AKİT MENÜ

Ekonomi

Büyümenin 2 puanı ihracatçıdan gelecek

Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, Türkiye ilk 4 ayda ihracatını yüzde 5 artırarak 48 milyar 943 milyon dolara yükseltti. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat artışında pek çok ülkeden daha iyi durumda olduğumuzu belirt

2013-05-01 21:10:39

BİLECİK - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Nisan ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu” dedi. Büyükekşi, nisan ayı ihracat verilerine ilişkin Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen basın toplantısında, “Nisan ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu. İlk 4 ayda ihracatımız yüzde 5 artarak 48 milyar 943 milyon dolara yükseldi” dedi. “Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 11 artışla 153 milyar 485 milyon dolar oldu” diyen Büyükekşi, şöyle konuştu:
“Nisan ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 769 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaparken, 1 milyar 432 milyon dolarla kimya sektörümüz ikinci, 1 milyar 327 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz üçüncü sırada yer aldı.”
İLLER BAZINDA İHRACAT
Büyükekşi, iller bazında bakıldığında, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ilin yüzde 19 ile Gaziantep olduğunu bildirdi.  Gaziantep’i yüzde 15 artışla Denizli’nin ve yüzde 14 artışla da Bursa’nın takip ettiğini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti: “Nisan ayında Adana’nın ihracatı yüzde 5, İstanbul ihracatı yüzde 4, İzmir’in ihracatı yüzde 3 artış kaydetti. Ankara’nın ihracatı yüzde 2, Kocaeli’nin ihracatı yüzde 4, Hatay’ın ihracatı yüzde 5, Manisa’nın ihracatı yüzde 20 düşüş kaydetti.”
“AB’YE İHRACATIMIZ
NİSAN’DA YÜZDE 3 YÜKSELDİ”
“Nisan ayında AB pazarındaki ihracat artışımız sürdü” ifadelerini kullanan Büyükekşi, şunları kadetti: “AB’ye ihracatımız nisan ayında yüzde 3 yükseldi. Nisan ayında Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 14 artarken, Kuzey Amerika’ya yüzde 12 ihracat artışı yakaladık.
Libya’ya ihracatımız yüzde 49, Türkmenistan’a ihracatımız yüzde 47, Cezayir’e ihracatımız yüzde 33, Hollanda’ya yüzde 30, Fas’a yüzde 28, Ukrayna’ya yüzde 25, Çin’e yüzde 21, Irak’a yüzde 15, İtalya’ya yüzde 13 ve Rusya’ya yüzde 8 artış gösterdi. Suriye’ye ihracatımız ise nisan ayında yüzde 56, ilk 4 ayda ise yüzde 15 artış yükseldi.”
Batı kendi içinde pazar oluşturmak istiyor
BİLECİK - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracat artışında dünyadaki pek çok ülkeden çok daha iyi bir durumdayız.
Gelişmiş ekonomilerle aramızdaki farkı kapatmak için bugünler bizim için önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirebilmemiz için ihracata dayalı büyüme tempomuzu korumamız gerekiyor” dedi. Türkiye’nin, 2013 yılının ilk çeyreğinde, ihracatta yakaladığı yüzde 5’lik büyümeyle dünyada 4. sırada yer aldığını ifade eden Büyükekşi, şöyle konuştu:
“Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracat artışında dünyadaki pek çok ülkeden çok daha iyi bir durumdayız.
Gelişmiş ekonomilerle aramızdaki farkı kapatmak için bugünler bizim için önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirebilmemiz için ihracata dayalı büyüme tempomuzu korumamız gerekiyor. Nispeten iyi durumdayız ama daha iyi olmamız gerekiyor.
AB-ABD STA ANLAŞMASI
Büyükekşi, Avrupa Birliği’nin (AB) serbest ticaret antlaşması yaptığı tüm ülkelerle serbest ticaret antlaşması istediklerini bildirdi. AB ve ABD’nin serbest ticaret antlaşması yapmak için müzakerelere başladığına değinen Büyükekşi, şunları kaydetti:
“Batı dünyası, kendi içinde büyük bir ekonomik pazar oluşturmak istiyor. Sadece mal ticaretini değil, aynı zamanda hizmetleri ve kamu alımlarını da içeren yeni nesil bir serbest ticaret antlaşması yapıyorlar. Biz Türkiye’nin bu gelişmenin dışında kalmasını ve zarara uğramasını istemiyoruz. Aynı paralelde Türkiye-ABD arasında bir serbest ticaret antlaşması yapılmasını da istiyoruz. AB ile ABD’nin gerçekleştireceği anlaşmanın Türkiye’ye olası etkilerini araştırmak için, bir etki analizi çalışması başlatacağız.”
BÜYÜMEYE İHRACATÇI KATKISI
Büyükekşi, Türkiye’nin 2012 yılında büyümesinin yüzde 2,2 olduğunu hatırlatarak, bu büyümenin tatmin edici olmadığını anlattı.
“2013 yılı programında Türkiye’nin yüzde 4 büyümesi öngörülüyor” diyen Büyükekşi, şöyle devam etti:  “Büyümenin kaynakları iç tüketim ve yatırım artışı olarak görülüyor. Büyümenin en az 2 puanı ihracattan gelsin. İç tüketim ve yatırımla beraber büyüme yüzde 5’lere ulaşsın. 2013 yılı çift kanatlı büyüme yılı olsun istiyoruz. İhracatın büyümeye katkısının sürdürmesi için uygun iklime ihtiyaç var.”         
Güneydoğu’dan
ihracat artıyor

GAZİANTEP - Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ocak-nisan döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 2 milyar 961 milyon dolara ulaştı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 ocak-nisan döneminde bölgeden 2 milyar 766 milyon 11 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.
Bu yılın aynı döneminde ihracatın yüzde 19 artarak 2 milyar 961 milyon dolara ulaştığını ifade eden Çıkmaz, "Ayrıca diğer ihracatçı birlikleri adına ise 215 milyon 794 bin dolarlık ihracat kayda alındı. Böylece ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 14,9 oranında artışla 3 milyar 177 milyon 576 bin dolara yükseldi" ifadesini kullandı.
KOCAELİ 3. SIRADA         
Kocaeli, nisan ayında en fazla ihracat yapan 3’üncü il oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, nisan ayında en fazla ihracat yapan iller arasında İstanbul ve Bursa’nın ardından 3’üncü sırada yer alan Kocaeli, 1 milyar 46 milyon 282 bin dolar ihracat yaptı. Kocaeli, nisan ayındaki performansıyla ülke genelindeki ihracatın yüzde 9,2’sini karşıladı.

Yorumlara Git

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!

Asıl savaş Avrupa’da çıkacak gibi! Rusya’dan İngiltere’ye çarpıcı gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD’de sevgi seli

Tel Aviv alev alev! İstifa sesleri yükseliyor, Netanyahu köşeye sıkıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!