AKİT MENÜ

Ekonomi

İkiz açığa izin yok

Makro istikrarı ve mali disiplini koruyacaklarını belirten Maliye Bakanı Şimşek, ikiz açık olarak tarif edilen cari açık ve bütçe açığının aynı anda ciddi bir sorun olacağını söyledi.

2014-06-17 22:23:57

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye’ye yatırım, sermaye çekmemiz lazım. Global tasarrufları Türkiye’ye çekmek için her şeyden önce makro istikrarı koruyacağız. İkiz açığa izin vermeyeceğiz” dedi.

İkiz açık, yani cari açık ve bütçe açığının aynı anda ciddi bir sorun olduğunu belirten Şimşek, “Her ne kadar Türkiye’de kamu borcu çok düşük düzeyde ise de bizim mali disiplini devam ettirmemiz lazım” diye konuştu.

Şimşek, Şekerbank tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı Konferansı”nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en büyük sorunu olan cari açığın arka planında düşük tasarruf olduğunu dile getirerek mutlaka iç tasarruf oranlarının artırılması gerektiğini söyledi.

PİYASALAR DERİNLEŞMELİ

Şimşek, ikinci olarak sermaye piyasalarını geliştirmek ve derinleştirmek gerektiğini vurgulayarak, “Üçüncü olarak, Türkiye 10 yıl sonra yatırım yapılabilir kategoride. Yani kredi notu itibariyle ‘yatırım yapılabilir’in en düşük düzeyini yakaladık. Bunu devam ettirmemiz ve artırmamız lazım. Ayrıca yatırım iklimini, iş yapmayı kolaylaştıran daha çok reformu yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Global fonların Türkiye’den yönetilmesini de kolaylaştırdıklarını anlatan Şimşek, “Global fon yönetiminin Türkiye’de yapılması halinde tamamen vergisiz bir ortamı oluşturduk. Bu da çok önemli. Aynı şekilde girişim sermaye fonlarına çok güçlü destekler veriyoruz. Bununla da yetinmedik. Start-up’lara, yeni kurulan şirketlere hem tecrübeyi, hem sermayeyi aktarmamız lazım. Bu nedenle de çok güçlü teşvikler veriyoruz” şeklinde konuştu.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Öncelikli olarak kurumların kalitesini artırması, işgücünün daha iyi kullanılması gerektiğini ifade eden Şimşek, “O nedenle Avrupa Birliği uyum süreci çok kritik” dedi. Türkiye’de yolsuzluk algısına da değinen ve bu ölçümün Uluslararası Saydamlık Örgütü tarafından yapıldığına dikkati çeken Şimşek, Türkiye’nin 2002 yılında 102 ülke arasında 65. sırada yani yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler arasında olduğunu hatırlattı ve “Türkiye 177 ülke arasında 10 yıl sonra 53. sırada. Yolsuzlukla daha çok mücadele etmemiz lazım” dedi.

Talihsiz bir gelişme

Bu yıl için jeopolitik gerginliklerin maalesef ekonomi için bir risk faktörü olduğuna vurgu yapan Maliye Bakanı Şimşek, “Irak’ta olup bitenler cari açığımızı olumsuz etkileyecek. Eğer bu son gelişmeler hızlı bir şekilde kontrol altına alınmazsa, maalesef bu bizim için talihsiz bir gelişme, bu bir dış şok. Makro ihtiyati birçok tedbir aldık. Yani enflasyonun düşüş trendine girmesi ihtimali hazirandan itibaren son derece yüksek” dedi.

Yorumlara Git

Ortadoğu’da Büyük felaket! Birleşmiş Milletler acil toplandı

Milyoner’de ilginç anlar… Yarışmacının cevabı sunucuya kahkaha attırdı

HÜDAPAR’a aslan, DEM'e kedi

Malum zihniyetin engellendiği yerli sanayi son 20 yılda ayağa kalktı! CHP takoz engellendi savunma sanayii şahlandı

Kassam'dan işgal rejimine darbe