AKİT MENÜ

Sağlık

Açıkta satılan yiyeceklerin neden olduğu tehlikeler

Tüketiciler olarak gıdanın etiketinde yazan isme dikkat edilmeli. Zira tüketici satın alma niyetini taşıdığı gıdaya benzer, ama aslında farklı bir ürünü alıyor olabilir.

Prof. Dr. Nevzat Artık, açıkta satılan gıdaların neden olduğu tehlikelere dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanan "Gıda Kaynaklı Hastalıkların Küresel Yükü” raporu, değişik etkenler ile bulaşmış ve kirlenmiş gıdaların her yıl 600 milyon kişiyi hasta ettiği, bu nedenle 420 bin hastanın öldüğü belirlenmiştir. DSÖ raporunu değerlendiren Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, açıkta satılan gıdaların neden olduğu tehlikelere dikkat çekti.

Açıkta satılan yiyeceklere dikkat

Prof. Dr. Artık, bozulmuş, küflenmiş bir gıda maddesini tüketmeyerek gıda zehirlenmesinden korunabileceğimizi belirterek, "Bazı mikroorganizmalar, ürünü bozmadan da sağlığımızı etkileyebiliyor. Bu nedenle muhafaza koşulları, satış koşulları ve hijyenin önemi özellikle sokakta satışa sunulan gıdalarda daha da önem kazanıyor. Sağlığımız için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış, markasına güvendiğimiz, ambalajlı ürünleri tercih etmeliyiz. Aksi takdirde ciddi sağlık soruları ile karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

Gıdaların etiket okunarak satın alınmasının önemine de dikkati çeken Prof. Dr. Artık, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetim yapmasının yanında, vatandaşların da bilinçli ve dikkatli birer tüketici ve gıda denetçisi olmaları çok önemli. Ambalajlı, menşeine güvenilen gıdaları satın alınmaya özen göstermeli, ambalajlı ürünlerin de etiket bilgilerini mutlaka okumalıyız. Ambalaj üzerindeki bilgiler kontrol edilmeli, ambalajı bozulmuş ve yırtılmış ürünleri satın almamalıyız” dedi.

DSÖ raporu ne diyor

"Gıda Kaynaklı Hastalıkların Küresel Yükü” raporuna göre, bakteri, virüs ve parazitlerle kirlenen gıdalar, dünya genelinde her yıl 600 milyon kişiyi hasta ederken, 420 bin hastanın da ölümüne neden oluyor. Kirlenmiş gıdalardan özelikle de dünya nüfusunun yüzde 9'unu oluşturan 5 yaş altı çocukların etkilendiği belirlendi. Kirlenmiş gıdaların yol açtığı hastalıklar en çok Afrika ve Güneydoğu Asya'da görülüyor. DSÖ, gıda tedarikinin artık ülkelerin sınırlarını da aştığına ve bu sebeple gıda güvenliğini sağlamak için hükümetler, üreticiler ve tüketiciler arasında güçlü bir işbirliğinin kurulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Gıda alışverişi yaparken nelere dikkat edilmeli

- Tüketiciler olarak gıdanın etiketinde yazan isme dikkat edilmeli. Zira tüketici satın alma niyetini taşıdığı gıdaya benzer, ama aslında farklı bir ürünü alıyor olabilir.

- Gıdanın hangi koşullarda muhafaza edilmesi gerektiği ile ilgili uyarılara dikkat edilmeli.

- Gıda etiketlerinde yer alan son kullanma tarihi, o gıdanın muhafaza edilmesi gereken sıcaklık koşullarında belirlenmektedir. Dolayısıyla, hem o gıdanın satıldığı koşullara dikkat etmeli hem de bu gıdayı o koşullarda muhafaza edilmeli.

- İçindekiler kısmı mutlaka okunmalı. Ürünün içeriği, kullanılan gıda bileşenlerinin ne olduğunu ve ayrıca varsa gıda katkı maddeleri de etiketlerde listelenmektedir.

Yorumlara Git

İran'ın nükleer programı raporu: 'Hamaney küçük savaş başlıkların üretimini emretti' iddiası! O rapor

Sadettin Saran gözaltına alındı

KKTC’de şap hastalığı paniğe neden oldu! Ardından Rum Veteriner Dairesi tüm dünyaya ilan etti: Kırmızı alarmda

CHP'li belediyeden '15 Temmuz' skandalı

Yeni yasa 1 Ocak itibariyle yürürlükte: Askerlik formunu doldurmayanlara 51 bin TL ceza