AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Türkiye, kaçırılan kültür varlıklarını geri alıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu’dan yurtdışına kaçırılan Lidya dönemi mezarları ve adak stellerini ABD’den geri getiriyor. Bakanlık, yerini tespit ettiği eserleri FBI ve Washington Emniyet Müşavirliğinin düzenlediği operasyonla geri aldı.

2014-08-05 22:45:26

YENİ AKİT / ANKARA -  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu’dan yurtdışına kaçırılan Lidya dönemi mezarları ve adak stellerini ABD’den geri getiriyor. Bakanlık, yerini tespit ettiği eserleri FBI ve Washington Emniyet Müşavirliğinin düzenlediği operasyonla geri aldı.

ESERLER ANKARA VE MANİSA’DA GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Bakanlığının uzun yıllar izini sürdüğü Lidya dönemi mezarları ve adak stellerini ABD’den teslim aldığını bildirdi. Stellerin en kısa zamanda Türkiye’ye getirileceğini dile getiren Çelik, eserlerin önce Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, daha sonra da Manisa Müzesi’nde teşhir edileceğini açıkladı.

10 YILDA 4 BİN 147 KÜLTÜR VARLIĞI TÜRKİYE’YE KAZANDIRILDI

Yurtdışına kaçırılan eserlerin izini sürme konusunda kararlı ve ısrarlı adımlar attıklarını belirten Çelik, “Konuya ilişkin attığımız her adım, bu topraklara ait olan eserlerin geri gelmesinde son derece önemli gelişmeleri beraberinde getiriyor. Diplomatik ilişkileri ve hukuki hakları dikkatli ve ısrarlı bir şekilde devreye sokmamız Anadolu topraklarına kazandırılan eser sayısını her geçen gün daha da artırdı” diye konuştu. Son 10 yılda yasadışı yollarla yurtdışına kaçırılan 4 bin 147 kültür varlığının Türkiye’ye iadesinin sağlandığına işaret eden Çelik, “Bakanlığımızın iadesini sağladığı kültür varlıklarından sonuncusu ise Lidya bölgesine ait on mezar ve adak stelleri oldu” dedi. Çelik, 2006’da Lidya bölgesine (Batı Anadolu) ait 16 mezarla adak stelinin satışa çıkarıldığı ihbarını alan Bakanlığın, eserlerin izini sürerek haziranda stellerden 10’unun yerinin tespit ettiğini anlattı. FBI ve Washington Emniyet Müşavirliğince yapılan ortak operasyon neticesinde eserlerin tacirlerin elinden alındığını bildiren Çelik, şunları kaydetti: “Bakanlığımız, Lidya dönemi mezar ve adak stellerini Washington Büyükelçiliğimiz aracılığıyla ABD’den teslim aldı. Üzerinde büyük hassasiyetle durduğumuz bu önemli konuda her geçen gün yeni ve sevindirici gelişmeler yaşıyoruz. Bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulmuş eserler yine bu toprakların bir parçası olarak artık daha emin ellerde varlığını sürdürecektir.” M.S. 1-3. yüzyıllara tarihlendirilen stellerin nereden ve ne zaman kaçırıldıkları tespit edilememekle birlikte Manisa kökenli oldukları düşünülüyor.

İpek, yüzde yüz bursla öğrenci bulamıyor

MUHSİN BAYRAKTAR / ANKARA
- Öğrenci bulamayan paralel üniversite, yüzde 100 bursla kandırmaya çalışıyor ama bu yöntemi de tutmadı. Gülen Cemaati’ne yakınlığı ile bilinen İpek Üniversitesi, hiçbir vakıf üniversitesinde olmayan bir uygulamaya imza attı! Öğrenci bulmakta zorlanan üniversite bu yıl kayıt yaptıracak yeni 321 öğrencinin tamamına burs vereceğini duyurdu. Ancak öğrenci “avlamak” için kullanılan bu yöntemin de başarılı olmadığı görülüyor. Üniversitenin belirlediği kontenjanı yabancı uyruklu öğrencilerle doldurduğu öğrenildi. Çankaya’da bulunan üniversite, binlerce öğrenciyi alabilecek kapasitede olmasına rağmen bu yıl yeni sadece 321 öğrenciye eğitim verecek. Bu sayının yarıdan fazlasını ise yabancı uyruklu öğrenciler oluşturuyor.

SIRADIŞI BURS UYGULAMASI

Kendilerini tercih etmeleri halinde vaat edilen olan burs miktarları ile tanınan imkânlar da dikkat çekiyor. LYS’de ilk üç bine giren ve İpek Üniversitesi’ni tercih eden bütün öğrencilere yüzde 100 burs vaat ediliyor. Ayrıca bu öğrencilerin İpek’i tercih etmeleri için aylık bin TL’de ayrı bir burs verileceği belirtiliyor. Burs miktarları yüzde 25–100 arasında değişiyor. Burs verenler ise İpek Ailesi’nin üyeleri. Ailenin önde gelenleri belli branşları tercih eden öğrencilere bursların yanında birçok imkân da sağlıyor. Üniversite ayrıca kendilerini Türkiye ve Ankara dışından tercih edecek öğrencilere de otel konforunda yurt hizmeti veriyor. Konaklama ücretlerinin çok düşük olmasının, öğrenci avlamak için kullanılan diğer bir yöntem olduğu ileri sürülüyor.

Yorumlara Git

Tarihi Memduh Paşa Yalısı'nda neler olmuş neler! 115 milyon TL ve altınlar nerede?

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Türkiye'den ABD'ye bomba talep! İki sayfalık listede bakın neler var

Boş yapma Nasrallah! Kurusıkı tehditleriniz artık kimseyi korkutmuyor