AKİT MENÜ

Ekonomi

Yatırımcıların aklında Türkiye var

Dünya genelinde 200’den fazla iş lideriyle yapılan bir anket, katılımcıların yüzde 50’den fazlasının önümüzdeki yıl Türkiye’de iş yapmayı planladığını ortaya koydu. İşadamları yüzde 80 oranla Türkiye’nin çekiciliğinin önümüzdeki dönemde daha da artacağı g

2013-05-08 17:44:42

EKONOMİ SERVİSİ
Dünyanın önde gelen denetim ve danışmanlık firması Ernst & Young, Türkiye’ye yönelik özel olarak hazırladığı “2013 Türkiye’nin Yatırım Çekiciliği” başlıklı araştırmasının sonuçlarını dün “Stratejik Büyüme Forumu Türkiye 2013”te açıkladı. Rapora göre; uluslararası yatırımcılar Türkiye’nin uzun soluklu büyüme potansiyelinin farkında.
Ankete katılanların yüzde 50’den fazlası dünya ekonomisindeki belirsizliklere rağmen önümüzdeki yıl Türkiye’de iş yapmayı planlıyor; yüzde 71’i de Türkiye’nin yatırım çekiciliğinin son üç yıllık dönemde kayda değer düzeyde arttığını düşünüyor.
TÜRKİYE’DEKİ YABANCILAR
İŞLERİNİ BÜYÜTMEK İSTİYOR
Yabancı işadamları yüzde 80 oranla Türkiye’nin çekim gücünün artacağını söylerken; 2007 yılında 40 olan uluslararası proje sayısı, beş yıl içerisinde iki kattan daha fazla artış göstererek 2012 yılında 95’e yükseldi.
Türkiye’deki yatırım stratejileri sorulduğunda ise, ülkede aktif olan şirket temsilcilerinin yüzde 56’sı mevcut işlerini büyütmeyi, yüzde 41’i tesislerini genişletmeyi ve yüzde 15,1’i yeni eleman almayı planladıklarını belirtti.
Stratejik Büyüme Forumu’nda “Türkiye’nin çekiciliği: Dünya ekonomisindeki trendler ve Türkiye’de iş yapmak” konulu bir sunum yapan Ernst & Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Geçmişteki politik ve ekonomik sıkıntıların başarıyla üstesinden gelen Türkiye, şimdi istikrarlı ve güçlü bir büyüme sürecinde yol alıyor. Orta vadede yılda en az yüzde 5’lik büyüme hızını yakalayacağı öngörülen Türkiye ekonomisi, büyük bir potansiyel taşıyor. Geçmişe bakıldığında Türkiye, ticaret ve yatırımda çoğunlukla gelişmiş dünyaya bağlı olarak büyüyordu. Oysa şimdi Ortadoğu, Afrika ve Asya ile yatırım ve ticari bağlantılarını kayda değer düzeyde güçlendirdi. Bu güçlü yönler birçok yatırımcıya cazip geliyor ve Türkiye’ye duydukları güveni arttırarak korumalarını sağlıyor.”
DEZAVANTAJLARIMIZ DA VAR
Anket sorularını cevaplayanlar nezdinde Türkiye’nin geleceği parlak görülmekle birlikte, yatırımı caydırıcı bazı engellerin kaldırılması gerekiyor. İyileştirmeye açık alanlar arasında ilköğretime erişim yaygınlaştırılarak ve mesleki eğitim iyileştirilerek işgücü kalitesinin yükseltilmesi; aşırı formalitelerin kaldırılması ile inovasyon ve Ar-Ge altyapısının geliştirilmesi konularına dikkat çekiliyor.
İLGİ SIRALAMASI; ABD, AVRUPA
VE ASYA OLARAK SIRALANIYOR
Raporda, 2007-2012 yılları arasında Türkiye’de yatırım yapan ülkeler arasında ABD 86 proje ile ilk sırada yer alıyor. Avrupa ülkeleri arasında 64 proje ile Almanya öne çıkıyor; ardından Fransa, Birleşik Krallık ve İtalya geliyor.
Asya merkezli projelerde ise, yatırımların üçte birinden fazlasını gerçekleştiren Japonya başı çekiyor. Proje sayısında Ortadoğu-Kuzey Afrika bölgesinin payı yüzde 3’te kaldığı görülüyor.

Yorumlara Git

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!

Asıl savaş Avrupa’da çıkacak gibi! Rusya’dan İngiltere’ye çarpıcı gönderme