AKİT MENÜ

Gündem

Erdoğan’a tam destek

Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına aday olduğunun açıklanması siyaset ve ekonomi dünyasında büyük ses getirirken, STK’lardan Erdoğan’a tam destek geldi. Yabancı haber ajansları ve dünya basını Erdoğan’ın adaylığını ilk haber olarak duyurdu.

2014-07-01 21:53:39

HABER MERKEZİ - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Benim şahsi kanaatim birinci turda, önemli bir farkla Sayın Başbakanımızın cumhurbaşkanı seçileceği ve Türkiye Cumhuriyeti devletimizin halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olacağıdır. Kapalı kapılar ardında birtakım iktisadi, siyasi elitlerin bir araya gelerek cumhurbaşkanı adayı belirledikleri Türkiye’den şimdi doğrudan doğruya halkın oylarıyla seçilecek bir cumhurbaşkanı seçimine gidiyoruz. Bu dahi başlı başına çok önemli devrim niteğinde adımdır” dedi.

l   Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’de herkesin kalbinde, cumhurbaşkanlığını en yüksek liyakatle yapacağına inanılan şahsiyet olduğunu ifade etti. Türkiye’nin, ilk defa halkın doğrudan seçtiği büyük siyasi girişime, büyük bir siyasi başarı kariyerine sahip cumhurbaşkanına kavuşmuş olacağını kaydeden Eker, milletten aldıkları işaretlere göre de seçimin ilk turunda kazananın Başbakan Erdoğan olacağına inandıklarını dile getirdi.

l Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Türk milletinin, yaptıklarıyla ve bundan sonra yapacaklarını da hesaba katarak Sayın Başbakanımızı halkın ilk seçeceği cumhurbaşkanlığı makamına layık göreceğine yürekten inanıyorum.”

l Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Çocukluğundan, gençliğinden beri siyasetin içinde olan birisinin, her seçimde başarı üstüne başarı katarak siyasette yol alan bir genel başkanın cumhurbaşkanlığı koltuğuna halk tarfından oturtulması çok anlamlı olacak. O inanç içerisindeyim. Çok uzun zamandır kendisiyle siyaset yapmanın getirmiş olduğu bir birliktelik vardı, şimdi sanki ortadan kalkıyor gibi bir boşluk oldu ama her zaman olduğu gibi o toparlayıcı cümlelerle kucaklayıcı cümlelerle nasıl milletimizin bağrında, gönlünde taht kurduysa yol arkadaşlarıyla ilgili de son derece güzel birliktelik cümleleriyle adaylığını açıklamış oldu” dedi.

‘MUHTAR BİLE OLAMAZ’ DENMİŞTİ!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, “Muhtar olamaz denilen kişi, milletin seçmiş olduğu ilk cumhurbaşkanı olacak. Bu da millete dayatan statükonun aslında bugün yenildiğinin işaretidir. Cumhurbaşkanı adayımız, vermiş olduğu mesajla 77 milyonu temsil edecek, Türk’ün, Kürt’ün, Alevi’nin Sünni’nin, bütün kesimlerin cumhurbaşkanı olarak güzel bir netice alacak.”

l AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, “Yüksek bir oyla seçimi alacağımıza ve çok yoğun destek olacağına inanıyorum. Milletimize hayırlı, uğurlu olsun.”

l AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni, “Teşkilat olarak gönlümüzden geçen, Başbakanımızın aday olmasıydı.”

STK’LAR MEMNUN

l TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye y eni bir döneme giriyor. Türkiye’de ilk olarak Cumhurbaşkanı halk tarafından ve halk oylamasıyla seçilecek. Türkiye’nin 2023 hedefleri var. Bu hedeflere ulaşabilmesi için de mutlaka Türkiye’nin büyümesi gerekiyor ve yeni yatırımlara ihtayacı var. Türkiye’deki huzur, güven ve istikrarın devamını istiyoruz.”

İTHAL ADAYLARIN ŞANSI YOK

l İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Çamur Ali Kopuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığına tam destek verdiklerini belirterek, “Erdoğan’ın adaylığı zaten bekleniyordu ve Türkiye için gerekliydi. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi. Kopuz, tepeden inme, dışarıdan ithal ya da marjinal adayların, cumhurbaşkanlığı yarışında hiçbir şansı bulunmadığına da işaret etti.

PİYASALAR İÇİN SÜRPRİZ DEĞİL

Standard Bank Gelişen Piyasalar Başekonomisti Timothy Ash, “Erdoğan’ın adaylığı kısa vadede piyasaların öngörülebilirliğini artırdı. Piyasalar Erdoğan’ın adaylığını istikrarın devamı olarak algılıyor. Anketlere göre Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanması bekleniyor.”

ÇÖZÜM SÜRECİ HIZLANACAK

l Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Mehmet Uçum, “Başbakanımızın, cumhurbaşkanı olması çözüm sürecini hızlandıracak ve daha geniş bir çerçevede yürütülmesini sağlayacaktır. Bu açıdan da son derece olumlu buluyorum. Başbakanımız artık parti genel başkanı düzeyine siyaset yapma aşamasını geçmiş durumdadır. Türkiye’nin makro anlamdaki sorunlarının çözümü için parti üstü siyasete ve bunu taşıyabilecek güçlü bir lidere ihtiyaç vardı. Başbakanımız da bu sorumluluğu yerine getirecek deneyime ve kararlılığa sahiptir” diye konuştu.  

Dış basında geniş yankı buldu

Başbakan Erdoğan’ın AK Parti tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanması, uluslararası basında geniş yankı buldu.

l   İngiliz yayın kurumu BBC, “Erdoğan Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı için yarışacak” başlığıyla duyurdu.

l   Alman Spiegel dergisi, “Başbakan Erdoğan’nın görev süresinin bitmesinden sonra da ülkenin zirvesinde kalmak istediği ve bunu da başaracak gibi görüldüğü” değerlendirmesini yaptı.

l   Bild ise Erdoğan’ın AK Parti’nin adayı olarak resmen açıklandığına vurgu yaptı.

l   Fransız Le Figaro gazetesi, Erdoğan’ın en az 5 yıl daha Türkiye’yi yönetmeye talip olduğunu yazdı. Türkiye’de ilk defa halk oylamasıyla bir cumhurbaşkanının seçildiğine değinilen haberde, “Erdoğan’ın son yapılan ankete göre yüzde 56’dan fazla oy almasının beklendiğine” işaret edildi.

BOĞAZIN GÜÇLÜ ADAMI

l   Avusturya Der Standard gazetesi, “Erdoğan devlet başkanı olmak istiyor” ifadelerini kullanırken, Kurier gazetesi de Erdoğan için “Boğaz’ın güçlü adamı” ve “Türk Cumhuriyeti’nin en etkili figürü Recep Tayyip Erdoğan” ifadeleri kullanıldı.

l   Azerbaycan basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı gösterilmesini flaş haber olarak duyurdu.

YENİ BİR SAYFA AÇACAK

l   Rus resmi haber ajansı Ria-Novosti, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye tarihinde yeni bir sayfa açacak” başlığıyla verdiği haberde, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarına geniş yer ayırdı.

l   İran’ın İngilizce yayın yapan televizyon kanalı Press Tv, “Başbakan Erdoğan’ın seçimleri kazanması ve siyasi liderliğini 2019’a kadar sürdürmesinin beklendiğine” yer verildi.

l   Balkanlar’daki gazete, televizyon ve haber sitelerine servis edilen Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığı haberi, ilk sıralarda yer buldu.

Erdoğan için özel seçim logosu

ANKARA  - Ak Parti’nin 311 milletvekilinin teklifiyle cumhurbaşkanı adayı gösterilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aday tanıtım toplantısındaki konuşmasını, seçim kampanyasında kullanacağı, kendisi için özel hazırlanan logo altında gerçekleştirdi. Kırmızı, beyaz ve koyu mavi renklerin kullanıldığı logoda, yeni Türkiye’nin doğuşu güneşin doğuşuyla, Erdoğan’ın hayatı yol ve yolculukla simgelenirken, Türkiye’yi güneş ve yol ile tarif edilen hedeflere götürecek liderin Erdoğan olduğu büyük harflerle “ERDOĞAN” yazılarak ifade edildi.

RENKLERİN ANLAMI

Logodaki kırmızı renk ile güneşin doğuşu, yükselişi, sıcaklığı, samimiyeti, gücü, kararlılığı ve Türk bayrağının kırmızısı anlatılırken, beyaz renk ile barış, kardeşlik, birlik, tevazu ve iyilik vurgulandı. Beyaz renk ile ayrıca istikrar, devamlılık ve Türk bayrağındaki beyaza vurgu yapıldı. Koyu mavi renk ile büyük harflerle yazılan “Erdoğan” ifadesi gökyüzünün engilliğini, hedeflerin büyüklüğü, güvenilirliği, saygınlığı, karizmayı ve bağlılığı temsil ediyor. Erdoğan’ın konuşması sırasında, sahneye kendisi için hazırlanmış logonun yanı sıra “Milli İrade, Milli Güç. Hedef 2023, 2053, 2071” yazısı da yansıtıldı.

Erdoğan’ın adaylık dilekçesi Çiçek’e sunuldu

YENİ AKİT / MECLİS BÜROSU - Ak Parti Grup Başkanvekilleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren ve 311 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek’e sundu. Çiçek’e dilekçeleri AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli teslim etti. 

İSTİŞARELER SONRASINDA KARAR VERİLDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olarak belirlenmesinde geniş kapsamlı, katılımlı, istişare, değerlendirme ve danışma süreci gerçekleştirildiğini belirterek, “İstişareler tamamlanmış ve bunun sonucunda büyük bir mutabakatla Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 12. Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine karar verilmiştir. Gösterme biçimi de bugüne kadar Türk siyasetinde gündeme gelmeyen yöntemle sonuçlandırılmıştır. Çünkü genelde cumhurbaşkanları tepeden inmeci ve dayatmacı bir yaklaşımla topluma kabul ettirilmeye çalışılmıştır. CHP ve MHP’nin çatı adayı olarak ortaya koyduğu isim için de aynı şey geçerlidir. Tam anlamıyla tepeden inmeci ve dayatmacı, topluma baskıcı bir anlayışla sunulmaya çalışılan bir aday olarak karşımıza çıkmaktadır. Hatta CHP’nin bir grup başkanvekili dahi, bu ismi sonradan öğrendiğini, kendisine bilgi verilmediğini kamuoyu ile paylaşmıştır. Bu derece dayatmacı ve baskıcı bir anlayışın ürünü olarak ortaya çıkmıştır.” dedi.

ÇİÇEK: İLK DEFA MİLLET SEÇECEK

TBMM Başkanı Çiçek de artık Cumhurbaşkanını halkın bizatihi kendisinin seçeceğini belirterek, “Siyaset yapan insanlar olarak çözemediğimiz siyasi sorunları, milletimiz büyük bir olgunlukla, sağduyuyla her zaman en doğru şekilde çözmüştür. İnanıyoruz ki milletimizin bu özellikleriyle, 12. Cumhurbaşkanı’nı da kendisine yakışır bir olgunlukla seçecektir. Seçim şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun. Seçim önemli, seçilecek makam da çok önemli. Devletin en üst makamıdır, en yüce makamıdır. Temennim odur ki bu seçimler büyük bir olgunluk içinde geçsin.” dedi.Çiçek, AK Parti’nin başvurusunun YSK’ya ulaştırılacağını kaydetti.

Baba ocağında büyük sevinç

RİZE - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi babaocağı Rize’nin Güneysu ilçesinde sevinçle karşılandı.

Erdoğan’ın babaocağı Güneysu ilçesinde, bir çay ocağında toplanan hemşehrileri adaylık sürecini televizyondan izledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in, Başbakan Erdoğan’ın, tüm AK Parti milletvekillerinin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı gösterildiğini açıklaması hemşehrileri tarafından alkışlarla karşılandı. Bu sırada bazı kişilerin gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

Güneysu Belediye Başkanvekili Rıfat Özer, Güneysu ve Türkiye için çok önemli bir gün olduğunu belirterek, “Güneysu ve Türk halkı cumhurbaşkanını önceden seçmişti. Biz bunu biliyorduk. Başbakanımız da bugün bunu onayladı. Bizi gururlandırdı ve sevindirdi. Başbakanımızın çizdiği hedeflere bundan sonra inşallah devlet başkanı sıfatıyla kararlılıkla yürüyeceğine, 2023 ve 2071 hedeflerini tutturmak için daha hızlı, bizlerle beraber çalışacağını, bu davayı sürdüreceğine sonuna kadar inanıyorum” dedi.

AK Parti kurucu ilçe başkanı Abdullah Yığcı, 2002 yılında Recep Tayyip Erdoğan için “muhtar bile olamaz” denildiğini vurgulayarak, Hayatımız en mutlu anını yaşıyorum. ‘Muhtar bile olamaz’ denilen bir insan bugün cumhurbaşkanı adayımız. İnşallah ilk defa Türkiye’de halkın seçeceği gerçekten bir cumhurbaşkanı, bunun da Güneysu’dan olması hepimizi çok farklı şekilde mutlu etti. Ülkemiz için hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan’ın akrabası Hasan Çakmakçı ise çok dua ettiğini ve mutlu olduğunu kaydederek, “Yeğenimiz, Allah’a çok şükürler olsun. Başbakanımız bizden, reisicumhur da bizden. Böyle bir şey Tükiye’de, daha önce böyle bir şey olmadı” şeklinde konuştu.  

Erdoğan’ın arkadaşında büyük sevinç

ADIYAMAN - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi, Adıyaman’da yaşayan arkadaşını sevindirdi. Salih Kaya, yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile 1970’ten bu yana görüştüğünü söyledi.

Erdoğan’ın ülkeye büyük hizmetleri olduğunu vurgulayan Kaya, “Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesine çok sevindim. Türkiye’nin böyle bir lidere ihtiyacı vardı. İnşallah ilk turda istenilen sonucu elde eder” dedi.

Kaya, ilk turda yüzde 65 ila 70 oranında oy beklediğini sözlerine ekledi.

TSK’da 212 bin uzman personel var

Çadırkent’teki Suriyelilerden Erdoğan’a destek

ŞANLIURFA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi Akçakale ilçesindeki çadır kentte barınan Suriyelileri sevindirdi.

Süleyman Şah Konaklama Tesisleri’nde barınan misafirler, AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayını merakla bekledi. Kampta yaşayan Suriyeliler, her fırsatta sevgilerini dile getirdikleri Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığını ise televizyondan öğrendi.

Suriyeli Abdurrezak Kadi, yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın ülkesinin gelişmesi için çalıştığını söyledi.

İsa Ahmet ise Başbakan Erdoğan’ı Suriye’deki olaylardan önce de takip ettiklerini belirterek kendisine başarılar diledi.

Yorumlara Git

Esed yurtdışına kaçan milyonlarca Suriyeli için genel af çıkardı

İran’da İsrail ajanlarına büyük darbe

Mehmet Uçum duyurdu! "Türkiye, Meclis eliyle anayasa yapmaya muktedirdir"

Devlet destekli rafineriler iflas etti: Küresel kriz onları da vurdu! Petrol ve kimya devi iki dev tesis kapanacak!

HÜDA PAR CHP’yi böyle tiye aldı: ‘Laiklik elden gidiyor’