AKİT MENÜ

Gündem

Doğu’da gündem çözüm

Doğu ve Güneydoğu’nun nabzını tutmaya devam eden Akit, Batman’da da halkın sürece olan ilgisi ve desteğine şahit oldu. “Yeter! Kardeşlerin birbirini öldürmesinden bıktık” diyen Batman halkı, çözüm istemeyenleri de Allah’a havale etti...

2013-04-11 21:02:37

EROL METİN / BATMAN
Uğradığımız Batman’da da çözüm süreci heyecanı yaşanıyor. Görüşünü aldığımız kişilerin deyimiyle sürecin adı bile yetmiş. Herkeste büyük bir psikolojik rahatlama var. Halkın geleceğe dair umutları artmış durumda. Sabotörlerce zihinleri bulandırılmaya çalışılan Karadeniz, Ege ve Trakya’dakilere bol bol kardeşlik mesajları verildi. Batmanlıları sürecin başarısı için ellerini taşın altına koymuş olarak gördük. İnsanlar acı günlerinde bile sürecin selametle sonlanması için dua ediyor. Batman’ın önde gelen kanaat önderlerinden Beşir Baymaz’ın kanser tedavisi gören 25 yaşındaki yeğeni vefat etti. Beşir Bey’e taziyeye gittik. Kurulan taziye çadırında merhumenin ruhuna Fatiha gönderdikten sonra Beşir Bey’le bir sohbetimiz oldu. Beşir Bey, taziyesinde çözüm sürecini destekleyici açıklamalarda bulundu.
ACI GÜNÜNDE ÇÖZÜM İÇİN DUA ETTİ
Yeğenini kaybeden Beşir Baymaz’ın taziyesinde süreçle ilgili açıklamaları şöyle:
“Hükümetin attığı adımları takdir ediyoruz. Karşı tarafın tavrını da takdir ediyoruz. Özverili çalışmamız lazım. Yıllardır özlemini çektiğimiz bir ortamı yakalamış bulunuyoruz. Çözüm her yönden hayırlı olur. Yatırım gelir, canlanma olur. Anaların gözyaşlarının artık sevince dönüşmesini istiyoruz. Bu sürecin ülkeye, milletimize hayırlı olmasını Allah’tan diliyoruz. Herkesin üzerine düşen fedakârlığı yapması gerekir. Batmanlılar olarak var gücümüzle bu sürecin arkasındayız. Bölgede çok ciddi bir şekilde eğitim ve istihdama ağırlık vermeliyiz. Fenni ve dinî eğitimi bir arada götürürüz. Çünkü bu toplumun mayasında din vardır.” Batman’da aldığımız diğer bazı görüşler de şöyle:
“POLİS VE ASKER DİLLENDİRMİYOR AMA…”
Mehmet Şakir Tırpan (Batman Belediyesi personeli): “Herkes kanın durmasını istiyor. İnsanlar artık huzurlu yaşamak istiyor. Ölüm korkusu olmadan yaşamak istiyoruz. Biz de sıkıntı çıkmaz. Yeter ki provokasyon olmasın. Çözümü istemeyen yok. Kesintiye uğramamalı, devam edilmeli. Burada görev yapan polis, asker ve diğer kamu görevlileri de sürece destek veriyorlar. Ama görevleri nedeniyle fazla bunu dillendirmiyorlar. Çünkü insanlar kaygı içerisinde yaşamak istemiyor.”
“KAVGAYA YOKUM,
BARIŞ İÇİN CANIMI VERİRİM”
Abdülhalim Yavuz (Boyacı): “Kavga için yokum, ama barış için canımı veririm. Yeter, bıktık artık! İki kardeş birbirini öldürüyor. Nedeni nedir? Buna gerek yok. Türk olsun, Kürt olsun  hepimiz aynı toprağın evlatlarıyız. 90’lı yıllarda evimizden dışarı çıkamıyorduk. Saat 5 oldu mu bütün dükkanlar kapalıydı. Bak şimdi her yer ne güzel cıvıl cıvıl. Sabaha kadar insanlar gidip geliyor. Huzur varken neden sıkıntıya girelim? Evlatlarımızı yitirmek istemiyoruz. 3 tane çocuğum var. Büyüteceğim askerde ölecekler. Bu olmamalı. Birbirlerini öldürmelerini istemiyorum.”
“GÜNEYDOĞU GELİŞTİKÇE BU ÜLKE İLERLER”
Batmanlı olan ve sürekli bölgede bulunan Türkiye Gençlik Konseyi Genel Başkanı Rıdvan Söylemez: “Senelerdir bu ülkede fakir ailelerin çocukları öldürüldü ve öldürdü. Ölen ile öldürenin genç ve fakir olduğu bir ülkede bizler de bu bölgenin tozunu yutmuş ve bu bölgenin acılarıyla beraber büyümüş gençler olarak tek temennimiz artık bu ülkede silahların susması ve bölgenin özellikle istediğimiz seviyeye gelmesidir. Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki, Güneydoğu geliştikçe ve ilerledikçe bu ülke gelişir ve ilerler. Bu sürecin herkesin istediği şekilde tamamlanabilmesi için hükümetimiz kesinlikle Ergenekonvari çetelerle mücadelede göstermiş olduğu kararlılıktan vazgeçmemelidir ve devam etmelidir.”
“ŞİMDİ RAHAT RAHAT İŞİME GİDİYORUM”
Ata Akın (Kuaför): “Her görüşten insan yanımıza geliyor. Onun için kimin ne düşündüğünü gayet iyi biliyoruz. AK Partilisi, BDP’lisi, CHP’lisi hepsi bu barış sürecinin güzel bir yere gelmesini istiyor. Oturduğum mahallede hep gerginlik oluyordu. Gerginlikten dolayı bazen işe gidemiyorduk. Şu an ise rahat rahat gelip dükkânımızı açıyoruz. Sürecin çok daha iyi bir safhaya ulaşmasını diliyoruz.”
“ONLARI ALLAH’A HAVALE EDİYORUZ”
Davut Çelik (Pazarcı): “Çözüm olursa güzel günler bizi bekliyor. Kötülükten kime bir şey kazanmaz. Bunun sonu boştur. Çözümün havası bile yetti. Hepimize bir rahatlama geldi. Çözüm istemeyenleri Allah’a havale ediyoruz. 50 bin can gitti bu yolda, ama kimse bir şey elde edemedi. Sonuçta olan iki Müslüman kardeşe oluyor. Canı gönülden bunun bitmesini istiyoruz. Hep beraber huzurlu bir şekilde yaşayalım.”
“TERÖRLE DEĞİL, BAŞARIYLA ANILALIM”
Mehmet Akdemir (Emekli): “Dünya âlem bu kanın durması için dua ediyor. Kötülüğün sonu yok. Ne kadar kan dökülürse bu toplum o kadar tahribat görür. Batman artık terörle değil, başarılarıyla anılsın. Süreç biraz erken başlasaydı daha iyi olurdu. Bu şiddet, bu korku sona ersin.”
“EN ÇOK BİZİM FAYDAMIZA OLACAK”
Fahri Sarar (Çiftçi): “Çözüm artık olsun. İstiyoruz ki kimse ölmesin. Eskiden yaylaya çıkamıyorduk, ama şimdi düzelmiş. Çözüm en çok bizim faydamıza olacak. Onun için herkesten önce şiddetin durmasını biz istiyoruz. Provokatörlere meydan verilmesin. Herkes elini taşın altına koysun. Sebepsiz yere insanlar ölmesin. Herkes köyün dönsün, işiyle gücüyle uğraşsın.”
Ali Rıza Settari (Yöresel ürün satıcısı): “Batman’da farklı düşünen çıkmaz. Hepimiz şiddet ortamının bitmesinden, barış ve huzur ortamının gelmesinden yanayız. İki tarafı da bu konuda destekliyoruz. Kimsenin ölmesini istemiyoruz.”
“ÇÖZÜM BATMAN’IN EĞİTİM
KALİTESİNİ ARTIRIR”
Erol Duk (Batman’da bir dersanede müdür yardımcısı): “Olumlu bir hava esiyor. Halk zaten böyle bir şeyin olacağını bekliyordu. Bu yüzden üzerlerinden büyük bir yük kalkmış gibi davranıyorlar. Önceden bir yürüyüş olduğunda camlar kılıyordu, dükkânlar tahrip ediliyordu. Ama şimdi gösteri olsa bile herhangi bir taşkınlık olmuyor. İnsanlar gösterisini yapıp dağılıyor. Çözümün Batman’ın eğitim kalitesini arttıracağını düşünüyoruz. Çünkü insanların kafası rahat olursa eğitime daha büyük önem verecektir.”

Yorumlara Git

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor

HÜDA PAR’dan CHP’ye had bildiren açıklama! Flaş ‘Kemalizm’ çıkışı…

Çarpıcı rapor ortaya çıktı! Trump suikastinde şok eden İran detayı

Pegasus resmen duyurdu! Seferler iptal edildi