AKİT MENÜ

Ekonomi

işsizliğin ilacı bizde!

Hükümet ve TOBB’un ortaklaşa yürüttükleri Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi, istihdam ve üretimde yeni kapılar açıyor. Türkiye genelinde 552 istihdam garantili kurs açıldı. Binlerce kişi iş sahibi oldu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin daha çok üretmeye ihtiyacı var. İşçiye ihtiyacınız varsa UMEM’e gelin” dedi.

2014-08-23 22:02:04

SEDAT YILMAZ /  İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) istihdam konusunda önemli bir işlevi yerine getiriyor. “Her TOBB üyesi yeni olarak 1 kişiyi işe alsa, Türkiye’de işsiz kalmaz” söylemini “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM Beceri’10) adı altında bayraklaştıran TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İşkur, istihdam konusunda olmazı başarıyor.

Avrupa Birliği’nde işsizliğin giderek arttığı bir dönemde Türkiye’de kısa vadeli, ancak etkin ve sonuç alıcı yöntemlerle istihdamın artırılmasına yönelik çalışmaları gazetemiz Yeni Akit’e değerlendiren TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu yılın ilk 7 ayında Türkiye genelinde 552 istihdam garantili kurslar açıldığını ve bu kurslarda 10 bin kişinin mesleki eğitim gördüğünü söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Halkın tabiriyle 10 bin kişiye altın bilezik taktık” ifadesini kullandı.

SİZLERE RİCA EDİYORUM UMEM’E BAŞVURUN

UMEM kapsamında eleman istihdam eden işverenler önemli avantajlar sağladığını, işverenin 4,5 yıl sigorta priminde işveren payından muaf olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, UMEM projesinde teşvik açısından bölge ayrımının yapılmadığını ve 81 ile eleman sağlandığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, “Firmalarımızdan rica ediyorum. Yeni eleman alacaksınız UMEM’den alın. Yeni yatırım yapacak girişimcilerimize sesleniyorum. Yeni işe alacağınız kişileri biz yetiştirelim, siz istihdam edin. Firmaların yapması gereken tek bir şey var. Gidin üye olduğunuz oda - borsaya ne tür elemana ihtiyacınız var bildirin. Tüm şahıs firmaları ve bir çalışanı olan şirketler dahi bu projeden yararlanabilir” dedi.

Projenin sadece işverene değil, işsizlere de büyük avantajlar getirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu işsizlere de çağrıda bulunarak, “İşsiz kardeşimize diyoruz ki, gel seni iş dünyasının ihtiyaç duyduğu, senin de ilgin olan meslekte eğitelim. Sonrasında da firmada staj yapmanı sağlayalım. Üstelik hem eğitim alırken hem de staj yaparken cep harçlığını sana İşkur ödüyor. Günlük 25 lira. Genel sağlık sigortanı da yapıyoruz. İşsiz kardeşlerimiz eğitim alırken para kazanmaya başlıyor. Bunun için www.beceri10.org.tr web adresine başvurabilirler” dedi.

KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNE EN GÜZEL ÖRNEK

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB, İşkur ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliği ile uygulanan ve kamu - özel sektör - üniversite işbirliğinin en güzel ve somut örneklerinden biri olan UMEM Beceri’10 projesi kapsamında son 2,5 yılda Türkiye genelinde 6 binden fazla kursun açıldığını ve bu kurslardan sertifika alan binlerce insanın işe yerleştirildiğini vurguladı.

İş hazır çalışacak insan arıyoruz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Düşünün! İş var, kursa girecek, çalışacak adam yok. Gençlerimiz, işsizlerimiz iş beğenmiyor. Çalışmak isteyen de masa başında çalışmak istiyor. Üretmek için de sanayide çalışacak insanlara ihtiyacımız var. İşsiz kardeşlerimden rica ediyorum. Lütfen iş ayrımı yapmayın. Şu genç yaşınızda enerjinizi, vaktinizi boşa harcamayın. Önce kendiniz için sonra ülkemiz için çalışın. Gelin UMEM Beceri’10 projesine başvurun” çağrısı yaptı.

10 bin kişiye altın bilezik taktık

Hükümet - TOBB işbirliği ile yürütülen proje ise 10 bin kişinin koluna altın bilezik takıp meslek sahibi yaptıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Talep oldu, Ağrı’da ilk kursumuzu bu ay açtık. Bu kursumuz bilgisayar destekli proje çizimi. Böylece 81 ilin tamamına UMEM projesini götürmüş olduk. Ayrıca sigorta acenteleri ve eksperlerinin, nitelikli eleman için kurs açılması talebindeki artış dikkat çekiyor” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu yılın ilk 7 ayında en fazla kurs Bilecik’te 70 kurs açıldı. Bu ilimizi Bursa ve Şanlıurfa 33’er kursla izlerken, Tekirdağ 30 kursla sıralamada üçüncü oldu. En fazla kurs talebi ise hazır giyim model makineciliği teknisyeni, makine eğitimi ve hizmet sektörüne yönelik satış temsilciliği alanından geldi” diye konuştu.

Taleplerle direkt ilgileniyoruz

Kursların yüzde 25’nin gelen talepler doğrultusunda ilçelerde açıldığını hatırlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, “Kütahya Tavşanlı’da “Kablo Montaj İşçisi”, Bilecik Bozüyük’te “Aşçı Yamağı”, Tokat Erbaa’da “Hazır Giyim Model Makineciliği Teknisyeni”, Zonguldak Ereğli’de “İş Makineleri Tamircisi”, Kırklareli Lüleburgaz’da “Bayan Terzisi” kursunu öne çıkan eğitimler olarak sıraladı. 21’inci yüzyılda göçün hâlâ Türkiye’nin ciddi bir sorunu olarak kalmaması gerektiğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Birkaç örnek vereyim; Konya merkezin nüfusu artarken, Konya ilinin nüfusu azalıyor. Erzurum merkezin nüfusu artarken, Erzurum ilinin düşüyor. Hep birlikte bu meseleye yerelden yola çıkarak bir çözüm yolu bulmamız gerekiyor. Bu kapsamda ilçelerden yerel mesleki eğitim talebinde artış olmasını çok önemsiyorum” ifadesini kullandı.

Yorumlara Git

İmam hatipliler için skandal sözler! Yakışmadı sana Erbakan

Terör İsrail, o ülkenin başkentini vurdu

Türkiye'ye gelen Ruslar otel dışına çıkmaktan korkuyor! İşte sebebi

Çin’den acil çağrı: ‘İsrail’i terk edin!’

Suudi Arabistan Türkiye'nin milyarlarca dolarına göz dikti