AKİT MENÜ

Ekonomi

‘Revize’ yolundalar

Dünya Bankası Küresel Makroekonomi Bölümü Direktörü Burns, “Türkiye için büyüme tahminimizi yukarı yönlü revize etmemiz mümkün” derken, uluslararası finans kuruluşları da rakamlarını yenilemek için rapor hazırlıklarına başladı.

2014-06-11 22:38:32

Türkiye’nin 2014 yılı ilk çeyrek büyüme rakamının yüzde 4,3 olarak açıklanmasının ardından dünya piyasaları gözünü Türk ekonomisine dikti. Daha birkaç ay evveline kadar kredi derecelendirme kuruluşları başta olmak üzere kötü senaryolar çizen kuruluşlar, başta uluslararası bankalar olmak üzere büyümedeki rakamlarını revize edeceklerine dair mesajlar veriyorlar.

BEKLENTİLERLE UYUMLU

Dünya Bankası Küresel Makroekonomi Bölümü Direktörü Andrew Burns, Türkiye’nin bu yılın ilk çeyreğinde kaydettiği yüksek büyüme oranının açıklanmasının ardından, “Türkiye için büyüme tahminimizi yukarı yönlü revize etmemiz mümkün” dedi. Burns, bu yılın ilk çeyreğinde kaydedilen güçlü büyümenin ardından Dünya Bankası’nın Türkiye’nin ekonomik büyümesine ilişkin tahminini yukarı yönlü arttırabileceğini söyledi. Türkiye’nin ilk çeyrekteki büyümesinin yüzde 4,3 olmasına karşın neden Dünya Bankası’nın “Küresel Ekonomik Görünüm 2014” raporunda yıllık yüzde 2,4 öngörüldüğü sorusuna Burns, “Türkiye için büyüme tahminimizi yukarı yönlü revize etmemiz mümkün. Bence, Türkiye’nin ilk çeyrekteki güçlü ekonomik büyümesi bizim beklentilerimizle uyumlu” yanıtını verdi.

Dünya Bankası’nın Türkiye’nin ekonomik büyümesine ilişkin öngörüsünün düşük olmasının 2013’ten kaynaklı baz etkisi olduğunu vurgulayan Burns, “Biz raporlarımızda 2014 yılının ortalama büyümesini öngörmeye çalışıyoruz fakat 2013 yılına da bakıyoruz. Geçen yılda ekonomik büyüme daha zayıf olduğu için matematiksel olarak bir baz etkisi oluşuyor. Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme verilerinin güçlü gelmesi zorluğun atlatıldığına ilişkin cesaret veriyor” diye konuştu.

FAİZ KADEMELİ DÜŞEBİLİR

Türkiye’nin ekonomik büyüme potansiyelinden övgüyle bahseden Burns, çok açık bir şekilde yüzde 4 üzerindeki büyümeyi “iyi bir oran” olarak niteledi.

Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemdeki faiz politikasına da değinen Burns, dış dengenin iyi bir durumda olduğunu, kurdaki değer kaybının enflasyonist yansımasının da azalmaya başlayacağını, bu durumun enflasyonunun azalmasına yardımcı olacağını aktardı.

Dünya Bankası Küresel Makroekonomi Bölümü Direktörü Burns, “Bu ortamda faizlerin kademeli olarak düşmesini bekleyebilirsiniz. Ben tabii kesinlikle bu şekilde olmalı demiyorum. Eminim bunu Merkez Bankası’ndaki meslektaşlarımız yakından takip ediyordur” ifadesini kullandı.

Beklenti üzerinde güçlü performans

ABN AMRO Avrupa ve Ortadoğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen, Türkiye’nin ilk çeyrek büyümesinin beklentilerin üzerinde geldiğini belirterek, bu oranın Türkiye’nin büyümedeki güçlü potansiyelini ortaya koyduğunu söyledi.

Türkiye’nin politik kargaşa, Fed’in parasal genişlemeyi azaltması, cari açık gibi iç ve dış etkilere karşı dayanıklı olduğunu belirten Dijkhuizen, Türkiye’deki piyasa güveninin olumlu bir hava yakaladığını ancak piyasalarda TCMB’nin ocak ayında gerçekleştirdiği faiz arttırımının etkilerinin görüldüğünü vurguladı.Dijkhuizen, hızlı büyüyüp fazla istikrarsızlık yaşaması yerine Türkiye’nin, daha az büyüyüp daha az istikrarsızlık yaşamasının daha iyi olacağını sözlerine ekledi.

MERKEZ ÜZERİNDE BASKI AZALIYOR

IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch de, Türkiye’nin ilk çeyrekteki yüzde 4,3 büyüme performansının, Tükiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) üzerindeki faiz indirimi baskısını az da olsa hafifleteceğini kaydetti. Birch, Türkiye’nin ilk çeyrek büyümesinin güzel bir sürpriz olduğunu aktardı. Beklentilerin üzerinde gelen büyüme rakamının Türkiye’nin ihracatındaki artıştan kaynaklandığını, Avrupa’dan gelen talepteki canlanmanın da Türkiye’nin büyümesini olumlu etkilediğini dile getiren Birch, ancak iç talep tarafına bakıldığında sadece kamu tüketiminin büyümeyi olumlu etkilediğini dile getirdi.

Andy Birch, özel tüketimin zayıf bir büyüme gerçekleştirdiğini söyledi.

Yorumlara Git

Ortadoğu’da Büyük felaket! Birleşmiş Milletler acil toplandı

Milyoner’de ilginç anlar… Yarışmacının cevabı sunucuya kahkaha attırdı

HÜDAPAR’a aslan, DEM'e kedi

Malum zihniyetin engellendiği yerli sanayi son 20 yılda ayağa kalktı! CHP takoz engellendi savunma sanayii şahlandı

Kassam'dan işgal rejimine darbe