AKİT MENÜ

Ekonomi

Enflasyon kademeli düşüşe geçecek

IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch, haziran ayı enflasyonunun yüzde 0,7 ya da biraz fazla azalarak yüzde 9 seviyelerine düşeceğini tahmin etti. ABN Amro Ekonomisti Van Dijkhuizen de enflasyonda bu aydan itibaren ay ay düşüşlerin başlayacağını kaydetti.

2014-07-02 21:44:11

Yabancı analistler, Türkiye’de son aylarda yüksek seyreden enflasyon ile ilgili olumlu mesajlar verdiler. HS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch, enflasyonun haziran ayında düşüş göstereceğini belirterek, enflasyon oranının haziran ayında yüzde 0,7 ya da biraz daha fazla azalarak yüzde 9 seviyelerine gerileyebileceğini ve mayıs enflasyonuna göre daha düşük seviyede olacağını söyledi.

Birch, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) en son yaptığı faiz indiriminin hükümeti tatmin etmediğini ancak, bu indirimin enflasyonun gerilemesini sağlayan etkenlerden bir tanesi olacağını aktardı. Birch, yaz ayında enflasyonda fazla bir azalış olmayabileceğini ancak ekim ayında önemli derecede azalma gerçekleşebileceğini işaret etti.

Commerzbank Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Tatha Ghose ise, Türkiye’de enflasyonun haziran ayında yüzde 8,7 seviyelerine gerileyeceğini belirtti. Ghose, Türkiye’de enflasyonun 2014 yılında ortalama yüzde 7 seviyesine gerileyeceğini öngördüğünü ifade etti.

TAHMİN YÜZDE 8,5

ABN AMRO Avrupa ve Ortadoğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen de enflasyonun mayıs ayında yükseldiğini, ancak bundan sonra enflasyonda kademeli bir düşüş olacağını vurguladı. Van Dijkhuizen, 2014 yılında enflasyonun ortalama yüzde 8,5 civarında olacağını kaydetti.

Capital Economics’in Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti William Jackson ise, enflasyonun haziran ayında yüzde 9’a gerileyebileceğini belirterek, enflasyonun hâlâ yüksek ve TCMB’nin hedeflerinin üzerinde olduğunu, ancak yine de düşüş eğilimi içerisinde bulunduğunu bildirdi.

Yorumlara Git

Otomobil alıp satacaklar aman dikkat: 27 Eylül'den itibaren zorunlu olacak! İşte 10 soruda Güvenli Ödeme Sistemi

Laikçi baskıya boyun eğildi! Yusuf Ziya Gümüşel Hoca’ya hapis zulmü

Tekgıda-İş’ten Sendika Terörü… Sendikacılar, herkese küfür ve tehdit yağdırdı

Sinan Ateş'i kim öldürdü? Bilirkişi raporu ortaya çıktı

İsrailli işgalciler Lübnan topraklarına da göz koydu! Zaten yapıyorlardı resmi olarak ta duyurdular