AKİT MENÜ

Ekonomi

Muayenesiz araçlara ‘yapılandırma’ isteği

Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, vergi borçlarına yapılandırma getirilirken muayenesiz araçların gecikme bedellerinin silinip, ücret borçları yapılandırıldığı takdirde 4 milyona yakın aracın muayeneye gidebileceğini açıkladı.

2014-06-15 21:54:42

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, vergi borcu ve gecikmiş muayene borçları sebebiyle 3,8 milyon aracın trafikte adeta bomba gibi dolaştığını belirterek, “Vergi borcuna torba yasada yapılandırma getirilirken muayenesiz araçların gecikme bedelleri silinip, muayene ücret borçları yapılandırılırsa 4 milyona yakın araç muayeneye gidebilir” ifadesini kullandı. Apaydın, trafikte bulunan yaklaşık 18 milyon 148 bin aracın 3,8 milyonunun muayenesiz olarak dolaşmasının tek sebebinin vergi borcu ve muayene ücretleri borcu olduğunun altını çizdi.

ZOR GÜNLER YAŞIYORLAR

Apaydın açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şoför esnafı zaten yedek parça fiyatları, akaryakıt, yüksek vergi oranları nedeniyle zor günler yaşadığı için iki yakasını bir araya getiremiyor. Bunun için de çoğu zaman vergi borcunu dahi ödeyemiyor. Vergi borcunu ödeyemediği için de aracının muayenesini yaptıramıyor. Şimdi TBMM gündeminde vergi borçlarının yapılandırılması çalışmaları yapılıyor. Yetkililerimiz araç muayene borçlarının gecikme bedellerinin silinerek yeniden yapılandırılması getirilirse hem ticaret yapan esnaf rahatlayacak hem de trafikte muayenesiz araç kalmayacaktır.”

BORÇTAN KAÇIYORLAR

Apaydın, karayollarında 3,8 milyonu aşkın aracın muayenesiz trafikte dolaşmasının, ortalama beş araçtan birinin kurallara uymadığı anlamına geldiğine dikkati çekerek, “Bu insanların çoğunluğu isteyerek değil, borçlarından ve ekonomik sıkıntı içerisinde olduklarından muayenesiz trafiğe çıkmaktadırlar. Araç muayenelerinin zamanında yapılamaması nedeniyle biriken gecikme bedellerinin yeniden yapılandırılması önem kazanmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

TŞOF BAŞKANI APAYDIN: YILLIK YÜZDE 60 ÇOK YÜKSEK

Fenni muayene süresini geçiren araçlara aylık yüzde 5 ceza kesildiğini belirten TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, bu tutarın yıllık yüzde 60’ı bulduğunu, yıllık enflasyonun yüzde 7,40’lara, yıllık faizin de yüzde 6’lara düştüğü bir dönemde bu cezaların fazla olduğunu kaydetti.

Online 3 milyar TL ceza tahsilatı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve bazı idari para cezalarının tahsil edildiğini anımsatarak, “İnternet sayfamız üzerinden sanal POS ile 2013’te 2 milyar 959 milyon 474 bin 34 lira tahsilat gerçekleştirildi” dedi. Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı, ilgili, ilişkili kamu idarelerinde sunulan hizmetlerin, yürütülen iş ve işlemlerin elektronik ortama aktarılması, paydaşların bu sistemlerden yararlanmasına son yıllarda büyük önem verildiğini belirten Şimşek, bu uygulamalar sonucunda işlemlerin sadeleştiğini, bürokratik yükün azaltıldığını vurguladı.

Yorumlara Git

Milyoner’de ilginç anlar… Yarışmacının cevabı sunucuya kahkaha attırdı

HÜDAPAR’a aslan, DEM'e kedi

Malum zihniyetin engellendiği yerli sanayi son 20 yılda ayağa kalktı! CHP takoz engellendi savunma sanayii şahlandı

Kassam'dan işgal rejimine darbe

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Narin Güran açıklaması