AKİT MENÜ

Gündem

Sigara devine tarihi ceza

Amerikan sigara devi RJ Reynolds, sigaranın zararlarını bilinçli bir şekilde sakladığı gerekçesiyle 23.6 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

2014-07-20 14:45:16

ABD'nin en büyük ikinci sigara üreticisi RJ Reynolds eşi akciğer kanserinden ölen bir kadına 23 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Camel, Winston, Salem ve Pall Mall marka sigaraları üreten şirket, "sigaranın zararlı olduğunu sakladığı" gerekçesiyle rekor ceza verildi. Rekor tazminat kararına, davayı açan kadın da inanmakta güçlük çekti.
1996 yılında 36 yaşındaki otobüs şoförü eşi Michael Johnson'ı akciğer kanserinden kaybeden Cynthia Robinson, 2006'da Camel, Pall Mall gibi sigara markalarının üreticisi RJ Reynolds hakkında, sigaranın zararlı özellikleri konusunda tüketicilerine yeterli bilgi vermediği gerekçesiyle dava açtı.
ABD'nin Florida eyaletindeki davada jüri üyeleri 4 hafta süren tartışma sonucu karar vardı. Jüri üyeleri, nikotinin alışkanlık oluşturduğu konusunda RJ Reynolds'ın tüketiciyi yeterli derecede bilgilendirmediğini, bu nedenle 23.6 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilmesi yönünde görüş bildirdi.
Mahkemede kararı duyan Cynthia Robinson rekor tazminata inanmakta zorluk çekti.
ADETA ŞOK OLDULAR
RJ Reynolds ise tazminatın büyüklüğü nedeniyle adeta şokta. Bir şirket yetkilisi, kararın ' mantık ve adalet sınırlarının çok ötesine geçtiğini' söyledi. Avukatlar, şirketin bu yaklaşımı nedeniyle Johnson'ın bağımlı olduğunu ve sigarayı istese de bırakamadığını savunmuştu. Şirket temyize gitmeyi planlıyor.
Akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Michael Johnson son nefesini verene kadar günde 1 ile 3 paket sigara içiyordu. Johnson'la 6 yıl evli kalan Cynthia Robinson, eşinin bir sigarayı söndürüp diğerini yaktığını belirtiyor.Mahkeme ayrıca RJ Reynolds'ın, kanserden yaşamını yitiren Michael Johnson'ın dul kalan eşi ve iki çocuğuna 7.3 milyon dolar kişisel tazminat ödemeye mahkum etti. Amerikan sigara devi, Johnson'ın önceki evliliğinden doğan oğluna da 9.9 milyon dolar tazminata mahkum edildi. Cynthia Robinson'ın avukatı Willie Gary kararın diğer tütün şirketlerine örnek olması gerektiğini savundu. Gary, ” Bu kararın RJ Reynolds ve diğer büyük tütün şirketlerine bir mesaj göndermesini, masum insanların hayatlarını bundan sonra riske atmamalarını umuyoruz ” şeklinde konuştu.

Yorumlara Git

Benfica'da oynayan Kerem ve Orkun'un 'helal kesim' hassasiyeti

Tarihi Memduh Paşa Yalısı'nda neler olmuş neler! 115 milyon TL ve altınlar nerede?

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Hakan Fidan’dan İsrail’e karşı çarpıcı çıkış: Hemen bunu yapmalıyız