AKİT MENÜ

Gündem

Kökleri kazınacak

Meclis Genel Kurulu, bayram tatili nedeniyle ara verdiği torba yasa görüşmelerine kaldığı yerden devam ederken, 4. bölümdeki bir madde sayesinde paralel yapı elemanlarının mahkeme kararı ile göreve iadelerinin önüne geçilecek.

2014-08-04 23:33:37

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU - Meclis Genel Kurulu, bayram tatili nedeniyle ara verdiği torba yasa görüşmelerine kaldığı yerden devam ediyor. Meclis Genel Kurulu’nun görüşeceği 4. bölümdeki bir madde sayesinde paralel yapı elemanlarının mahkeme kararı ile göreve iadelerinin önüne geçilecek. İdare mahkemesi göreve iade kararı verse bile paralelciler aynı görevleri yerine iki yıl içerisinde muadil bir başka göreve iade edilecek. Paralel yapı unsurlarının en büyük kalkanı olan mevcut 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda da önemli değişiklikler yapılması gündemde. Bu konu ile ilgili çalışmalar sürerken, yeni kanunla birlikte kamuya sızan paralel yapı unsurlarının kökü tamamen kazınacak.

Konuyla ilgili Yeni Akit’e çarpıcı açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun paralel yapı elemanları için çok iyi bir kalkan olduğunun altını çizerek, “Kim paralel yapıya bulaşmışsa onların üzerine gidilecek. Devlet bu konu üzerinde çok hassas. Tabii burada problem 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu. 657 sayılı yasanın paralellere sağladığı çok ciddi bir kalkan var. Buna ilişkin olarak devletin sürekliliğini zedelemeyecek şekilde yeni çalışmanın yapılması gerekiyor. Gelecek olan yasayla da suçlu olanların, yargıdaki bir kısım yandaşlarınca korunanların koruma silahları ellerinden alınıp, adalete teslim edilecekleri bir yapı öngörülüyor” dedi.

YENİ YASA ÇALIŞMALARI

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki kamudaki paralellere yönelik koruma kalkanının kaldırılmasıyla ilgili çalışma yapıldığını belirten Nebati, çalışma bitince yasal değişikliğin gerçekleştirileceğini bildirdi. Paralel yapı elemanlarının hiçbir şekilde gözlerinin yaşına bakılmayacağını söyleyen Nebati, “Kim hükümete yönelik darbe girişiminde bulunduysa; eşimiz, dostumuz, kardeşimiz de olsa hiç farketmez bununla ilgili çalışma yapılacak. Bu kardeşim de olsa hesabı sorulacak” dedi. Hesap verebilir, denetlenebilir bir yapı istediklerinin altını çizen Nebati, ucu nereye giderse gitsin bu yapı ile mücadelenin sonuna kadar süreceğini kaydetti.

PARALELLER ATILMALI

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, kamu kurum ve kuruluşlarındaki paralellerin tamamen temizlenmesi gerektiğini ifade ederek, “Paralel yapı unsurlarının kamu kurum ve kuruluşlarında etkili yerlerde bulunmaları doğru değil. Bunların oralardan sökülüp atılması gerekiyor. Kritik makamlarda olan paralel yapı mensuplarının bir gün dahi orada tutulmaması gerekiyor” dedi.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili yeniden bir düzenleme yapılması konusunda Başbakan Erdoğan’ın talimatı bulunduğunu hatırlatan AK Parti Adıyaman Milletvekili Metiner, “657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak bir düzenleme ile devlet için, devletin ulusal güvenliği için tehlike oluşturan ve başka suçlarla ilgili şahısların devlette çalışmamalarını; yürütmenin bunların işine, görevlerine son verirken elinin güçlü olmasına dair bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. İnşallah bunu da yapacağız. Paralel muhalefet, Pensilvanya’nın güdümünde olan muhalefet partileri çok ciddi bir şekilde direnç gösteriyorlar. Bunu da milletimiz bilmeli” diye konuştu.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten ise bütün gelişmiş ülkelerde memurların performansa göre çalıştığını belirterek, “Türkiye’de bir kere memur oldun mu kişinin hayatı garanti altına alınıyor. Çalışsan da çalışmasan da atılma yok, sıkıntı yok. Halbuki memur olmak da memuriyetten atılmak da kolaylaştırılmalı. Bu nedenle performans sistemi kaçınılmaz. Memuriyetin kadrolu olmaktan çok sözleşmeli bir yapıya bürünmesi lazım. Çalışanla çalışmayan ayırt edilebilmeli. Her yerdeki polis asker dahil sözleşmeli olmalı. Devlet memurla sözleşme yapacak, performansından memnun olmayınca da işten atılabilmeli. Birçok kurumda bir kişinin yapabileceği işi onlarca kişi yapıyor, birçok kurumda da sadece kağıt üzerinde görünüp maaş alan binlerce memur var. Bunun da son bulması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Yapılacak devlet memurları yasasının devlet içerisinde çöreklenmeleri sona erdireceğini ifade eden İçten, “Performansa dayalı sözleşmeli sisteme geçildiğinde değil şimdiki paralel yapı, bundan sonraki paralel yapıların da oluşmasına engel teşkil etmiş olacak” dedi. Paralel yapı ile mücadelelerinin tüm kamu kurumlarında sürdüğünü aktaran İçten, “Biz paralel yapı ile sadece emniyette, yargıda değil; bütün kurumlarda mücadele ediyoruz. Bu bizim onur, şeref ve haysiyet meselemiz. Vatandaşlarımız da bize bu beklenti içerisinde oy verdi” dedi.

Yorumlara Git

Boş yapma Nasrallah! Kurusıkı tehditleriniz artık kimseyi korkutmuyor

İstanbul’da sıradan bir gün: 2 metrobüs 1 otobüs kazası!

TOKİ BAŞVURU SON DAKİKA! Toki’den uygun fiyata arsa satışı

Rasim Ozan Kütahyalı'dan Türkiye'yi ayağa kaldıracak Mourinho iddiası! Yok artık: Olanları açıkladı...

Herkese geçmiş olsun! Kapış kapış açıkladılar: Çileden çıkardı… İspanyollar'da Mourinho'yu konuşuyor