AKİT MENÜ

Gündem

Baskının hesabı sorulacak

Kırgızistan ziyareti sırasında aralarında Ankara Temsilcimiz Yener Dönmez’in de bulunduğu gazetecilere önemli açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, CHP’lilerin Silivri’de kanunları ve anayasayı ihlal ettiklerini belirterek, “Bu işin peşini bırakmayacağı

2013-04-10 22:07:04

YENER DÖNMEZ - BİŞKEK’TEN BİLDİRİYOR
Orta Asya ziyaretinin ilk ayağı olan Kırgızistan’da temaslarda bulunan Başbakan Erdoğan, gidiş yolunda ve Bişkek’te gazetecilerin Silivri’deki olaylar, çözüm süreci ve ABD ziyaretine ilişkin sorularını cevapladı.
EMSAL OLUR YOKSA
CHP’lilerin Silivri’de çıkardığı olaylara tepki gösteren Erdoğan şöyle dedi: “Yaşananlar açıkça anayasanın, kanunların ihlalidir. Biz bu işin peşini bırakmayız. Eğer iş fezlekelerin meclise gelmesi noktasına varırsa, üzerimize düşeni yaparız. Aksi halde ‘basan kazanır’ denir ve herkes böyle şeylere tevessül edebilir. Emsal olur yoksa. Bizim partimizle ilgili kapatma davası açıldı. Anamuhalefet partisi lideri; ‘Ankara’da hakimler de var’ dedi. Ama biz hiçbir hukuksuzluğa tevessül etmedik. Hukuka saygılı olduk.”
SİLİVRİ’DE KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI YOK
Başbakan, “Bu ülkede hukuk, bu kadar ayağa düşmez. Hukuku ayağa düşürmek isteyenlere karşı gereğini yerine getiririz. Bu arkadaşlar Meclis’te kürsü dokunulmazlığını kullanıyorlar. Sanıyorlar ki Silivri’de de dokunulmazlık var. Silivri’de kürsü dokunulmazlığı yok. Ceza kanununda da bu konuda çok ağır hükümler var. Anayasanın 138. maddesi çok net. Ayrıca TCK 227 var” diye ekledi.
SÜREÇ İYİ İLERLİYOR
Çözüm sürecinin iyi ilerlediğini belirten Başbakan Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu illerini ziyaret edeceğini açıkladı. Erdoğan, silahsız çekilme konusunda kararlı olduklarını yineleyerek, askerin yazılı emir beklediği konusunda da “Verilmesi gereken emir olursa askerimize polisimize veririz” dedi.
VALİLERE “AKİL İNSANLAR” TALİMATI
Başbakan akil insanlar heyetiyle ilgili de “Valilere talimat verildi. Hassasiyet gösterecekler. Akil insanlar tamamen kendi gündemlerini belirleyip ona göre çalışacaklar. Bizden bir bilgi talep ederlerse onu vereceğiz” diye konuştu.
 İşte Erdoğan’ın diğer sorulara verdiği cevaplar...
 SINIRDIŞI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
• PKK’nın sınırdışına çıkması ne zaman başlar? Kandil’in mektubu geldi içeriği hakkında bilginiz var mı?
-Ben dönmeden arkadaşlar bir adım atmazlar. Ama onlar bu arada sınırdışına çıkacaklarsa çıkarlar. Dönüşte bakacağız.
• Rakamlar konusunda farklı şeyler söyleniyor. Size yansıyan veriler nasıl?
-1500/2000 civarında. Ama daha fazla da olabilir. Kayda girmeyenleri de düşündüğümüzde
• Bölgeye ziyaret planlıyor musunuz?
-Benim büyükşehir ziyaretlerim var. Bölgeye de gideceğim. Diyarbakır, Van, Urfa’ya gideceğim.
• John Kerry’in ziyaretleri ile Suriye, Çözüm Süreci ve Ortadoğu Barış Süreci’nde hızlanma bekleniyor mu?
Bekleyebiliriz. 15 gün sonra yine gelecek. Türkiye’de Suriye’nin dostları ile ilgili bir toplantı yapılacak.
• Suriyeli PKK’lıların Kuzey Suriye’ye yerleştiği değerlendiriliyor. Türkiye’den çıkanların da oraya gideceği yönünde değerlendirmeler var?
-Türkiye’deki Suriyeli PKK’lılar büyük ölçüde çekildi ve Suriye’ye gittiler.
MEŞGALESİ OLMASA FATİH TERİM’İ
AKİL ADAMLARA ALIRDIM
•  Terim’in tartışılan hareketlerini gördünüz mü?
-Fatih’in meşgalesi olmasa Akil Adamlara alırdım. Sadece sporla ilgili değil, bütün meselelerde siyasi derinliği olan bir adam.
• Anayasa ile ilgili süre bitti. Komisyon nisan sonuna kadar çalışmayı planlıyor. Anayasa yapılabilecek mi?
-Süre zaten bitti. Ama biz döndükten sonra  Cemil Bey’le bir araya geleceğiz. Bizim açımızdan süre bitti.
VALİLERE TALİMAT VERİLDİ
• Akil insanlarla ilgili bir güvenlik tedbiri alınacak mı? MHP liderinin sert açıklamaları oldu bu heyete karşı?
-Valilere talimat verildi. Hassasiyet gösterecekler. Akil insanlar tamamen kendi gündemlerini belirleyip ona göre çalışacaklar. Bizden bir bilgi talep ederlerse onu vereceğiz.
• Sürece kamuoyu desteği nasıl?
-Kamuoyu geneli yüzde 58 çıkıyor. Şimdi bu bölgelere taramalar ve ziyaretlerden sonra bu oran artar.
• CHP Genel Merkezi’ni ziyaret edecek misiniz?
-Ben CHP yöneticilerine kadrolarına inanmıyorum ki. Şu ana kadar verdikleri hiçbir sözü tutmadılar. Sayın Kılıçdaroğlu yeni genel merkeze bekliyormuş. Öyle bir şey yok. Bizim Genel Merkezimiz bombalandı. Senaryo deyip sulandırmak istediler, bir geçmiş olsun dileğinde bile bulunmadılar. Önceden birimizin ölüsü olunca birbirimizi arardık. Şimdi bu hukuku da ortadan kaldırdılar. Saygı bazında, siyaseti nasıl sürdüreceğiz?
• Çözüme Ege ve Akdeniz’de destek nasıl?
-Akdeniz’de iyi ancak Karadeniz ve Ege’de düşük. Karadeniz’de 43/43 Ege’de biraz sorun var. CHP ve MHP faktörü var başka bir şey de yok. Aynı şeyi referandum da yaşadık.
ÖNCE ABD, SONRA GAZZE
• Gazze’ye ne zaman gideceksiniz?
-Galiba Amerika seyahati sonrasına kalacak.
• Fenerbahçe maçında nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?
-Tur atlayalım yeter.
• Tur atlarsa gider misiniz maçlara?
-Final oynarsa giderim.
‘Başarımızın sırrı güven ve istikrar’
YENER DÖNMEZ / BİŞKEK
Başbakan Erdoğan, Orta Asya ziyaretinin ikinci gününde Kırgızistan’da çeşitli temaslarda bulundu. Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası yatırımcıyı çekmesinin 2 sırrını, güven ve istikrar olarak açıkladı.
Kırgızistan Başbakanı Cantoro Satıbaldiyev ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yapan Başbakan Erdoğan, “Kırgızistan ile iki kardeş ve dost ülke olmanın ötesinde kader birliği, gönül birliği yapmış iki ülkeyiz. Bağımsızlığını kazandığı 22 yıllık süreç içerisinde kalbimiz Kırgızistan’da atmıştır ve sıkıntılı anlarında, günlerinde Kırgızistan’ın yanında olmak her zaman bizim bir görev telakkimizdir” dedi.
Başbakan Erdoğan, Kırgızistan da bir dizi temaslarda da bulundu. Başbakan, Bişkek’teki temasları kapsamında Kırgızistan Başbakanı Cantoro Satıbaldiyev ile Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’ni ziyaret etti. Ünversitenin sınıflarını geçen Erdoğan ve Satıbaldiyev, bazı Türk ve Kırgız öğrenci ve aileleriyle sohbet etti. Kendisine seslenen küçük bir kız çocuğunu yanına çağıran Erdoğan, çocuğun okuduğu şiiri dinledi. Annesinin “Benim çocuğum ve ikinci evladım” demesi üzerine de Erdoğan, “Ama devam, durmak yok, yola devam. En az üç diyoruz” dedi. Salonda bulunan bir çocuğun da “Biz de 3 kardeşiz” sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, “İnşallah siz de dörtlersiniz” diye cevap verdi. Erdoğan, İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Kırgızları simgeleyen Sönmez Ateş Anıtı’na da çelenk koydu.
Kırgızistan’a 104 işadamı ile gelen Başbakan Erdoğan, Kırgızistan’daki programı kapsamında, Kırgızistan-Türkiye İş Forumu’na da katıldı. Başkent Bişkek’teki Manas Üniversitesi’nde konuşan Erdoğan, özellikle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve potansiyellere dikkat çekti.
‘TÜRKİYE GÜVENLİ BİR LİMAN’
Başbakan Erdoğan, dünyada Türkiye için “güvenli bir liman” denildiğini belirtti. Erdoğan, “Dünyada uluslararası yatırımları en fazla artıran ülkeler arasına girdik ve şu konuşulmaya başlandı, ‘Türkiye güvenli bir limandır’ denmeye başlandı. Şu iki sır kelimeye çok inandım: Bunun bir tanesi güvendir, bir tanesi istikrardır. Eğer ekonomide güveni ve istikrarı sağlayamazsanız o ülkeye yatırımcı girmez” dedi.
‘SU AKAR, KIRGIZ YAPAR’
Başbakan Erdoğan, 10 yıl önce göreve geldiklerinde “Su akar, Türk bakar” denirken, baraj yapımı ve HES’lere önem vermelerinin ardından bu ifadenin bugün “Su akar, Türk yapar” haline dönüştüğünü söyledi. Kırgızistan’ın su potansiyeline işaret eden Erdoğan, hidroelektrik santrallar kurularak enerji kapasitesinin yükseltilebileceğini belirtti. Böylece hem enerji hem de içme ve kullanma suyunun elde edilebileceğine dikkati çeken Başbakan Erdoğan’ın, “Su akar, Kırgız yapar” olsun, bunu başarmak lazım” şeklindeki sözleri, salonda alkışlarla karşılandı.
MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNDE
DÜNYA İKİNCİSİYİZ
Türkiye’nin müteahhitlik sektöründe Çin’den sonra dünyada ikinci sırada olduğunu söyleyen Başbakan, 100 ülkede 246 milyar dolar değerinde 7051 proje yürüten Türkiye’nin 2012 yılında dünyada 27 milyar dolar değerinde 433 yeni proje daha üstlendiğini bildirdi. Türk müteahhitlerin Kırgız kardeşleriyle beraber altyapı üstyapı çalışmaları gerçekleştirebileceklerini belirten Erdoğan, işbirliğinin sağlık ve eğitim alanlarında da geliştirilmesi çağrısı yaptı.
TİCARET HACMİ HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR
Türk müteahhitlerin madencilik ve hidroelektrik santral noktalarında büyük başarıları bulunduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi.
Atambayev ve Erdoğan daha sonra, Kırgızistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey toplantısına başkanlık ettiler.
“BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU
SİZLERİ ÇOK GÜÇLENDİRECEKTİR”
Toplantıda iki ülke ilişkilerini değerlendiren Başbakan Erdoğan, Orta Asya’yı Hazar üzerinden Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile Avrupa’ya bağlayacak orta koridora Kırgızistan’ın da dahil olmasını arzu ettiklerini belirterek, ‘’Bakü-Tiflis-Kars demiryolu sizleri çok güçlendirecektir. Buranın raylı sistemle bu zincire bağlanması inanıyorum ki Kırgızistan’a katkı sağlayacaktır. Orta koridor, dost ve kardeş Orta Asya ülkelerinin Karadeniz ve Akdeniz limanlarına erişimini sağlayacaktır’’ diye konuştu.
“CHP ACZİYET EMARELERİ GÖSTERİYOR”
Erdoğan, Atambayev ile düzenlediği ortak basın toplantısında ise Türkiye’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Ergenekon davası duruşması esnasında mahkeme salonunu basmaya kalkan ‘marjinal gruplara’ destek veren CHP’li milletvekillerini eleştiren Erdoğan şunları söyledi: “CHP’nin milletvekillerinin öncelikle Silivri’deki tavrı, bir mahkemeyi, yargıyı basma eylemiydi. Yargıyı, mahkeme salonunu adeta işgal hareketiydi. Böyle bir hareket olunca ister istemez oradaki mahkeme başkanı da mahkemeye son verdi ve duruşmayı erteledi. Dışarda yapılan eylemler, gösteriler Türkiye’ye yakışır şeyler değildi. Bunlar demek ki anamuhalefet partisine yakışan şeylerdi. Kendilerini çok iyi anlattılar. Biz buna alışığız, dün de parlamentoda başkanlık divanına saldırmaları kürsü işgal etmeleri böyle bir yola tevessül ettiler. Bu CHP’nin asli kimliğini ortaya koyuyor. Bunlar parlamentonun içine şiddeti sokma girişiminden başka bir şey değildir. Bu acizliktir. Acizliğin göstergesidir.”
“ÇÖZÜM SÜRECİ GAYET İYİ İŞLİYOR”
PKK’lı teröristlerin çekilme süreciyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, basında çıkan bazı haberlere açıklama ve düzeltme getirdi: “Türkiye’den Suriyeli olan PKK’lıların hepsi çekildi gibi bir açıklamamız olmadı. Bunun sayısı şu kadardır bu kadardır diye bir açıklamamız da mümkün değil. Bunlar Kandil’den mi geçti Türkiye’den mi geçti bilgileri gizlidir. Bundan sonraki süreç gayet iyi bir şekilde işliyor ama bu süreçle ilgili zaman vermek mümkün değil. Bu bir çözüm sürecidir. Bu sürece Türkiye’de tüm kesimler; bunun içinde medya, Akil İnsanlar, akademisyenler, sporcular herkes bütün STK’lar yer almış vaziyette. Bu desteği veriyorlar. Elimizden geleni yapacağız. Bunun için de sorumluluk makamında olan bir yönetim olarak bu süreçte her şeye rağmen bunu başarmanın gayreti içinde olacağız. TSK’nın şu anda bir talebi söz konusu değildir. Bizden aldığı yetkiyi verdiğimiz yetki çerçevesinde kullanır. Şimdi yeni süreçte gerekli yetkiyi bizden alacaktır. Yetkiyi alıp gereken adımları atacaktır.”
 

Yorumlara Git

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor

HÜDA PAR’dan CHP’ye had bildiren açıklama! Flaş ‘Kemalizm’ çıkışı…

Çarpıcı rapor ortaya çıktı! Trump suikastinde şok eden İran detayı

Pegasus resmen duyurdu! Seferler iptal edildi