AKİT MENÜ

Ekonomi

‘Çözüm süreci olağanüstü cesaretli, ciddi bir girişim’

Türkiye’de şiddetsizliğin oluşturduğu huzur ortamının, bir arada yaşama kararlığı ile ilgili değerin iyi bilinmesinin son derece önemli olduğunu belirten TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, “Muhalefet bu çözüm sürecine dahil değil’ diyoruz. Fakat bunları bir kenara bırakırsak esasında sürecin bir doğal ilerleme dinamiği olduğunu kabul etmek gerekir” dedi.

2014-06-25 22:56:01

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye’nin temel yapısal problemlerinden birinin hukuk sistemi olduğunu belirterek, hukukun üstünlüğü ve hukuk güvenliği konularının ülkenin itibarı açısından da son derece önemli olduğunu söyledi. Dinçer, düzenlediği basın toplantısında, iç tasarrufların Türkiye’nin yatırım ihtiyacını karşılayamadığını ifade etti. Yapılan hesapların yüzde 5’lik bir büyüme için Türkiye’de milli gelirin yaklaşık yüzde 20-22’si kadar yatırım yapılması gerektiğini gösterdiğini belirten Dinçer, Türkiye’nin cari işlemler açığını finanse edebilmesi ve yüzde 5 büyüyebilmesi için milli gelirinin yüzde 7’si kadar bir dış kaynağa ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Haluk Dinçer, hukuk sisteminin bir siyasi tartışmanın, bir seçim propagandasının, bir iç çekişmenin unsuru olmaması gerektiğinin altını çizerek, hukuk ve yargı alanında çok ciddi reform ihtiyacı olduğunu ifade etti. “Çözüm Süreci”ni olağanüstü cesaretli bir girişim olarak değerlendirdiklerini belirten Dinçer, “Biz TÜSİAD olarak Çözüm Sürecine başından beri destek veriyoruz” diye konuştu.

MUHALEFET SÜRECE DAHİL DEĞİL

Barış sürecine yönelik farklı eleştiriler olduğuna işaret eden Dinçer, “Şahsen benim de var. ‘Yeterince şeffaf değil’, ‘Yeterince somut adımlar atılmıyor’, ‘Yeterince hızlı ilerlemiyor’, ‘Ne oluyor bitiyor, kimse bilmiyor’ ve ‘Muhalefet bu çözüm sürecine dahil değil’ diyoruz. Fakat bunları bir kenara bırakırsak esasında sürecin bir doğal ilerleme dinamiği olduğunu da kabul etmek gerekir. Esas olarak şiddetsizlik ortamının yarattığı bu huzur ortamının, bir arada yaşama kararlığının değerinin iyi bilinmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Çözüm Süreci, sonunda bir matematik denklem değil. Yola çıkacaksınız ve sorunu yolda konuşarak, diyalogla, tüm alternatifleri değerlendirerek çözeceksiniz ve mesafe katedeceksiniz” dedi.

Güneydoğu’da sağlanan şiddetsizlik ortamının kalıcı bir barış ortamına dönmesini mümkün kılacağını ifade eden TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, bu pozitif senaryonun gerçekleşmesi için çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

Bölgesel gelişmelere kayıtsız kalamayız

Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde durumun “çığırından çıkmaya” doğru gittiğini ifade eden TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, “Suriye’de bir barış ümidi kalmamışken bir de ABD’nin Irak’tan çekilmesinden sonra Maliki yönetimi ülkeyi istikrara kavuşturamadı. Suriye’de hem Irak’ta boşluğu radikal unsurlar doldurmaya başladı. Sınırlar belirsizleşirken her iki ülke topraklarında insanlık dışı uygulamalar var. Türkiye bu gelişmelere kayıtsız kalamaz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi bir fırsat

Haluk Dinçer, Türkiye’deki ağır kutuplaşma ortamının, önemli reformların hayata geçmesini engelleyecek potansiyeli bulunduğuna dikkati çekerek, her toplum kesiminin empati yapması ve uzlaşma anlayışı içinde olması gerektiğini söyledi. TÜSİAD olarak gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerini bu ağır kutuplaşmayı çözme anlamında bir fırsat olarak gördüklerini belirten Dinçer, “Halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanı, kim olursa olsun, kutuplaşmaya karşı uzlaşmacı bir tutum benimsemelidir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlara Git

Otomobil alıp satacaklar aman dikkat: 27 Eylül'den itibaren zorunlu olacak! İşte 10 soruda Güvenli Ödeme Sistemi

Laikçi baskıya boyun eğildi! Yusuf Ziya Gümüşel Hoca’ya hapis zulmü

Tekgıda-İş’ten Sendika Terörü… Sendikacılar, herkese küfür ve tehdit yağdırdı

Sinan Ateş'i kim öldürdü? Bilirkişi raporu ortaya çıktı

İsrailli işgalciler Lübnan topraklarına da göz koydu! Zaten yapıyorlardı resmi olarak ta duyurdular