AKİT MENÜ

Ekonomi

Obama ‘müdahale’ dedi, altın zirve yaptı

ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki gece Irak’a hedefe odaklı olmak kaydıyla askeri müdahale seçeneğinin düşünülebileceğini söylemesi, Irak’a, sayıları 300’e kadar olmak üzere ilave Amerikalı askeri danışman göndermeye ve Bağdat ile Kuzey Irak’ta ortak operasyon merkezleri oluşturmaya hazır olduklarını belirtmesi, ardından Irak Başbakanı Maliki’yi eleştirerek, “Ancak iyi bir ajandası olan liderler bu krizde Irak’a önderlik yapabilir” şeklindeki açıklaması altın ve petrol fiyatlarını yükseltti.

2014-06-20 23:08:22

ABD Başkanı Barack  Obama’nın önceki gece Irak’a hedefe odaklı olmak kaydıyla askeri müdahale seçeneğinin düşünülebileceğini söylemesi, Irak’a, sayıları 300’e kadar olmak üzere ilave Amerikalı askeri danışman göndermeye ve Bağdat ile Kuzey Irak’ta ortak operasyon merkezleri oluşturmaya hazır olduklarını belirtmesi, ardından Irak Başbakanı Maliki’yi eleştirerek, “Ancak iyi bir ajandası olan liderler bu krizde Irak’a önderlik yapabilir” şeklindeki açıklaması altın ve petrol fiyatlarını yükseltti.

2 HAFTADA YÜZDE 5,5 PRİM

Obama’nın açıklamalarının ardından altının ons fiyatı 1.322,12 dolara kadar tırmandı. Brent petrol de 114 dolar sınırını geçti. 2 haftada yüzde 5,5 prim yapan altın dün itibariyle 1.310 dolar sınırına kadar geri çekilmesine rağmen enstrümanda ateş devam ediyor.  

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda BIST Altın Piyasası Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 2,07 değer kazandı. Altının kilogramı 90 bin 150 liraya, çeyrek altın 150 liraya yükseldi.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, Uluslararası piyasalarda özellikle Amerika’nın Irak ile ilgili açıklamalarının ardından ani bir dalgalanma olduğunu dile getiren Başman, “Amerika’nın Irak’ta hava harekatı yapabileceği haberleri üzerine altın ve petrol fiyatlarında ani bir yükseliş yaşandı. Şu an petrol bölgelerinde büyük güvenlik zaafiyeti var. Bu da petrolün prim yapmasını sağlıyor. Petrol fiyatlarının yükselişi de altın fiyatlarına direkt yansıyor” dedi.

DOLARDA DÜŞÜŞE ENGEL IRAK

Bu arada; bankalararası piyasada dolar/TL, jeopolitik riskin devam etmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) muhtemel faiz indirimi beklentisinin etkisiyle 2,15 seviyesinin hemen altında, faiz ise 8,6 ile yukarı yönlü hareket ediyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) çarşamba akşamı sona eren toplantısında uzun vadeli faiz tahminlerini aşağı yönlü revize etmesinin ardından gevşek para politikasının devam edeceğine yönelik beklentilerle güne düşüşle başlayan dolar da Irak’a ilişkin artan tedirginlikle yükselişe geçerek gün içinde en yüksek 2,1472 seviyesini gördü.

RİSKLER KISA VADEDE ORTADAN KALKMAZ

Analistler, jeopolitik risklerin kısa vadede ortadan kalkmayacağı ve gelecek haftaki TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi faiz indirimi beklentilerinin sürmesinin kurdaki düşüşleri sınırlamaya devam edeceğini belirtiyor.

Yorumlara Git

Milyoner’de ilginç anlar… Yarışmacının cevabı sunucuya kahkaha attırdı

HÜDAPAR’a aslan, DEM'e kedi

Malum zihniyetin engellendiği yerli sanayi son 20 yılda ayağa kalktı! CHP takoz engellendi savunma sanayii şahlandı

Kassam'dan işgal rejimine darbe

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Narin Güran açıklaması