AKİT MENÜ

Ekonomi

Spekülatörlerin kâr tuzağı dalgalanma

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Ünver, piyasalardaki siyasi ve ekonomik oynaklığın spekülatörlerin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi. Ünver, “Bu açıdan baktığımızda ‘yabancı yatırımcı’ kavramı yerine ‘yabancı spekülatörler’ demek daha uygun olacak” dedi.

2014-07-03 23:07:00

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, Türkiye’ye paradan para kazanma amacı ile giriş çıkışlar yapanlara “yabancı yatırımcı” yerine “yabancı spekülatörler” demenin daha uygun olacağını belirterek, “Hal böyle olunca finansal piyasalarda oluşan dalgalanmalar yabancı katılımcıların ekmeğine yağ sürüyor” dedi.

Ünver, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in geçtiğimiz gün, Irak’ta yaşanan krizin Türkiye’nin kredi değerlendirmesi üzerinde negatif baskı oluşturabileceğine yönelik açıklaması hakkında açıklamalarda bulundu.

NEGATİFE ODAKLANDILAR

Objektif değerlendirmeden çok, sübjektif bir yaklaşımla olası olumsuzluklara işaret edilmesinin, algı yönetimine örnek teşkil edecek nitelikte olduğunu ifade eden Ünver, “Moody’s negatife odaklanmış bir vaziyette, olumlu parametreleri göz ardı ederek, ağustos ayında ‘olumsuza oynamış’ bir görüntü sergiliyor. Neticede Moody’s, somutları görmezden gelerek soyutlar üzerine bir senaryo geliştirip olduğu gibi değil de görmek istediği gibi bir tabloyu öne çıkarmıştır” diye konuştu.

Dünya Bankası ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik pozitif açıklamalar söz konusu olduğunda geriden geldiklerini, revize halinde olduklarını dile getiren Ünver, bu kuruluşların 2008 global kriz döneminde yaşanan birtakım örnekler dolayısıyla özellikle yerli piyasa katılımcıları tarafında itibarlarını ciddi manada yitirdiklerini kaydetti.

Moody’s’in açıklamalarına bakmayın!

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. M. Levent Yılmaz da, Moody’s gibi kuruluşların gelişmekte olan ülkelere ilişkin öngörülerinin büyük oranda yanlış olduğu algısının hem yerel hem de yabancı yatırımcılara yerleştiğine işaret etti. Yılmaz, “Kredi derecelendirme kuruluşlarına tahminlerine bakarak konuşsaydık, Gezi Parkı eylemleri ve 17 Aralık sürecinden sonra Türkiye ekonomisinin nefes almıyor olması gerekirdi. Böyle ciddi bir güvensizlik oluşması için demek ki bir yerlerde hata yapıyorlar” dedi.

Cari açık hikayesini her fırsatta öne çıkarıyorlar

“En son Moody’s, ‘Irak kriziyle birlikte Türkiye’nin kredi notuna dair zorluklar arttı’ diyen Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. M. Levent Yılmaz, “Buradaki hareket noktası Irak’a olan ihracatımız ise haklı olabilirler, ama toparlanan AB’ye olan ihracatımızın sürekli artmasını neden değerlendirmeye dahil etmediler? Mesela bizim Kuzey Irak petrolünün sevkiyatını yapıyor olmamız değerlendirilmiş mi? Son büyüme rakamlarına bakıp, büyümenin dinamiklerinin değiştiğini ve kalitesinin giderek arttığını gözlemlemişler mi? Bu iş giderek kronik cari açık hikayesine benziyor. Bir ara ellerindeki hazır metinlerin rakamlarını revize ederek ‘Türkiye cari açıktan dolayı batıyor’ şeklinde açıklamalar yapmışlardı” yorumunu yaptı.

Yorumlara Git

Tam 150 ton! “Çevreci” CHP bakın neler yapmış neler

Otomobil alıp satacaklar aman dikkat: 27 Eylül'den itibaren zorunlu olacak! İşte 10 soruda Güvenli Ödeme Sistemi

Laikçi baskıya boyun eğildi! Yusuf Ziya Gümüşel Hoca’ya hapis zulmü

Tekgıda-İş’ten Sendika Terörü… Sendikacılar, herkese küfür ve tehdit yağdırdı

Sinan Ateş'i kim öldürdü? Bilirkişi raporu ortaya çıktı