Sağlık
C vitamininin faydaları nelerdir?
C vitamini; bağışıklık sistemi, kolajen üretimi, deri, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarlarının yenilenmesinde büyük rol oynamaktadır.
C vitamini nedir?
Bağışıklık sistemi, kolajen üretimi, deri, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarlarının yenilenmesinde önemli bir rol oynayan C vitamini, suda çözünmemesi sebebiyle vücut tarafından depolanamaz. Bu sebeple her gün yeniden alınması gerekir.
C vitamini nasıl kullanılmalı?
Brokoli gibi C vitamini içeren bir besinin 3-4 dakika haşlanması veya buharda pişirilmesi mineral oranının %25 azalmasına neden olur. 10-20 dakika pişirilmesi durumunda ise vitaminlerin %50’si kaybolmaktadır. Önceden pişirilen ve dondurulmuş olarak satılan sebzeler ise normal C vitamini değerinin sadece 1/3’ünü içerir. Bu nedenle, minerallerin tam olarak alınabilmesi için sebze-meyvelerin çiğ ya da çok az pişirilerek tüketilmesi gerekir.
C vitamini içeren besinler nelerdir?
- Çilek
- Papaya
- Acı biber
- Dolmalık biber
- Taze baharatlar
- Brokoli
- Kivi
- Portakal
- Kavun
- Karnabahar
- Greyfurt
- Kara lahana
- Ahududu
- Limon
- Domates
- Balkabağı
- Ispanak
- Taze fasulye
- Taze rezene
- Kuşkonmaz
- Yabanmersini
- Tatlı patates
- Bezelye
- Soğan
C vitamininin faydaları nelerdir?
- Vücudu enfeksiyonlara ve bakterilere karşı korur
- Kalp krizini önler
- Kansere karşı kişiyi korur
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Vücudun direncini artırır
- Yara ve yanıkları iyileştirir
- Diş eti kanamalarını önler
- Kan damarlarının güçlendirir
- Kolesterolü dengeler
- Damarlarda kan pıhtılaşmasını önler
- Kansızlığı giderir
- Katarakt oluşumunu önler
- İlaçların yan etkilerini azaltır