Sağlık
Karın ağrısına bitkisel çözümler!
Karın ağrısı sırasında uygulanan bitkisel çözümler nelerdir? Detayları haberimizde!
Karın ağrısının başlıca sebepleri nelerdir?
- Kabızlık
- İshal
- Gaz
- Huzursuz bağırsak sendromu
- Gıda alerjisi veya intoleransı
- Gıda zehirlenmesi
- Mide ve bağırsak iltihabı
- Hazımsızlık
Karın ağrısına neden olan hastalıklar nelerdir?
- Crohn hastalığı
- Apandisit
- Çeşitli kan hastalıkları
- Böbrek taşları
- Ülser
- Gastrit
- Diyabet
- Bağırsak tıkanması
- Safra kesesi enfeksiyonu
- Bağırsaklara az kan gitmesi
- Kalın bağırsakta iltihap ve enfeksiyon
- Hepatit
- Akciğer iltihabı
- Böbrek üstü bezleri hastalıkları
- Pankreas iltihabı
- Mide delinmesi
- Kalp krizi
- Mide, bağırsak veya diğer organlarda kanser
Karın ağrısı hangi durumlarda risk teşkil eder?
- Kanser tedavisi görenlerde
- Dışkılama ve kusma sorunu yaşayanlarda
- Kas çıkarılması durumunda
- Ani, keskin ve şiddetli karın ağrıları saplanıyorsa
- Kürek kemikleri arasında ağrı varsa
- Göbek bölgesinde hassasiyet, şişme ve gerilme oluşumunda
- Hamile olanlarda
- Karın bölgesinden ameliyat olunması durumunda
- Nefes almada zorlanma halinde
Karın ağrısına karşı evde yapılması gerekenler nelerdir?
- Kusma yaşandığı takdirde 6 saat sonra az miktarda pirinç ya da kraker gibi hafif yiyecekler tüketilmeli
- Yudum yudum su içilmeli
- Birkaç saat katı besinler yenilmemeli
- Süt ürünlerinden kaçınılmalı
- Karına sıcak kompres yapılmalı
- Yağ gıdalar tüketilmemeli
- Asitli içeceklerden uzak durulmalı
- Çay ve kahve içilmemeli
Doktora ne zaman gidilmeli?
- 1 hafta ya da daha uzun süren mide ağrılarında
- Bulantı ve kusmanın eşlik ettiği ağrılarda
- Nedensiz kilo kaybı olduğunda
- Sık idrara çıkma veya idrara çıkarken yanma şikayetleri baş gösterdiğinde
- 5 günden fazla süren ishal şikayeti görüldüğünde
- Ağrıya yüksek ateş eşlik ettiğinde
- Uzun süreli iştah kaybı görüldüğünde
- Uzun süreli vajinal kanama olduğunda
- 2 günden uzun süren şişkinlik sorununda
Karın ağrısı nasıl önlenir?
- Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı
- Bol miktarda sıvı tüketilmeli
- Az ve sık yemek yenilmeli
- Düzenli egzersiz yapılmalı
- Gaz yapan yiyeceklerden kaçınılmalı
- Lifli besinlerin yer aldığı dengeli bir beslenme alışkanlığı edinilmeli
- Meyve ve sebzeye öğünlerde sıkça yer verilmeli
Çocuklarda meydana gelen karın ağrısı sırasında ne yapılmalı?
- Yatıp dinlenmesine izin verilmeli
- Yemek yedirmeye çalışılmamalı
- Az sıvı alması sağlanmalı
- Doktor tavsiyesi dışında herhangi bir ilaç verilmemeli
- Çocuğu suçlamayın
Karın ağrısına bitkisel çözümler
- Bir miktar tatlı badem içi havanda dövülerek ezilir. Daha sonra süt ile karıştırılarak içilir.
- Bir çay fincanı kaynar suyun içerisine bir çay kaşığı nane ve küçük bir parça limon kabuğu katılır. Demlenmesi'nin ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
- Bir çay fincanı kaynar suyun içerisine ince kıyılmış bir çay kaşığı acı pelin katılır. Soğuması'nın ardından ağnlı durumlarda yudum yudum aç karnına tüketilir.
- Bir çay fincanı kaynar suyun içerisine bir çay kaşığı tarçın katılır. Demlenmesi'nin ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
- Bir çay fincanı kaynar suyun içerisine ince kıyılmış bir çay kaşığı anason katılır. Demlenmesi'nin ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
- Bir çay fincanı kaynar suyun içerisine ince kıyılmış bir çay kaşığı şahtere katılır. Demlenmesi'nin ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı tüketilir.
- Bir çay fincanı kaynar suyun içerisine ince kıyılmış bir çay kaşığı raziyane katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
- Bir litre suyun içerisine bir adet orta irilikte çam kozalağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
- Bir çay kaşığı havanda dövülerek toz haline getirilir. Daha sonra bir tatlı kaşığı süzme bal ile karıştırılarak tüketilir.
- Bir çay fincanı kaynar suyun içerisine bir çay kaşığı papatya katılır. Demlenmesi'nin ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
- Bir çay kaşığı tarhun tohumu havanda dövülerek toz haline getirilir. Daha sonra bir tatlı kaşığı süzme bal ile karıştırılarak tüketilir.
- Bir adet iri baş soğan mikser yardımıyla sıkılır. Elde edilen sıvı bir kahve fincanı suyun içerisine katılarak içilir.
- Karnın üzerine iki kat havlu koyulur. Daha sonra üzerinde kızgın ütü gezdirilir.