AKİT MENÜ

Gündem

Taksim’de kutlama izni yok

Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı. DİSK ve KESK’in başını çektiği sendikalar, çalışanların canını tehlikeye atarcasına Taksim inatlarından vazgeçmezken, İstanbul Valiliği ve Emniyet Genel Müdürlüğü; Taksim’de kitlesel kutlamaya izin vermeyeceğini son bir kez dah

2013-04-30 20:11:54

KORAY TAŞDEMİR / İSTANBUL
1 Mayıs İşçi Bayramı’nda, sol fraksiyonların yuvalandığı sendikalar, Taksim’de kutlama konusunda inatlarından vazgeçmedi. İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği’nin Taksim’deki yayalaştırma çalışmalarının inşaatı nedeniyle bu seneye has bir şekilde, Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarını izin vermemesine sendikaların inatla karşı çıkması dikkat çekiyor.
VALİLİK KARARLI, BARİKATLAR KONULDU
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, dün Taksim Meydanı’nda gazetecilere yaptığı açıklama, Taksim’e çıkmak isteyenlere son uyarılarını yaptı. Mutlu; emekçilerden; ideolojik davranan sendikaların duyarsızlığına alet olmamalarını istedi. Sendikaların öncülüğünde Taksim’e kitlesel olarak çıkma ihtimaline karşı meydana çıkış yollarının barikatlar ile kapatıldığını ifade eden Mutlu, “Bazı sendikaların ‘Son anda da olsa izin verilir’ gibi bir düşünce içinde çağrılarını yapmaya devam ettiklerini duyuyoruz, böyle bir şey asla söz konusu olmayacaktır, olamaz” dedi.
MUTLU: EMEKÇİLERİ TAKSİM’E
ÇEKMEK FELAKETE DAVETİYEDİR
Günlerdir sendika temsilcilerine özellikle Kazlıçeşme Miting alanını önermesi yönünde çağrıda bulunduklarını ifade ederek, “Şehrimizde bu mitingin tertip edilmesi, bugünün anlamlı şekilde kutlanması hususundaki çağrılarımızı defalarca kendilerine ilettik. Ancak ne hikmetse bu riskli bölgede mitingi yapma konusunda ısrarlı duruşlarını sürdürdüler. Arkamızdaki inşaat alanı Taksim Meydanı’nın yarısını ihtiva ediyor, burada 30 metreye kadar varan çok ciddi hafriyat, demir, inşaat malzemesi var. Bu sıkıntılı ortamda yapılacak mitingin ne büyük felaketleri de doğurabileceği açıktır. İdareciler olarak bizler, elbette huzurlu bir miting yapılmasını arzu ederiz. Halkımızı bir uçurumun kenarına getirerek, 30, 40 metrelik çukurların olduğu bölgeye getirerek, ‘Buyurun burada bu eğlenceyi tertip edin’ diyebilmemiz asla bir idarecilik aklıselimi ve sağduyusu değildir. İnsanlarımızın ölümüne, yaralanmasına sebebiyet verecek hiçbir faaliyete hukuken müsaade edemeyiz. Tek bir iznimiz var; çelenklerin sunulması ve Kazancı Yokuşu’nda gerekli olan sembolik anma töreninin yapılmasıdır” diye konuştu. İstanbul Valisi Mutlu, “Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Taksim civarında çok yoğun güvenlik tedbiri almak suretiyle miting alanına gelişlerin tamamını durduracağız... Marjinal gruplara karşı emniyet teşkilatımız her türlü tedbirini aldı. İhtiyaç olduğunda bununla ilgili güç kullanımını kararlı bir şekilde yerine getirecektir” dedi.
GÜNDOĞDU, DİSK’İN TAKSİM ÇARKINI ANLATTI
DİSK ve KESK’in Taksim inadını Akit’e değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, diğer sendikalar ile üç toplantı yaptıklarını dile getirerek, “Birincisinde, Taksim Meydanı konusunda anlaştık ama 1 Mayıs bildirisinde anlaşamadık. İkinci toplantıda, Kamu- Sen, bildirideki  ‘Kürt sorununun demokratik yollardan çözülmesi’ maddesinin yer alması halince birlikte kutlamaya katılmayacağını söyledi. KESK ise, ‘Kadının eğitim, çalışma ve siyaset hakkının önündeki engellerin kaldırılması maddesi olursa biz katılmayız’ ön şartını ortaya koydu. Sonra orta bir yol bulduk. Bu orta yola göre herkes kendi bildirisini hazırlayıp sunacak ve her bir sendika beş dakika açıklama yapacak. Üçüncü toplantıda bu konunun detaylarını konuşacaktık. Biz gittik DİSK gelmemişti. DİSK daha sonra kutlamayı Taksim’de yapacağız diye münferiden bir açıklama yaptı” diye konuştu.
MEMUR-SEN VE KAMU-SEN’İ DIŞLADILAR
KESK’in de daha sonra ‘Uluslararası Sendikalar Birliği’ üyesi sendikalar ve konfederasyonlarla birlikte kutlayalım diye bir öneri getirdiğini vurgu yapan Gündoğdu, “Yani bu Memur-Sen ve Kamu-Sen olmasın demekti. Biz de bunu ahlaki bulmadığımız için buradan ayrıldık. Bizim arkamızdan Kamu-Sen ayrıldı” dedi.
“1 MAYIS’I BİRLİĞİN ADRESİ
ÇANAKKALE’DE KUTLAYACAĞIZ”
Bu gelişmeler üzerine 1 Mayıs’ı Çanakkale’de ve 81 ilde kutlama kararı aldıklarını söyleyen Memursen Genel Başkanı Gündoğdu, “Şu anda bir çözüm süreci içerisindeyiz. Çözüm sürecine karşı çıkanlar da Türklük, Kürtlük üzerinden bir faşistlik yapıyor. Biz de Mehmet Akif’in Bedr’in arslanlarına benzettiği o şehitlerimizin mükemmel bir destana imza attıkları Çanakkale’de, emeğin ve dayanışmanın gününü kutlayacağız” diye konuştu. Hak-İş ise kutlamaları Karabük’te yapacak.
KONCUK’TAN SAĞDUYULU AÇIKLAMA
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, “Birtakım çevrelerin yapacakları 1 Mayıs eyleminde, Taksim Meydanı’nı kullanıp kullanmamayı, çalışanların içinde bulunduğu açmazlardan daha büyük bir sorun haline getirme gayreti içinde olduğunu görmekteyiz... 1 Mayıs, bir hesaplaşma günü değildir” dedi.
DİSK’İN İNADI!
DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, “Barış rüzgarlarının esmiş oldğu bu iklim koşullarında, kesinlikle Taksim alanında çatışma istemiyoruz... Biz işçiler olarak, birlik dayanışma mücadele gününde hakkımız olan Taksim alanında 1 Mayıs kutlamalarını yapmak istiyoruz” diyerek Taksim ısrarlarını tekrarladı.

“Asıl sorun yer değil
sömürünün nasıl bitirileceği”

ANKARA
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Taksim tartışmalarıyla işçinin asıl sorunlarının unutturulduğunu ileri sürdü.
Kamalak, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, emek mücadelesinin meydan tartışmalarına kurban edilmemesi gerektiğini ifade etti.
1 Mayıs’ta Taksim’in değil işçinin sorunlarının konuşulmasını istediklerini kaydeden Kamalak, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Asıl konuşulması gereken, Emek ve Dayanışma Günü’nün nerede kutlanacağı değil emek sömürüsünün nasıl önleneceğidir. Sosyal güvenlik sistemindeki aksaklıkları konuşalım. Mezarda emekliliği konuşalım. Kayıtdışılığı, iş güvencesini konuşalım. Toplusözleşmeyi, grev hakkını konuşalım. Çalışma hayatının önündeki yasal engelleri konuşalım. Evine ekmek götürmekte zorlanan asgari ücretliyi konuşalım. Bugün kamuda taşeron işçi sayısı bir milyonun üzerine çıkmıştır. Bu işçi kardeşlerimizin hiçbir sosyal hakları, iş güvenceleri yoktur. Bu durum maalesef bize modern köleliği hatırlatmaktadır. Bizim için gerçek bayram, işçinin emeğinin karşılığını alın teri kurumadan aldığı gündür.”
 

Yorumlara Git

20 Yıl Sonra Türkiye'yi Ziyaret etti! Gurbetçinin tespitleri sosyal medyada bir anda yayıldı

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!