AKİT MENÜ

Gündem

Özel oturumda yeni anayasa vurgusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 93. yıl dönümü törenlerle kutlandı. TBMM’de düzenlenen özel oturuma yeni anayasa damgasını vurdu. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, herkesin değiştirilmesi konusunda hemfikir olduğu yeni anayasanın geciktirilmemes

2013-04-23 21:11:26

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 93. yıl dönümü törenler ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. TBMM’de düzenlenen özel oturuma ise yeni anayasa damgasını vurdu. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, iyi bir gelecek için yeni bir Anayasa yapmanın şart olduğunu hatırlatarak, herkesin değiştirilmesi konusunda hemfikir olduğu yeni anayasanın geciktirilmemesi, savsaklanmaması gerektiğini kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da çocuklara sorunları çözülmüş bir Türkiye emanet etmek istediklerini belirterek, çocuklara demokratik, katılımcı, özgürlükçü, herkesi kucaklayan bir Anayasa teslim etmenin bu Meclis’in boynunun borcu olduğunu ifade etti.
SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETMEK
SİYASETİN ASLİ GÖREVİ
TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplandı. Özel oturuma Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kuvvet komutanları, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, TBMM bürokratları, eski milletvekilleri ile yabancı misyon şefleri ve çok sayıda davetli katıldı.
TBMM Başkanı Çiçek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bundan 93 yıl önce ilk meclisin Ulus’taki mütevazi binada kesilen kurbanlar, edilen dualar ve dökülen gözyaşlarıyla açıldığını hatırlattı. Dünyanın hızla değiştiğini, hayatın her alanında, siyasetten ekonomiye, dış ilişkilere, üretim ilişkilerine, teknolojik gelişmelere kadar kökten, dipten derin bir değişim yaşandığını belirten Çiçek, Türkiye’nin de bu değişimin dışında olmadığını ve dışında kalamayacağını söyledi.
HALKIN YENİ ANAYASA BEKLENTİSİNİ
SAVSAKLAYAMAYIZ
İyi bir gelecek için bu dönem başarmak zorunda oldukları bir görev bulunduğunu, onun da yeni bir Anayasa yapmak olduğunu hatırlatan Çiçek, “Mevcut Anayasa’nın bize artık dar geldiği, toplumun tüm kesimlerince yıllardır söylenmektedir. Daha demokratik, daha eşitlikçi ve daha özgürlükçü bir Anayasa’da birey, toplum, devlet ilişkisini sağlıklı bir zemine oturtmuş, uzlaşıyla hazırlanmış yeni bir toplumsal sözleşme, ortak geleceğimize yönelik bir mutabakat, milletimizin en başta gelen talep ve beklentisidir. Bu talep bugün itibariyle bir zarurettir. Bunu görmeliyiz. Bu işi geciktiremeyiz, savsaklayamayız. Bitmez tükenmez, halkımızı canından bezdiren siyasi kavgaların konusu yapamayız. Yeni suçlamaların objesi haline getiremeyiz.” dedi.
ERDOĞAN: MECLİS KUR’AN VE
SALAVAT-I ŞERİFELERLE AÇILDI
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da özel oturumda yaptığı konuşmada TBMM’nin 23 Nisan 1920 Cuma Günü, Hacı Bayram Veli Camisi’nde kılınan Cuma namazının ardından Kur’an tilavetleriyle, salavat-ı şerifelerle, dualarla, buhari-i şeriflerle açıldığının altını çizerek, Türkiye’nin her yerinden gelen mebusların, derin bir huşu ve büyük bir heyecanla ilk toplantılarını yaptıklarını dile getirdi. TBMM’nin, çocuklarla birlikte ve en çok da çocuklar için açıldığını ifade eden Erdoğan, “Bizim tarih boyunca bütün şehitlerimiz; Kurtuluş Savaşı şehitlerimiz, Cumhuriyet dönemindeki şehitlerimiz, terörle mücadele şehitlerimiz, vatanın bağımsızlığı için ay yıldızlı bayrağın şerefi için bu topraklarda Ezan-ı Muhammedi’nin ebediyen okunabilmesi için ama en çok da çocukları için çocuklarımız için tereddütsüz canlarından vazgeçtiler. Bizim de bütün gayemiz, bütün hedefimiz, bütün çabamız, kendimizden önce çocuklarımız için daha yaşanabilir, daha müreffeh, daha huzurlu ve daha güçlü bir Türkiye inşa etmektir.” dedi.
YENİ ANAYASA BU MECLİS’İN
BOYNUNUN BORCU
İlk Meclis’in tüm renkleriyle, tüm farklılıklarıyla, tek bir Türkiye fotoğrafı teşkil ederek, çocuklara yeni bir millet kavramını, onunla birlikte güçlenmiş bir kardeşliği hediye ettiklerini belirten Erdoğan, kendilerinin sorunlar içinde büyüdüğünü ancak çocuklara sorunları çözülmüş bir Türkiye emanet etmek istediklerini söyledi. Çocuklara, demokratik, katılımcı, özgürlükçü, herkesi kucaklayan bir Anayasa teslim etmenin bu Meclis’in boynunun borcu olduğunu aktaran Erdoğan, “Biz acılarla büyüdük, terörün kararttığı hayatlara, terörün söndürdüğü ocaklara gözyaşı dökerek büyüdük. Ama şimdi çocuklarımıza, güvenle yaşayacakları, kardeşçe yaşayacakları, birbirlerine silah doğrultarak değil, birbirleriyle kucaklaşarak yaşayacakları bir vatan teslim etmek hepimizin boynumuzun borcu.” diye konuştu. Erdoğan, tek başlarına kalsalar da daha aydınlık bir Türkiye imar etmek için mücadelelerine devam edeceklerini kaydetti.
KILIÇDAROĞLU’NUN
GÜNDEMİ TUTUKLU
VEKİLLER
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da konuşmasında ülkenin gündemi olan yeni anayasa ve çözüm süreci yerine tutuklu vekillere değindi. Kılıçdaroğlu, TBMM’nin 8 üyesinin gayrimeşru olarak ve hukuk dışına çıkılarak hapse atıldığını öne sürdü.

Yorumlara Git

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor