AKİT MENÜ

Gündem

Küfürbaza 10 ay hapis

Sosyal medyada dini değerlere küfreden Fazıl Say “Dini değerleri aşağılama” suçlamasıyla yargılandığı dâvâda 10 ay hapse çarptırıldı.

2013-04-16 00:34:42

MURAT ALAN- Piyanist ve besteci olmasına rağmen müzik dışında her türlü faaliyetle anılır hale gelen Fazıl Say’ın küfürbazlığı başına iş açtı. Sosyal medya üzerinden dini değerlere küfreden Say hakkında açılan dâvâda karar verildi. Mahkeme Say’ın “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı”na hükmederek 10 ay hapis cezası verdi. Dâvâyı açan Mühendis Ali Emre Bukağılı ise, “Bu dâvâ vesilesiyle ifade özgürlüğünün, hakaret etme özgürlüğü olamayacağı anlaşılmış oldu. Kimsenin kişiliğine veya inanç değerlerine hakaret edilemez, bu suçtur” dedi.
İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki görülen duruşmaya, sanık Fazıl Say katılmadı. Say’ı avukatı Meltem Akyol temsil etti. Duruşmada, şikayetçiler Ali Emre Bukağılı ve Orkun Şimşek ile avukatları hazır bulundu. Sanık avukatının son savunmasından sonra Hakim Hulusi Pur dâvâya ilişkin kararını açıkladı. Buna göre Hakim Pur, sanık Fazıl Say’ın eylemini, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216/3. maddesinde ön görülen, ‘’Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’’ hükmü gereğince sabit bulduğunu ifade etti.
Suçun işleniş şekli, sanığın kastı, suç işlemesindeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amaç ve saikini de göz önüne alarak Say’ı 8 ay hapis cezasına çarptıran Hakim Pur, eylemin yayın yoluyla işlenmiş olması sebebiyle bu cezayı yarı oranında arttırarak önce 12 aya, sanığın duruşmalardaki tavır ve davranışlarına göre de 1/6 oranında indirim uygulayarak 10 ay hapis cezasına düşürdü. Hakim Hulusi Pur, Say hakkında verdiği 10 ay hapis cezası hükmünün açıklanmasını, sanığın sabıkasız oluşunu dikkate alarak, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bıraktı.
FAZIL 5 YIL BOYUNCA TAKİP EDİLECEK
Dâvâcı Ali Emre Bukağılı ise, Fazıl Say’ın küfürbazlığının karşılığını adalet önünde aldığını söyledi. Verilen mahkûmiyet kararının çok doğru bir karar olduğunu söyleyen Bukağılı, “Suçun unsurları tamamen oluşmuştu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın rapor ve benzeri dâvâlardaki kararları sunduk. Cezanın alt sınırı 6 ay, mahkeme 8 ay ceza verdi yani alt sınırdan ceza vermedi arttırım yaptı. Bu dâvâ vesilesiyle ifade özgürlüğünün, hakaret etme özgürlüğü olamayacağı anlaşılmış oldu. Kimsenin kişiliğine veya inanç değerlerine hakaret edilemez, bu suçtur. AİHM kararları da bu yöndedir. Mahkemeye çok sayıda bu konuda emsal karar da sunduk. Belli çevrelerin bu dâvânın açılmasıyla kopardıkları yaygaraya en güzel cevabı bugün mahkeme verdi. Sonuç itibariyle adalet yerini buldu. Verilen karara göre 5 yıllık denetim süresi uygulanacak. Fazıl Say bu süre zarfında tekrardan aynı suçu işlerse bu sefer gerçekten hapis yatacak. Biz de tabii ki bu 5 yıl süre zarfında konunun takipçisi olacağız. Umarım karardan ibret alır ve davranışlarını düzeltir” dedi.
“YARGI KARŞISINDA HERKES EŞİT”
Bu arada, İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen ve Türkiye’nin odak ülke olduğu kitap fuarına katılan Bakan Çelik, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
Piyanist Fazıl Say’ın 10 ay hapis cezasına çarptırılması kararıyla ilgili bir soru üzerine Bakan Çelik, ifade özgürlüğüyle ilgili Türkiye’nin gerçekleştiği özgürlük alanının her geçen gün büyüdüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Gördüğünüz gibi son yargı paketiyle birlikte ifade özgürlüğünün önündeki engeller biraz daha kaldırıldı. Ben kuşkusuz hiç kimsenin, söylediği bir sözden dolayı yargıyla muhatap olmasını istemem. Hele sanatçıların, kültür adamlarının yargıyla muhatap olmasını, yargı kararlarıyla muhatap olması, doğrusu bu benim temenni etmediğim bir şeydir; ama nihayetinde de yargı karşısında sanatçı, kültür adamı, sıradan vatandaş, politikacı hepimiz eşit durumdayız. Ortaya çıkan sonuç nihayetinde bir yargı kararıdır. O sebeple söyleyebileceğim fazla bir şey yok.”

Yorumlara Git

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor