gerektiğine ilişkin sözlerine Bozdağ, “Sayın Bahçeli kendisi açısından değerlendirme yapıyor. Burada Genelkurmay Başkanlığı ve diğer kuvvet komutanları yasal süreçleri, benim bildiğim kadarıyla başlatmış durumdalar. Orada onlara atfı kabul bir şey yok. Onlara bir kusur, Genelkurmay’ın veya Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın atfı kabul bir şey olduğunu düşünmüyorum. Orada görev yapanlarla ilgili birtakım ihmaller, kusurlar olabilir, olabileceğini düşünüyorum. Onlarla ilgili de zaten yasal işlemler yapılıyor şu anda” dedi.

3 partiden kınama

ANKARA - Diyarbakır’da Türk bayrağının indirilmesi, Meclis’te AK Parti, CHP ve MHP tarafından kınandı. Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu’nda MHP milletvekilleri olayı protesto etmek amacıyla sıralarına Türk bayrağı astı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Türk bayrağına yönelik saldırıyı kınıyoruz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, saldırıyı nefretle kınadıklarını belirterek, “Bu olay kabul edilemez. Zafiyeti olanlardan hesap sorulmalı” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır ise grupları adına olayı lanetlediğini ve kabul edilemez bulduklarını söyledi. Satır, “Olayın failinin çocuk, genç, kadın, erkek olması bizim için hiçbir şey ifade etmez. Olayın sorumluları gerek görevliler, gerek yapanlar idare tarafından yakalanacak ve gerekli cezaları verilecektir. Adalet ve Kalkınma Partisi olarak bunun takipçisi olacağız” diye konuştu.

‘Provokasyonlara gelmeyelim’

HABER MERKEZİ - Diyarbakır ve Lice’de yaşanan olaylar ile son bayrak indirme provokasyonunu değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, “İlk defa sorunun çözümüne çok yakınız. Çözümden rahatsız olanlar da türlü provokasyonlarla baltalamaya çalışacaklar. Biz uyanık olacağız, provokasyonlara gelmeden bu sorunun çözümü noktasında gerekli adımları attık, atmaya da devam edeceğiz. 40 bine yakın insanımızı kaybettiğimiz, maddi ve manevi anlamda bizi sıkıntıya sokan çok büyük bir problemi aşmanın arifesindeyiz. Bence kritik aşama, eşik aşıldı” dedi.

Türkiye’nin büyümesinden, gelişmesinden, AK Parti iktidarından içeride ve dışarıdan rahatsız olan kesimlerin ve işbirlikçilerin bu çözümü sabote etmek adına ciddi girişimlerde bulunabileceğini belirten Aydın, “Provokasyonlara karşı uyanık olalım” çağrısında bulundu.

BAYRAK ORTAK MİLLİ DEĞERİMİZ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Türk bayrağımız 77 milyon vatandaşımızın ortak milli değeridir. Bayrağımıza yönelik bu saldırıyı nefretle kınıyorum. Bu çocuğa bunu yaptıranlar kimlerse en ağır şekilde cezalandırılmalıdır diye düşünüyorum. Gereken neyse bu konuda mutlaka yapılacaktır” dedi.

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattına yönelik sabotajlara ilişkin soru üzerine Bakan Elvan, kesilen kabloların tamirat sürecinin tamamlandığını ve sinyalizasyona yönelik deneme sürüşlerinin devam ettiğini söyledi. Elvan, hattın açılışını sertifikasyon işlemleri tamamlandıktan sonra yapacaklarını belirtti.

SALDIRI MİLLETİN VİCDANINA

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil ise, bayrağa yapılan bu saldırının milletin vicdanına, yarınlarına yapıldığını ifade ederek, “Bayrak hepimizin bayrağı, ortak sembolü ve en önemli değeridir. Millet olarak dünden bugüne uzanan tarihi yolculuğumuzda bağımsızlığımızı ve birlikte verdiğimiz ortak mücadeleyi simgelemektedir. Bu tür çirkin ve saygısız tahrikler hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır.”  

Bayrak soruşturmasında 5 kişiye gözaltı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Türk bayrağını gönderden indiren şüpheli hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 5 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, yaptığı yazılı açıklamada, 7 Haziran’da Lice ilçesinde meydana gelen çatışmada ölen kişinin 8 Haziran’da cenazesinin defni sırasında, Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’nda toplanan grup içerisinde bulunan şüphelilerin, mezarlık yanındaki 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı kuzey tali nizamiyesinde gönderde bulunan Türk bayrağını indirip, fırlattığının anlaşıldığını belirtti.

Türk bayrağını gönderden indiren ve fırlatan kişi ile olaya karışan suç ortağı diğer şüpheliler hakkında Türk Bayrağı Kanunu’nun 7. ve 8. maddesi ile Türk Ceza Kanunu’nun 300/1 ve 314/2 maddesi uyarınca başlatılan soruşturmanın sürdüğünü ifade eden Solmaz, soruşturma kapsamında bölgede bulunan MOBESE kameralarının incelemeye alındığını kaydetti.

Solmaz, yapılan incelemenin ardından 18 yaşından büyük olduğu öğrenilen 5 kişinin gözaltına alındığına değinerek, şüphelilerin İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.  

Yorumlara Git

Mourinho yolcu sanki! Bir ilk yaşandı: Tarih vererek duyurdular… Asla göz ardı edilmemeli!

İsmail Nacar’dan uyarı! Bektaşiler emperyalist tuzağa gelmemeli

Gazze’deki zulmü durduracak hiçbir etkili adım atılmadı!

İzmir felaketi yaşıyor! Şimdi de çöp dağları oluşmaya başladı!

CHP'nin kalesini fareler bastı! Rezil görünler