AKİT MENÜ

Ekonomi

Nükleer, enerjiyi 10 kat ucuzlatacak

Petrol ve doğalgaz lobisinin kara propagandasına rağmen nükleer enerjide beklenen adım atıldı. Japonya ile varılan anlaşmayla nükleer santralle tanışacak olan Türkiye, büyük kazançlara imza atacak. Enerji Bakanlığı, hazırladığı “Dünyada ve Türkiye’de Ener

2013-05-04 20:11:56

Ekonomi şaha kalktı
Nükleer santrallar ve 3’üncü havalimanı yatırımı ile Türk ekonomisi adeta şaha kalktı. 2000’li yıllardan önce Türkiye’nin kendi kabuğuna çekilmişken, artık dünyada söz sahibi bir ülke konumuna geldiğine dikkat çeken ekonomistler, gerçekleştirilen projelerin Türkiye’nin cari açığını kapatacağını, İstanbul’un finans merkezi olması ile birlikte yatırım finansmanının kalitesini de artıracağını belirtiyorlar.
RAMAZAN ALKAN / ANKARA
İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanını ve Sinop’a yapılacak olan nükleer enerji santralını ekonomistler “Türkiye’nin şaha kalkması” olarak yorumladılar. İki projenin toplam maliyeti 60 milyar doları geçerken, bu rakam 1993 ve 2001 yılındaki sol hükümetlerin görev yaptıkları sırada ülke bütçesinin üçte birine denk geliyor.  Eski bakanlardan olan ekonomist Bülent Akarcalı ve ekonomi yazarı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdinç, Akit’e yaptıkları açıklamalarda, her iki projenin Türkiye için büyük önem arz ettiklerini vurgulayarak, “Bu Türkiye ekonomisinin şişirme bir ekonomi olmadığının kanıtıdır. 60 milyar dolarlık yatırım özel sektörün ülkeye olan güveni gösteriyor. Özel sektör burayı güvenli bir yer olarak görmeseydi yatırım yapmazdı” ifadelerini kullandılar.
100 ÜLKENİN EKONOMİSİNDEN
DAHA FAZLA
Akarcalı 60 milyar dolarlık yatırımın dünyadaki 100 ülkenin ekonomisinden daha büyük olduğunu söyledi. “Son yıllarda dünyada bu büyüklükte imzalanmış bir proje yok” açıklamasında bulunan Bülent Akarcalı, “Bu Türkiye’nin yatırımcılar için güvenilir bir liman olduğunun göstergesidir” dedi. Havalimanının ve nükleer santralın özel sektör yatırımları olduğunu belirten Akarcalı, bu durumun çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Şimdi özel sektör Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu görmeseydi böyle bir yatırıma imza atmazdı. Özel sektör her şeyi düşünerek bu işe girdi. Dünya şunu görmüş durumda, Türkiye yatırım için güvenli bir alan ve bu yüzden buraya milyar dolarlık yatırımlar yapılıyor.”
“NÜKLEERLE BİRLİKTE CARİ AÇIK AZALACAK”
Ekonomi yazarı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdinç ise nükleer santralların faaliyete geçmesinden itibaren Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının ortadan kalkacağını açıkladı. Hükümetin cari açığı ne pahasına olursa olsun ortadan kaldırmak istediğini belirten Erdinç, “Ülkemizin en büyük sorunlarında biri cari açık. Cari açığa neden olan argüman ise enerji. Biz yıllık dışarıya 60 milyar dolar ödüyoruz. Nükleer santralların kurulması bizim enerjide dışa bağımlığımızı azaltırken paramızın da cebimizde kalmasını sağlayacak. Santrallarla birlikte enerji faturamız düşecek” dedi.
“PROJELER YENİ İSTİHDAM DEMEK”
Havaalanı ve nükleer santralın ülke ekonomisine büyük canlılık kazandıracağını dile getiren Erdinç, “Nükleer santral ve havaalanı inşaat sektörünü de büyütecek. Buda tabii yeni iş sahası demek. Yani yeni istihdam alanları açılacak bu projelerle birlikte. Bu projeler uluslararası politikada da önemli gelişmeler olacak. Siyasetçilerimiz dış politikada daha güçlü olacaklar” dedi. IMF’den bugüne kadar aldığımız paranın 26 milyar dolar olduğunu hatırlatan Erdinç, 34 milyar dolarlık havaalanı projesinin önemine dikkat çekti.
ÜNVER: ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, İstanbul’a yapılacak 3’ncü havalimanının önemine değinerek, havalimanının İstanbul Finans Merkezi projesinin önemli bir destekleyicisi olduğunu söyledi. Ünver, “Dünya ile fiziksel entegrasyon olmadan, finansal entegrasyon olmaz. Sonuçta finans piyasalarında insanlar işlem yapıyor. Bu insanların Türkiye’ye geliş gidişleri önemli. Dolayısıyla fiziksel entegrasyonu sağlamadıktan sonra, finansal entegrasyon sağlanamaz. Bu açıdan bakıldığında 3’ncü havalimanının öneminini iyi anlaşılması lazım” diye konuştu.
PROF. KAR: TÜRKİYE’YE İMRENİYORLAR
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomisti Prof. Dr. Muhsin Kar da yabancıların gözünde Türkiye’nin imrenilecek bir ülke konumuna geldiğini belirterek, yurtdışı gezilerinde bunu gördüklerini söyledi. Türkiye’ye son yıllarda yapılan yatırımlarda mali disiplin, yatırım ortamının iyileştirilmesi, istihdam gibi konularda yaşanan gelişmelerin önemli olduğunu dile getiren Kar, “İnsanlar geleceğe yatırım yaparlar. Sinop ve 3’ncü havalimanı ihalesi konuları gösteriyor ki yatırımcıların gelecekten beklentileri ile Türkiye’nin geleceğine dair bakışları örtüşüyor” dedi.

Yorumlara Git

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!

Asıl savaş Avrupa’da çıkacak gibi! Rusya’dan İngiltere’ye çarpıcı gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD’de sevgi seli

Tel Aviv alev alev! İstifa sesleri yükseliyor, Netanyahu köşeye sıkıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!